Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  24

24. jún 2008

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Cez víkend Pohorelá a celé Horehronie žili rockovou hudbou

   V nedeľu 22. júna nadránom skončil ďalší ročník hudobného festivalu Svätojánska noc plná hudby. V príjemnom letnom počasí sa do Pohorelej prišli zabaviť ľudia z celého Slovenska. Využili jedinečnú možnosť vidieť a počuť pokope množstvo výbornej slovenskej hudby a spevu v nádhernom prírodnom prostredí. Tradične spokojnosť s vynikajúcim publikom, atmosférou a technickým zabezpečením festivalu vyslovili aj všetci účinkujúci.

Foto: Pavol Brenčič

 


Dve otázky podpredsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Dušanovi Švantnerovi

Domov sociálnych služieb v Drábsku prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Na jeho otvorení 13. júna ste sa zúčastnili aj vy. Ako ste spokojný so zmenami, ktoré urobili v domove?
   - Úroveň každej spoločnosti sa posudzuje aj podľa toho, ako sa dokáže postarať o ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc ostatných. Typickou pomocou pre túto časť obyvateľstva je umiestnenie v domovoch sociálnych služieb. V Banskobystrickom kraji je niekoľko desiatok sociálnych zariadení a jedno z nich sa nachádza aj v našom okrese v obci Drábsko, v ktorom takmer dvadsaťsedem rokov poskytuje starostlivosť ženám s mentálnym postihnutím, duševnými chorobami a poruchami správania. Od začiatku marca 2007 do júna tohto roka bol domov sociálnych služieb rekonštruovaný z finančných prostriedkov Banskobystrického samosprávneho kraja, z ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a z fondov Európskej únie. Rekonštrukcia spočívala v nadstavbe ďalšieho poschodia a úprave vnútorných priestorov. V piatok 13. júna sme otvárali vynovený domov sociálnych služieb a musím sa priznať, že som bol hrdý na to, do akých priestorov sú umiestňovaní títo ľudia. S pokojným svedomím môžem povedať, že úroveň bývania je na takej úrovni, že môžeme pozvať kohokoľvek zo štátov Európskej únie a každý musí uznať, že sa o týchto ľudí príkladne staráme. Okrem toho, že môžeme umiestniť tridsaťdva ľudí, treba zobrať do úvahy, že práve v týchto obciach sú minimálne možnosti nájsť si zamestnanie a my sme vytvorili ďalšie pracovné miesta. Chcem vyzdvihnúť prostredie, v ktorom sa domov nachádza. Je naozaj zdravé a atraktívne a zabezpečí dôstojný život ľudí umiestnených v tomto domove.

Pri navyšovaní rozpočtu BBSK sa počítalo aj s ukončením transformácie Banskobystrickej regionálnej správy ciest. Aká je momentálna situácia?
   - Často sa stretávam s názorom, v akom zlom stave sú cesty v našom kraji, ale hlavne v našom okrese. Vysvetľujem  spoluobčanom, že úprava ciest je veľmi zložitá, pretože novovzniknutá Regionálna správa ciest Banskobystrického kraja obhospodaruje približne 2500 km ciest druhej a tretej triedy spolu s mostami, ktoré sa na týchto cestách nachádzajú. Až sedemdesiatdva mostov je v dezolátnom stave a treba ich v čo najkratšom čase zrekonštruovať. Keďže tento stav je naozaj alarmujúci, zastupiteľstvo a vedenie BBSK došlo k názoru, že treba kumulovať rozhodovanie o nákupe mechanizmov a rôznych materiálov na rekonštrukciu ciest a mostov do jedného centra, čím sa zlepší postavenie nákupcu, čiže regionálnej správy ciest, a znížia sa náklady na ich zabezpečenie. Koncentráciou rozhodovania chceme docieliť, aby v prípade rôznych kalamitných situácií, hlavne v zime, mohli z ústredia správy rozhodnúť o nasadení mechanizmov v náročných úsekoch, ako je Čertovica, Lom nad Rimavicou, Šturec, Donovaly. Rozhodli sme o razantnej úprave nami obhospodarovaných ciest, lebo finančné prostriedky vyššieho územného celku nie sú dostatočne veľké na to, aby sme mohli robiť rekonštrukciu na 2500 km ciest, preto sme zorganizovali konkurz na dodávateľa uvedených prác, čo by vlastne malo fungovať ako PPP projekty. Očakávame, že v krátkej dobe naši občania zaregistrujú zmenu na cestách druhej a tretej triedy Banskobystrického kraja.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT