24. JÚN 2008 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Šípkarská a stolno-futbalová liga

Sezóna 2007/2008 je už za nami

   Koniec ako sa patrí, aj takto sa dá hodnotiť uplynulý víkend, ktorý v darte a v hostinci Západ patril šípkarom a stolným futbalistom. V piatok bolo na programe záverečné kolo mestskej ligy v šípkach a rozhodovalo sa o tom, komu ostane Čierny Peter v rukách v podobe štvrtého miesta v sezóne.

   Najlepšiu pozíciu pred turnajom mal Zdenko Pampurík, ktorý bol na čele priebežného poradia, no v piatok musel skončiť do tretieho miesta, aby mal titul v rukách. Zdenko v šípkach dominoval, dokonca turnaj vyhral s prehľadom a mohol sa tak tešiť z prvenstva v mestskej lige. Dobre si počínal aj Peter Pocklan, ktorý bol pred posledným kolom na treťom mieste. Peter sa  prebojoval až do finále, v poslednej chvíli poskočil o jednu priečku v konečnom bodovaní a obsadil tak druhé miesto. Tretí skončil Jaro Kostelný a tiež si polepšil, keď sa v celkovom poradí posunul zo štvrtého miesta na tretie. Smoliarom bol určite Pavol Melicher, ktorému do piatka patrilo druhé miesto. V závere nepresvedčil a prehral hneď v úvode, čím sa prepadol na nepopulárne konečné štvrté miesto.

   V sobotu už bolo všetko pripravené na záverečný veľký letný turnaj v šípkach a v stolnom futbale Leto Cup 2008. V Dart clube zaznamenali rekordnú účasť - 164 štartujúcich. Šípkari hrali v troch kategóriách - hlavný turnaj, ženy a juniori. V hlavnom turnaji sa predstavilo 89 súťažiacich z celého Slovenska. Domáci sa nestratili a darilo sa im celkom slušne.  Eva Sitarčíková so Zdenkom Pampuríkom obsadila  pekné piate miesto a Jaro Kostelný sa prebojoval dokonca až do finále, kde však nestačil na Milana Dudáša z Martina a podľahol mu v dvoch setoch zhodne 1:3. Tretie miesto obsadil Adrian Sniežek z Bratislavy a štvrtý skončil Filip Škrteľ z Handlovej. V ženskom turnaji dominovala Eva Sitarčíková, ktorá v konkurencii 17 dievčat vyhrala suverénnym spôsobom. Na druhom mieste skončila jej kolegyňa z reprezentácie Alica Fialová zo Senice a tretia bola Andrea Stašková zo Senice. V juniorskom turnaji sa vôbec nedarilo novopečenému majstrovi Európy Martinovi Macuľovi, ktorý sa po dvoch prehrách hneď v úvode s turnajom rozlúčil. Výborne ho však zastúpil ďalší domáci junior Roland Botka, ktorý skončil na veľmi peknom druhom mieste. Turnaj vyhral Jozef Harag z Novák a tretí sa umiestnil Matúš Faglic z Dolného Kubína.

   Na stolných futbalistov čakali dva otvorené turnaje - old school – na strunkových stoloch a turnaj na stoloch Rosengart. V old schoole sa predstavilo 15 dvojíc, najlepšie si počínali Ján  Ambrós s Mišom Baníkom, na druhom mieste sa umiestnili domáca Maja Giertlová a Marek Vovčík z Bratislavy. Tretí skončili Boris Baník a Ondrej Hajdúch. Hviezdou soboty medzi stolnými futbalistami bol určite Mišo Baník, ktorý nielen že vyhral obidve mestské ligy – jednotlivci a dvojice, ale k víťazstvu v old schoole pridal aj prvenstvo v turnaji na Rosengartoch. Mišo si víťazstvo vybojoval spolu s Igorom Koštialom. Druhé miesto obsadili Martin Ciesar a Lukáš Porhajaš (obaja Brezno), tretie miesto si odniesli Heňo Koša  (Prievidza) a Zuzana Megerssová (Bratislava).

   Celkové výsledky hráčov dartu v sezóne 2007/2008: elektronické šípky – liga mužov a žien: 1. Z. Pampurík, 2. P. Pocklan, 3. J. Kostelný, 4. P. Melicher, 5. D. Belko, 6. A. Škantár, 7. J. Ľalík, stolný futbal - liga dvojíc: 1. M. Baník, 2. J. Ambrós, 3. M. Šulek, 4. M. Giertlová, 5. P. Marček, 6. M. Kolesárová, stolný futbal – jednotlivci: 1. M.  Baník ,                                    

2. J.  Ambrós, 3. L.  Porhajaš, 4. M. Ciesar, 5. M. Giertlová, 6. M. Kolesárová, mestská Barbot liga družstiev stolnom futbale:

1. Jungle Bizznis, 2. Hviezdna Rota, 3. Giovanni všemohúci, mestská premier liga Brezno v elektronických šípkach: 1. J. Kostelný, 2. M. Putnok, 3. Z. Pampurík, 4. P. Pocklan.

   V nedeľu sa konal posledný turnaj softovej sezóny Jackpot 2008 v šípkach v hostinci Západ. Ide o jeden z najlepšie dotovaných turnajov na Slovensku. Tento rok sa dotácia vyšplhala na hranicu niečo cez 70 000 korún, a tak bolo o čo  hrať. Turnaj mužov, v ktorom sa predstavilo 99 hráčov, vyhral Milan Nagy, na druhom mieste skončil Milan Škapinec (obaja Košice) a tretie miesto putovalo do Novák vďaka Petrovi Jakubisovi. Brezňanom sa už tak nedarilo ako v sobotu, najlepšie skončili na piatom mieste Zdenko Pampurík a Peter Pocklan bol trinásty.

   V ženskom turnaji sa predstavilo 25 šípkarok a prvenstvo si vybojovala Alica Fialová zo Skalice. Druhá skončila Lenka Smoleňová z Dolného Kubína a tretia Andrea Stašková. Breznianku Evu Sitarčíkovú klasifikovali na piatom mieste.

   V sobotu je ešte na programe finále ligy družstiev v stolnom futbale, na ktorom sa zúčastní desať tímov z celého Slovenska,  zastúpenie bude mať aj družstvo 1. DC Brezno, ktoré v v bratislavskej lige obsadilo výborné tretie miesto. Podujatie začne v sobotu v darte o 11. hodine.

(pp)

 Janka Katrenčíková v reprezentačnej forme

   V Banskej Bystrici sa v sobotu a v nedeľu 21. - 22. júna uskutočnili atletické preteky Európsky pohár II. liga sk. B, v ktorej štartovali reprezentačné výbery mužov a žien zo štrnástich európskych krajín. Súťaže družstiev na európskom kontinente sa v takejto forme uskutočnili poslednýkrát, takže o zaradení do budúcoročnej súťaže rozhodoval každý centimeter či desatina sekundy.

   V hode oštepom Slovensko reprezentovala Janka Katrenčíková, ktorá obsadila 4. miesto výkonom 40,91 m. Taký istý výkon dosiahla aj reprezentantka Izraela Naor Dorit, no druhý lepší výkon posunul našu pretekárku na 4. miesto.

   Muži aj ženy obsadili v súťaži druhé miesta: muži: 1. Srbsko (232 bodov), 2. Slovensko (230), 3. Cyprus (208); ženy: 1. Slovinsko (261), 2. Slovensko (222), 3. Izrael, Cyprus (po 216).

   Najbližší víkend sa v Banskej Bystrici uskutočnia Majstrovstvá Slovenska dorastu, kde pretekári AK Mostáreň MŠK Brezno budú patriť medzi vážnych adeptov na medailové umiestnenia znásobené nominačným kritériom. Prví dvaja pretekári v disciplíne sa nominujú na medzištátne stretnutie dorastu Maďarsko - Česko - Slovensko, ktoré sa uskutoční v maďarskom Győri.

M. Černák

Oddychová túra Krížne - Salašíky

   Po ťažkej túre Čertovica - Bacúch si breznianski turisti na sobotu 21. júna naplánovali pohodovú oddychovú túru Krížne -  Jánošovka, aby o týždeň 28. júna opäť bojovali s prevýšením a kilometrami v Roháčoch pri výstupe na Sivý vrch.

   Príjemné, teplé počasie vítalo turistov, keď vystupovali na Krížnom. Tridsať minút výstupu v nádherne zelenej prírode po vykosených lúkach a stoja na vrchole Krížne. Dominujúci Klenovský a Ľubietovský vepor s uprostred stojacou Poľanou uzatvára na severe reťaz Nízkych Tatier. Nádherné ráno s uvádzanou panorámou sa nedá ani slovami popísať. Stojac na pokosenej lúke blyštiacej sa kvapôčkami rosy, v lúčoch vychádzajúceho slnka, túto krásu treba vnímať nielen očami, ale celým telom, všetkými zmyslami.

   Pod nimi sa rozprestiera lúka s deviatimi pustovníckymi domčekmi, akoby bez života. Keď tento areál obídu, z modlitebne vychádzajú pustovníci a mieria do svojich obydlí. Turisti pokračujú po lesnej ceste a po hodine vychádzajú na nádhernú poľanu Salašíky. Pozoruhodnosťou je, že pri východe z lesa na poľanu z jedného stanovišťa vidno slnkom zaliaty vysokotatranský Kriváň s Daxnerovým sedlom. Sediac na rozkvitnutej poľane hľadia na Predné a Zadné Krátke, Chlpavice, ktoré sú učupené pod masívom Klenovského vepra. Vinšovanie „Lujdžimu“ k jeho šesťdesiatke, ohník, pečená slaninka a špekáčiky dokresľujú príjemnú atmosféru celého dňa. Zber rozvoniavajúcej citrónovej materinej dúšky a jahodníka na liečivé čajíky vypĺňajú čas oddychu. Škoda, že aj takáto pohoda a krása sa musí skončiť. Po viac ako hodinovom zostupe po tiahlom hrebeni s krásnymi výhľadmi na hrebeň Koreňovej a Nízkych Tatier sú opäť v civilizácii.

   Na sobotu 28. júna pripravujú už spomínanú túru Roháče - Sivý vrch (informácie: Elena Slavkovská, tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. Anton Jurša

Víťaz z Bacúcha

   Vo Veľkom Šariši sa v nedeľu 22. júna uskutočnilo štvrté kolo Slovenskej koseckej ligy (SKL) ako tretí ročník Šarišských  kosačov. Preteky zaradili do SKL ako náhradné za zrušené deviate majstrovstvá Terchovej, ktoré sa z organizačných dôvodov presúvajú na budúci rok.

   Za slnečného počasia a stočlennej diváckej kulisy v záhrade Levendovského kúrie kosci súťažili v troch kategóriách. Víťazstvo v kategórii chlopi nad 60 rokov si vybojoval Mgr. Jozef Horský z Bacúcha (na fotografii v strede) časom 56,0 s (kosili plochu 25 m˛). V kategórii do 60 rokov na 2. mieste sa umiestnil Ján Mešťan - Mucák z Heľpy časom 1:36,0 min, 3. Dr. Lukáš Janoška - Kindera časom 1:44,0 min (kosili 50 m˛).
   Poradie horehronských obcí po štvrtom kole SKL: 2. Pohorelá (43/182), 5. Bacúch (24,5/60), 6. Heľpa (24/47), 14. Brezno (10/15), 15. Šumiac (8/13).
   Súťaž o Slovenský pohár vedie Ľubomír Košút z Klína (60 bodov), 2. Dr. Lukáš Janoška, Pohorelá (35), 3. Ján Mešťan, Heľpa (32), 4. Marek Maťúš, Pohorelá (22), 10. Mikuláš Tajboš, Šumiac (9).

(lj)

 Futbalový turnaj mladších žiakov

O pohár riaditeľa Úradu BBSK

   V utorok 17. júna sa uskutočnil futbalový turnaj mladších žiakov O pohár riaditeľa Úradu BBSK, ktorý bol odmenou pre pozvané súťažiace kolektívy za účinkovanie v súťažiach a zároveň položil základný kameň prípravy na nový súťažný ročník. Nad turnajom prevzal patronát riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Ján Marcinek.

   Pozvané družstvá boli vyžrebované do dvoch skupín. Na ihrisku v Kalinove hrali systémom každý s každým: LAFC Lučenec, FTC Fiľakovo a domáci TJ Baník Kalinovo, na ihrisku v Brezničke hral Tempus Rimavská Sobota, FK ŽP Šport Podbrezová a JT Iskra Hnúšťa. Víťazi skupín (Rimavská Sobota a Lučenec) hrali o 1. miesto, druhí v skupinách (Kalinovo a Podbrezová) o 3. miesto, tretí v skupinách (Fiľakovo a Hnúšťa) o 5. miesto.
   Za priaznivého počasia, pod dohľadom skúsených rozhodcovských dvojíc mali zápasy veľmi dobrú úroveň. Mladí futbalisti ukázali, že sa im darí vnikať do športového futbalového majstrovstva a majú pred sebou veľkú perspektívu. Dominovali futbalisti FK Tempus R. Sobota, ktorí sa stali aj víťazmi. Konečné poradie: 1. R. Sobota, 2. Lučenec, 3. Podbrezová, 4. Kalinovo, 5. Fiľakovo, 6. Hnúšťa.
   Kolektívy na prvých troch miestach boli odmenené peknými pohármi, ktoré im venoval riaditeľ Úradu BBSK, družstvá na 4. až 6. mieste dostali účastnícke poháre. Ing. Ján Marcinek ocenil aj najlepšieho hráča turnaja: Antalíka z R. Soboty, brankára Vaníka z Podbrezovej a strelca Gala z R. Soboty.
Okrem toho boli z každého družstva trénermi vyhodnotení najlepší hráči, ktorí za svoje výkony dostali futbalovú loptu:
Tempus R. Sobota - Václavík, LAFC Lučenec - Kováč, FK ŽP Podbrezová - Giertli, TJ Baník Kalinovo - Gréč, FTC Fiľakovo - Demuth, FK Iskra Hnúšťa - Pašák.

(pc)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT