24. JÚN  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Súťaž o knihy

na dovolenku

   Dnes si znovu zasúťažíme o knihy Projekt Hádes a Napoleonove pyramídy, ktoré môžu byť príjemným spoločníkom na vašej dovolenke. V románe Projekt Hádes (Lynn Sholesová a Joe Moore) sily zla na čele s Luciferom hľadajú ďalší spôsob, ako zničiť ľudstvo. Vytvoria plán. Aby ho však mohli uskutočniť, potrebujú získať prvok thodium, ktorý pochádza zo živice stromu života rastúceho na východ od raja. Ide o bájny strom, z ktorého Noe postavil archu a z ktorého bola vytvorená aj takzvaná Kopija osudu (rímsky stotník ňou bodol do boku Krista na kríži). Vlastniť túto zbraň znamenalo mať v rukách neuveriteľnú moc.   
   Detektívnu zápletku nájdete v románe držiteľa Pulitzerovej ceny Williama Dietricha Napoleonove pyramídy. Je to fascinujúci príbeh z čias revolučného Francúzska v roku 1798, plný intríg, hrabivosti a nebezpečenstiev, ktorým čelí americký vysťahovalec Ethan Gage. Gambler a dobrodruh v jednej osobe sa v rýchlom a nečakanom slede udalostí ocitne v Napoleonovej armáde, aj so starodávnym medailónom. Putuje s ním po šírom mori na zradné piesky Egypta, kde môže odhaliť jednu z najväčších neodkrytých záhad histórie ľudstva.
   Do žrebovania o tieto knihy zaradíme všetkých, ktorí najneskôr do 3. júla do našej redakcie doručia lístky s kupónom, telefónnym číslom a správnou odpoveďou na dnešnú otázku. Mená výhercov uverejníme 8. júla.

(ag)

   Každého, kto uviedol správne meno hlavného hrdinu románu Majster šarkanov – Amir, sme zaradili do žrebovania o dve knihy. Najviac šťastia tentokrát mal Peter Zloch z Bacúcha, ktorý okrem už spomínaného Majstra šarkanov získa aj Život a dobu Paracelsa. Výhercovi blahoželáme.

 Otázka: Ktorý prvok pochádza zo živice stromu života?

 KUPÓN – KNIHY NA DOVOLENKU


 Druhé najlepšie práce 13. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru a satiry O Bomburovu šabľu na tému Peniaze, peníze, peneži – euro

 Lujza Štulrajterová z Brezna (kategória do 15 rokov): Koza Líza

Mgr. Ján Fiťma zo Zvolena (kategória nad 15 rokov): Peniaze a charakter


Chcete hrať tenis?

    Tenisové kurty zámennou zmluvou medzi Banskobystrickým samosprávnym krajom a mestom Brezno sa stali bez vecného bremena majetkom Brezna. Ich zriaďovateľ kurty zveril do správy mestského športového klubu (MŠK). Táto skutočnosť rozhodla o prevádzkovateľoch tenisových kurtov.

   „Od úplného začiatku sme v blízkom kontakte s bývalým prevádzkovateľom a spoločne sa snažíme obnoviť prevádzku,“ hovorí riaditeľ MŠK Brezno Peter Lupták. „Priznávame, že rozbeh je dosť zdĺhavý a pre nedočkavú verejnosť nepochopiteľný. Dnes už vieme s istotou povedať, že došlo k dohode s Martinom Sudom a od 1. júla otvoríme aj tenisovú školu. Prihlásiť sa budete môcť v MŠK na telefónnom čísle 6113838. Hodiny tenisovej školy si dohodnete individuálne. Učiteľmi budú Martin Suda a Miroslav Kaločaj, ktorí sú držiteľmi trénerských licencií. V ďalšom období uvažujeme o rozširovaní kurtov minimálne o tenisovú stenu s novým ihriskom a zakúpení tenisového trenažéra. Zrodila sa takisto myšlienka zabezpečiť celoročnú prevádzku. A práve preto sme pracovali na spojení síl MŠK a skúseností Martina Sudu, ktorý prisľúbil odbornú pomoc pri zaučení našich zamestnancov pri údržbe tenisových kurtov. Tiež sme sa dohodli na spolupráci pri ďalšom rozvoji kurtov a tenisového športu v meste.“
   Cenník na tenisových kurtoch vyvolal búrlivú atmosféru. Posledné a platné rozhodnutie znie: 90 Sk/h za hraciu plochu v čase od 8.00 do 14.00, 140 Sk/h za hraciu plochu v čase od 14.00 do 21.00. V cene je šatňa v bunke pri tenisových kurtoch alebo šatňa a sprcha v areáli plavárne. Cena v tenisovej škole je stanovená na 70 Sk/h. Vstup na tenisové kurty umožní obsluha krytej plavárne po zaplatení vstupného a poskytne ďalšie informácie – od 8.00 do 14.00 zvoňte pri vchodových dverách plavárne, od 14.00 do 21.00 je plaváreň otvorená pre verejnosť a zaplatiť môžete v pokladni. V prípade dlhodobých rezervácií tenisových kurtov kontaktujte MŠK na telefónnom čísle 6113838 alebo e-mailom na adrese
mskpacesova@centrum.sk.
   „Na záver by som sa chcel ospravedlniť za zdĺhavý začiatok spustenia prevádzky tenisových kurtov a vopred požiadať športovú verejnosť o trpezlivosť počas opráv, ktoré uskutočníme za plnej prevádzky, a zabehnutia tenisových kurtov pod vedením nového správcu. Sme si vedomí, že stále je čo zlepšovať,“ dodáva P. Lupták.

(mp)

 

*Čitatelia nám píšu*Čitatelia nám píšu*Čitatelia nám píšu*Čitatelia nám píšu*

Piaty Deň rodiny

   Vyčariť z obyčajného stredajšieho popoludnia nevšedný zážitok pre deti sa podujali učiteľky v Materskej škole na Hradbách v Brezne. O tretej poobede 11. júna sa na dvore stretli škôlkari so svojimi rodičmi, súrodencami, tetami či starými rodičmi, aby spolu prežili príjemné chvíle piateho ročníka Dňa rodiny. Úvodný program vytvorili štyri triedy škôlkarov pod vedením svojich učiteliek. Neskôr deti so zatajeným dychom sledovali vystúpenie troch šermiarov zo skupiny Berezun a členov kynologického klubu, ktorí predviedli, čo všetko ovládajú ich štvornohí priatelia. Po absolvovaní nenáročných súťaží si deti vyzdvihli sladkú odmenu na hlavnom stanovišti. S balónom v jednej a zmrzlinou v druhej ruke povzbudzovali svojich rodičov v zábavnom súťažení, ktoré podfarbovala živá hudba. Malé občerstvenie, pripravené šikovnými rukami mám pre všetkých návštevníkov podujatia a vyhodnotenie zberu papiera s odovzdaním cien pre najlepšieho zberača a najaktívnejšiu triedu ukončilo Deň rodiny, ktorým sa v posledných rokoch zároveň lúčia s najstaršími škôlkarmi, lebo po letných prázdninách sa stanú školákmi.

(ľp)

Dávid Čunka uspel

   V Primaciálnom paláci v Bratislave sa v utorok 3. júna uskutočnilo vyhodnotenie už desiateho ročníka výtvarnej súťaže profesora Karola Ondreičku pre deti zo špeciálnych základných škôl, sociálnych zariadení, detských domovov ako aj pre všetky deti so zdravotným postihnutím. Špeciálna základná škola v Brezne sa na tejto súťaži každoročne zúčastňuje a päťkrát sa jej podarilo získať ocenenie vo svojej kategórii. Aj tento ročník súťaže bol pre ŠZŠ v Brezne mimoriadne úspešný, pretože spomedzi viac ako päťtisíc výtvarných prác zo stotridsiatich ôsmich škôl získal mimoriadne ocenenie Nadácie SPP Dávid Čunka, žiak 2. A. Takéto súťaže dokazujú, že aj deti s hendikepom majú talent, ktorý treba rozvíjať, podporovať a oceniť.

(šzš)

Zleniveli pracovité ruky?

   V jednom horehronskom obchode som si kúpil „Tradičné slovenské zemiačiky solené“. V slogane na obale som si prečítal: „Tak ako sa s láskou vraciate domov, tak sa budete s láskou vracať aj k Tradičným slovenským zemiačikom“. Pod tým bola uvedená krajina pôvodu: Česká republika.
   Napadlo mi, či už pracovité ruky Slovákov v tradičných zemiakarských oblastiach na Orave, Spiši a Horehroní tak zleniveli, že tradičné slovenské zemiačiky musíme na Slovensko dovážať z Českej republiky. Alebo je to nutné v rámci toho, že sme sa stali členmi Európskej únie?

Ing. Ladislav Bohál

 

 

Farby a tóny včasného leta

    Pestrý kolotoč podujatí ku koncu školského roka otvoril v breznianskej ZUŠ-ke vynikajúci klavírny recitál našej mladej bývalej učiteľky Ivany Trangošovej. V piatok 30. mája sa predstavila dielami Beethovena, Liszta a Bartóka.
   Začiatok júna každoročne patrí absolventom. Vo štvrtok 5. júna odštartovala pripravenú umeleckú šou slávnostná vernisáž kresieb žiakov výtvarného odboru. Ich vydarené práce boli pastvou pre oči a pohladením na duši. Nasledoval prvý z dvoch koncertov, ktoré pokračovali aj v piatok 6. júna. Tohtoročných tridsať absolventov sa poďakovalo učiteľom i rodičom dojímavým príhovorom. Učitelia ich potom obdarovali kvietkom a darčekom od Združenia rodičov pri ZUŠ Brezno. Na záver sa konal slávnostný banket v reštaurácii Omega. Aj tento rok sa niektorí z absolventov rozhodli pokračovať v umeleckom štúdiu na stredných školách. Sú to výtvarníci Nikola Zaťková, Lucia Kubaliaková a Matej Kurajda. Na konzervatórium prijali klaviristku Kristínu Zlúkyovú.
   Hlboké tajomstvá nadčasovej krásy sprostredkovali tóny skladieb baroka na záverečnom koncerte v rímskokatolíckom kostole vo štvrtok 12. júna. Obecenstvo malo možnosť sledovať sviežu pieseň v podaní školského zboru, opájať sa veľkolepým zvukom kráľa nástrojov – organom, no vynikli aj osobitosti ostatných nástrojov a zoskupení, z ktorých sláčikový orchester koncert uzavrel.
   V piatok 13. júna nás čakalo ešte jedno milé prekvapenie: koncert absolventiek hudobného odboru – klaviristky Moniky Profantovej, ktorá absolvovala štúdium pre dospelých v triede Mgr. Dagmar Trangošovej a cimbalistky Janky Šajgalíkovej pod vedením Mgr. Jaroslavy Trangošovej. Obe žiačky podali vysoko nadpriemerný výkon.

Mária Longauerová

 Poľovníkov vyznamenali

    Pri príležitosti mesiaca poľovníctva a ochrany prírody uskutočnila Okresná organizácia Slovenského poľovníckeho zväzu (SPZ) Brezno v utorok 10. júna slávnostnú schôdzu.
   Za dlhoročnú obetavú prácu v poľovníctve prezídium SPZ udelilo vyznamenanie Zlatý kamzík tajomníkovi okresnej organizácie SPZ Dušanovi Brozmanovi a kynologickému referentovi OKO SPZ Ing. Karolovi Chválovi (na fotografii).
   Strieborné medaily dostali: Ján Mišura (PZ Čertovica Brezno), MVDr. Vasil Černák (PZ Orlová Šumiac), Ján Vráb (PZ Čierny Diel Ráztoka), MVDr. Rudolf Janto (PZ Richtárovo Valaská) a Ing. Stanislav Nemky (PZ Gajdoška Hronec). Bronzovú medailu dostali: Ing. Jaroslav Brozman (PZ Homôlka Polomka), Jozef Michaliska (PZ Kolesárová Závadka), Igor Murgaš (PZ Bukovinka Beňuš), Pavol Mak (PZ Veľká Vápenica Heľpa), Vlastimil Syč (PZ Dobroč Čierny Balog) a Peter Hrebeňák (PZ Korytárska Čierny Balog).

Text a foto: Juraj Cibula


Bicykloviny

- Čo dostaneš na narodeniny?

- Bicykel.

- A aký?

- Ten tvoj!

...

Keď sa cyklista dostane na šikmú plochu, stane sa dráharom.

...

Zať stretne svokru na bicykli a pýta sa jej :

- Kam idete?

- Na cintorín.

- A kto donesie ten bicykel naspäť?

...

Žena bez muža je ako ryba bez bicykla.

...

Dolu dedinou ide dedo na starom bicykli. Sused naňho kričí:

- Dedo, hrozne ti hrkoce blatník!

- Čože? Nerozumiem, hrozne mi hrkoce blatník!

...

Môžeš sa ísť bicyklovať, ak sľúbiš, že ťa nezrazí auto.

...

Gejza vidí Deža na bicykli. Spytuje sa ho:

- Koľko stál?

- Len chvíľu pred obchodom.

...

- Starý, naša Anča píše z Bratislavy, že s cyklistikou už prestala, ale že šliape ďalej.

...

Ide dedo na bicykli cez les. Vyskočí naňho zbojník a zreve:

- Dušu alebo peniaze!

- Peniaze nemám. Dám ti dušu. Ale ktorú chceš: prednú alebo zadnú?

...

Politika je ako cyklistika, keď sa otočí peletón, posledný je na čele.

...

Dvaja farári sa rozprávajú:

- Mne sú zo všetkých športovcov najsympatickejší cyklisti.

- Prečo?

- Lebo sa starajú o svoje duše.

...

U cestných cyklistov je najdôležitejšie, aby nezišli zo správnej cesty.

...

Príde pán do obchodu a vraví:

- Chcem kúpiť dámsky bicykel.

- Pre koho to bude, pane?

- Pre manželku.

- To bude prekvapená, však?

- Máte pravdu. Čaká, že dostane auto...

...

Cyklistom pravidlá nedovoľujú, aby mali čo len jedno koliesko naviac.

...

- Ujo, nepostrážili by ste mi na chvíľu bicykel?

- Chlapče, ale ja som starosta obce.

- Nič to. Ja vám aj napriek tomu dôverujem.

 J. Pupiš


Kresba: Ing. Ján Šelest


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT