20. MAJ 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Keď ja pôjdem do Brezna rukovať

   Horehronské múzeum na Námestí gen. M. R. Štefánika 13 v Brezne do 30. júna ponúka výstavu s názvom Keď ja pôjdem do Brezna rukovať, ktorá v časovom priereze predstavuje šesťdesiatpäťročnú históriu vojenskej posádky v Brezne od jej založenia v roku 1938 až po rok 2003 (po niekoľkých transformáciách z delostreleckého pluku, cez brigádu a mobilizačnú základňu musela zaznamenať k 30. septembru 2003 do svojej kroniky definitívny zánik). Vojenskú históriu útvaru doplní aj sociálno-spoločenský pohľad na pôsobenie útvaru vo vzťahu k civilnému obyvateľstvu svojho sídla – k mestu Brezno.
   Súčasťou výstavy je aj etnografický blok, v ktorom sa predstavia symboly a spomienkové predmety s fotografiami, ktoré  súvisia s vojenčinou. Ide o obdobie v živote mládencov  v oblasti horného Hrona, ktorí sa v rámci tradície stali účastníkmi rozličných zvykov, súvisiacich so životom odvedenca, regrúta, vojaka a vojaka v zálohe. S touto životnou etapou mužov sa spája v ľudovej kultúre viacero javov, ktoré je možné doložiť múzejnými výrazovými prostriedkami.
Kľúčovým prvkom výstavy je obrazový materiál zo zbierkového fondu a dokumentačných fondov Horehronského múzea, doplnený o ďalšie materiály z kroník, archívnej dokumentácie vojenského útvaru a predmety súvisiace s pracovnými,  kultúrno-spoločenskými a voľnočasovými aktivitami vojakov.

(hm)

 Text pod fotografiu:

Slávnostné uvítanie pluku v apríli 1938.

 

Medzinárodná konferencia v Novom Bydžove

   „Asi pred mesiacom som vás informovala o tom, že sa začiatkom mája tohto roku v družobnom meste Nový Bydžov v Českej republike uskutoční medzinárodná konferencia, nad ktorou prebral záštitu Ing. Oldřich Vlasák, poslanec Európskeho parlamentu, predseda Zväzu miest a obcí a výkonný riaditeľ prezidenta Rady európskych obcí a regiónov,“ uviedla vedúca kancelárie primátora Brezna Mgr. Dana Kmeťová.

   Samotná konferencia sa uskutočnila vo štvrtok 8. a v piatok 9. mája pri príležitosti osláv Dňa Európy. Na konferencii sa zúčastnilo päť európskych krajín: Česko, Slovensko, Lotyšsko, Poľsko a Taliansko, dovedna približne stotridsať účastníkov. Najpočetnejšia delegácia bola samozrejme z Brezna. Vytvorené štyri pracovné tímy na konferenciu prišli vynikajúco pripravené. Každá skupina prichystala prezentácie zo štyroch oblastí: verejná správa, verejné služby, sociálne služby a napokon šport, kultúra a ďalšie organizácie. Po príchode do Nového Bydžova účastníci vytvorili pracovné dielne, v rámci ktorých každá krajina odprezentovala svoju oblasť. Vymieňali si skúsenosti, informácie  a budovali nové kontakty. A práve to bolo cieľom celého podujatia: vytváranie občianskej siete medzi družobnými mestami.
   „S výstupmi z pracovných dielní sa môžete začiatkom júna oboznámiť na webovej stránke mesta www.brezno.sk, kde nájdete všetky prezentácie pripravené nielen mestom Breznom, ale aj všetky kontaktné adresy do všetkých partnerských miest. Celý projekt bol vyfinancovaný z Európskej komisie v rámci programu Európa pre občanov. Verím, že sa na najbližšej konferencii stretneme v našom meste a v ešte väčšom počte ako v Bydžove.
Som presvedčená, že prostredníctvom  takýchto aktivít sa nám podarí vytvoriť väčšiu európsku „rodinu“ založenú na spoločných hodnotách. Podporíme tým rozvoj tolerancie, rovnosti príležitostí a demokratického dialógu tak na miestnej, ako aj na európskej úrovni,“ dodala D. Kmeťová.

(r)

 Kalendár Slovenského pohára v kosení na rok 2008

   Štrnásta sezóna súťažného kosenia na Slovensku bude v tomto roku bohatšia o jedno podujatie a začne už tento mesiac na Orave. Popri štandardných súťažných kategóriach: nosiči vody, muži do šesťdesiat rokov, muži nad šesťdesiat rokov, ženy, otcovia a synovia, päťčlenné družstvá - skúšobne pribudne pre lepšiu kompatibilitu s „koseckou“ Európou aj kategória kosenie s kosou dlhou stodvadsať centimetrov.

   Tretí rok po sebe bude prológ koseckej ligy v oravskom Hruštíne na Tretej hruštínskej kose v sobotu 31. mája. Štrnáste majstrovstvá Pohorelej a sveta v kosení v sobotu 7. júna v Pohorelej budú druhým podujatím. Tretia ostrogrúnska ostrá kosa zazvoní v sobotu 14. júna v Ostrom Grúni, deviaty ročník Majstrovstiev Terchovej v kosení kosou sa uskutoční pri hoteli Gavurky 21. júna, tretí ročník Kosenia podtatranských pažití zorganizujú 28. júna v Obci roka 2007 - v Liptovskej Tepličke, druhé kosenie Na kysuckých lúkach bude v pondelok 7. júla v skanzene Vychylovka. Prvé majstrovstvá Šariša v kosení začnú písať svoju históriu v sobotu 12. júla v Sedliciach pri Prešove.
   Tam sa aj dozvieme, koho budú dekorovať ako najlepšieho kosca Slovenska, ktorý získa Slovenský pohár. Na každých pretekoch sa budú totiž za umiestnenie udeľovať prvému tuctu pretekárov body. Sumár všetkých bodov z piatich najlepších umiestnení každého súťažiaceho  počas celej sezóny určí víťaza. Organizátori etnošportových aktivít z Vlkolínca a Vasiľova budú tento rok pozorovateľmi.
   V lete by najlepší borci mali reprezentovať slovenskú koseckú školu na 3. medzinárodnom festivale kosenia v Dánsku. Samozrejme, že aj s dobrým harmonikárom.

(lj)


      *  Čitatelia nám píšu * Čitatelia nám píšu *  Čitatelia nám píšu *  Čitatelia nám píšu *

Envirodeň v Základnej škole Podbrezová

   Posledný aprílový týždeň naša škola v Podbrezovej organizuje v spolupráci s obecným úradom Envirodeň pri príležitosti Dňa Zeme, 22. apríla. V každej triede pripravujeme veľmi zaujímavý, kreatívny a poučný program. Uskutočňuje sa formou environmentálnych exkurzií, besied, turistických vychádzok, environmentálnych súťaží, hier a podobne. Aby bol tento deň pre žiakov ešte pútavejší, pozývame naň aj rôznych pracovníkov z oblasti životného prostredia, horskej služby, jaskyniarov, ochranárov atď.
   A ako to vyzeralo v jednotlivých triedach? Žiakov piateho ročníka pracovníčka vodárenskej spoločnosti RNDr. D. Bavalová zaujala prednáškou o kvalite našej vody a predviedla im aj praktické ukážky rozboru vody, spôsoby filtrácie a odstraňovanie rôznych škodlivých látok. Žiaci šiesteho a siedmeho ročníka v tento deň navštívili Jaskyňu mŕtvych netopierov. Skúsený speleológ M. Štéc s kolegom vybavil žiakov bezpečnostnými lanami s karabínkami, prilbami, baterkami a spoločne objavovali tajomné zákutia jaskyne. Po jej obhliadke zdatnejší žiaci pokračovali v horskej túre do Štefánikovej chaty. Náročným terénom ich sprevádzal ochranár zo Správy NAPANT-u. Vedomostný obzor žiakom ôsmeho ročníka podstatne rozšírila  zemepisno-poznávacia exkurzia na trase Tisovec, Jelšava, Lubeník. Pozreli si magnezitové závody a na vlastné oči uvideli, aký dopad má ťažba magnezitu na okolitú prírodu. Druhou zastávkou bola prehliadka Ochtinskej aragonitovej jaskyne a Národného parku Slovenský kras s priepasťou Silická ľadnica s jedinečným krasovým reliéfom. V Národnom parku Slovenský raj boli najatraktívnejšie pre všetkých žiakov rebríky a stupačky pri Nálepkovom vodopáde. Najstarších žiakov – deviatakov zaujala odborno-náučná exkurzia do Slovenskej Ľupče, kde sa nachádza skládka elektronického odpadu. Žiaci mali možnosť vidieť, akou formou sa triedi a spracúva elektroodpad. Prezreli si aj výstavný areál pri hoteli Lux v Banskej Bystrici, kde sa prezentovali rôzne firmy z oblasti životného prostredia. Všetky informácie z nášho Envirodňa spolu s fotografiami zverejníme na výstavnom paneli v predajni Coop Jednota Podbrezová. Akciu organizačne zabezpečila Mgr. M. Ivanová.
   Na Jarnej slávnosti sv. Juraja v Lopeji sa naši žiaci predstavujú nielen kultúrnym vystúpením, alegorickým sprievodom, ale najmä vlastným predajným stánkom s výrobkami detí prvého stupňa základnej školy, školského klubu a záujmového krúžku - výtvarný ateliér. Finančný príspevok poputuje detskému onkologickému oddeleniu Rooseveltovej  nemocnice v B. Bystrici.

Mgr. A. Kršňavá

Kultúra v Sihle

   V piatok 9. mája Sihla privítala ochotnícke divadlo Ráztočan, ktoré prišlo s predstavením Žinčicou proti infarktu. Už od prvej chvíle si získalo publikum, ktoré ich odmenilo veľkým aplauzom. Po skončení odchádzali spokojní nielen diváci, ale aj herci, ktorí prisľúbili predviesť nové divadelné predstavenie aj budúci rok.
   V nedeľu 11. mája pri príležitosti Dňa matiek pripravilo obecné zastupiteľstvo už po desiatykrát malé posedenie s kultúrnym programom a darčekmi, ktoré pripravili deti zo základnej a materskej školy v Lome nad Rimavicou a detský folklórny súbor Lomowiec. Bodku za kultúrnym programom dal Erik Ilčík, ktorý mal premiéru v hre na fujare. Starosta obce poprial matkám hlavne veľa zdravia, dobrú náladu, veselú myseľ a veľa elánu, ktorý každá žena musí mať, aby sa postarala o svoju rodinu.

M. Ilčíková                 

 Mamičkám ku Dňu matiek

   Dvanásty máj bol v našej škole výnimočný. Taký slávnostný. Deň voňal radosťou a očakávaním spoločného stretnutia. Pekné oblečenie a veselá nálada napovedali, že sa bude diať niečo milé. A naozaj... V tento deň rozkvitla kytica plná pesničiek, básničiek a tančekov pre naše milé mamičky.
   Školská jedáleň dostala „srdiečkovú“ atmostéru, pretože všetky srdiečka boli plné lásky a vďačnosti. Deti zo Základnej školy s materskou školou Pionierska 2 v Brezne takto poďakovali svojim mamám za všetku lásku a starostlivosť. Nejedna slzička v oku vyzradila dojatie. Dojatie z verejného vyjadrenia úcty a lásky k mamám.

(jb)

 Matičiari spomínali

    V nedeľu 4. mája stretli sa matičiari na spomienkovom stretnutí pri príležitosti 89. výročia tragickej smrti gen. M. R. Štefánika. Po básni, slovnom príhovore a položení kytice k soche gen. M. R. Štefánika vrátili sa späť do matičnej kancelárie.

   V druhej časti ich stretnutia prezentoval matičiar, slovenský spisovateľ Ján Gregor svoje nové literárne dielo, historický román Sága rodu Stráňavských – Kiráľovcov. Toto dielo sa dotýka aj bohatej histórie slobodného kráľovského mesta Brezna. Početný rod pochádza z obce Stráňavy. Jeden z troch bratov Mikuláš sa oženil v Brezne. Rod tu vychoval dvoch synov. Starší Ján sa stal statkárom a prísažným Zvolenskej stolice. Druhý syn právnik Baltazár bol menovaný župným súdnym radom v roku 1700 v Brezne. V súčasnosti z tejto rodiny žije v Brezne pokračovateľ rodu po staršom bratovi Jánovi Stráňavskom Stanislav Stráňavský s jeho potomstvom. Kto sa chce dozvedieť viac, môže si tento historický román objednať v matičnej kancelárii.
   Na záver stretnutia Mária Macuľová v mene matičiarov popriala Jánovi Gregorovi hlavne mnoho zdravia do ďalších rokov jeho života ako i ďalšie tvorivé úspechy.

(mm)


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT