24. JÚN 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Uplynulý víkend priniesol prvý letný deň a odštartoval dovolenkovú sezónu. Kým cestovné kancelárie pracujú na plné obrátky a predbiehajú sa v ponukách zájazdov do rôznych kútov sveta, väčšina potenciálnych klientov rozmýšľa nad tým, kde na dovolenku vziať dve nevyhnutné veci - čas a peniaze. Zaoberáte sa myšlienkou na tohtoročnú dovolenku? Aká by bola dovolenka vašich snov, keby ste mali peniaze navyše? Také boli anketové otázky, ktorými sme nútili náhodných okoloidúcich na breznianskom námestí porozprávať o svojich plánoch na leto a o predstave ideálnej dovolenky.


S anketovym mikrofonom


o vysnívaných dovolenkách

Ladislav Ridzoň, rušňovodič, Brezno:
- Áno, uvažujem o tom. Asi pôjdeme na týždeň do rekreačného strediska v Čechách, kde sme boli vlani a páčilo sa nám tam. Na dovolenku snov by som išiel - sledovať veľryby v Golfskom prúde. Chcel by som ich vidieť naživo. Manželku by som vzal tiež, ak by nemala problémy s morskou chorobou. Lietadlo už máme odskúšané, v ňom jej je zle.

Mgr. Stanislava Benediková, učiteľka, Valaská:
- S manželom rozmýšľame nad Gréckom. Boli sme v Tunise, dvakrát v Bulharsku a teraz by sme chceli vyskúšať niečo iné. Až raz budú peniažky navyše, pôjdeme na Bahamy. Prečo tam? Pekne to znie a od Bahamských ostrovov očakávam exotiku, celkom iné prostredie ako v európskych letoviskách.

Pavel Birka, automechanik, Telgárt:
- Dovolenka závisí hlavne od peňazí. Práve vymieňame okná, preto úspory išli do prestavby domu. Na dovolenku by som šiel rád. Chcel by som raz vyskúšať pobyt pri mori niekde, kam chodia „papaláši“. Ale na iné veci mi treba peňazí. Keby som mal nejakú sumu navyše, zrejme by som ju použil na dom. Tak vám poviem, človek robí ako otrok, ponáhľa sa so všetkým a zostáva na jednom mieste.

Mikuláš Ferencz, nezamestnaný, Brezno:
- Myslím, že tohto roku na dovolenku nepôjdem. Nemám čas, ani peniaze. Voľakedy sme chodievali, ale už šesť rokov sme so ženou nikde neboli. Ak by som nečakane vyhral, asi by som sa vybral k moru, do Francúzska alebo Talianska.

Iveta Bartošová, nezamestnaná, Brezno:
- My na dovolenku nechodievame. Ak by som mala peniaze, určite by som šla dakde do Talianska. Ani vám hneď neviem povedať, lebo nad dovolenkou nerozmýšľam. Som nezamestnaná, voľný čas trávim s deťmi. Chodievam s nimi na Tále a na kúpalisko do Podbrezovej.

Dominika Žabková, študentka, Valaská:
- Na dovolenku by som chcela ísť s priateľom, ale asi to bude last-minute, lebo sme si ju dopredu neplánovali. Uvidíme. Vlani sme boli stanovať a dobre sme si oddýchli aj na Slovensku. Teraz by sme mali ísť k moru, vyskytli sa isté zdravotné problémy a pri mori sa skôr vyliečia. Potom zase budeme dovolenkovať tu a vystriedame to. Dovolenka snov? U nás v kúpeľoch, chcela by som vyskúšať všetky naše zariadenia na Slovensku.

(pl, ng)

  hcitpisu.jpg (8894 bytes)

HUDBOU PROTI NÁSILIU

    V utorok 3. júna sa uskutočnili v Dome kultúry v Brezne tri výchovné koncerty s názvom Hudbou proti násiliu. Vznikli vďaka spolupráci nás, študentov gymnázia, zapojených do projektu Dreams and Teams, s PhDr. Oľgou Jorčíkovou z Pedagogicko-psychologickej poradne v Brezne a so skupinou THE ELEMENTS.

   Podnetom celého projektu bola súťaž GLOBAL GATEWAY, do ktorej sme sa zapojili spolu s našou partnerskou školou Glenburn sports collage v Anglicku. Na koncerte sa zúčastnili žiaci zo základných škôl na Pionierskej 2, Pionierskej 4, špeciálnej základnej školy a žiaci prvých štyroch ročníkov osemročného Gymnázia Jána Chalupku v Brezne. Cieľom podujatia bolo poukázať na problém šikanovania v základných a stredných školách. Do problematiky násilia v školách boli žiaci uvedení prezentáciami, prostredníctvom ktorých sa dozvedeli, čo je šikanovanie, kto je agresor, ako sa brániť proti šikanovaniu, kde v prípade šikanovania hľadať pomoc... V prezentáciách boli zahrnuté aj výsledky z dotazníkov, ktoré žiaci z vybraných základných škôl vyplňovali. Hoci je táto problematika závažná, koncerty sa niesli v uvoľnenej a pohodovej atmosfére, ktorú vytvorila kapela THE ELEMENTS.

(kk)

Kľúč od zelenej pevnosti

   Uspeli sme! Vo štvrtok 5. a v piatok 6. júna si v súťaži Kľúč od zelenej pevnosti vybojovali študenti Obchodnej a Hotelovej akadémie v Brezne pekné druhé miesto. Tím bol zostavený z piatich žiakov, ktorí cestovali za víťazstvom do Hronského Beňadika.

   Študenti Matúš Demian, Viktória Michelčíková, Kamila Štulrajterová, Radoslav Kurek a Lukáš Štulajter pod vedením profesorky Mgr. Anny Šulejovej prichádzali na pôdu kláštora plní odhodlania vyhrať a čo najlepšie reprezentovať svoju školu. Mali vysoké ambície, aj keď si uvedomovali, že v konkurencii siedmich tímov bude veľmi ťažké vyhrať. Hostitelia pripravili na prvý deň zaujímavý program, pri ktorom sa naši študenti mohli zoznámiť s ostatnými účastníkmi a nadviazať nové priateľstvá. Po ubytovaní mali prednášku o benediktínskom kostole spojenú s prehliadkou. Po nej nasledovala opekačka pri táboráku a neskoro v noci študentov organizátori prekvapili nočnou hrou.

   Na druhý deň sa súťažiaci hneď po raňajkách pustili do súťažných disciplín. Realizovali sa na trinástich stanovištiach, na ktorých museli žiaci zapojiť rozum, myslenie a využiť dobrú kondíciu. Išlo o to, aby družstvo malo čo najlepší čas a aby zozbieralo v disciplínach čo najväčší počet indícií, z ktorých mohlo na konci vydedukovať víťazné slovo.

   Po namáhavom súťažení nasledovalo posilnenie v podobe obeda a neskôr vyhodnotenie, v ktorom sa ukázalo, že tím Obchodnej a Hotelovej akadémie z Brezna sa umiestnil na „striebornom“ mieste. „Boli sme nadmieru prekvapení, že naše umiestnenie bolo také dobré, pretože konkurencia bola veľmi silná. Do poslednej chvíle sme si neboli istí, či sme správne uhádli hľadané slovo, ktorým bol DRAK. Nakoniec nás zachvátila veľká radosť, keď nám oznámili, ako výborne sme skončili,“ hovorí Matúš Demian.

   Študenti za svoj výkon dostali vecné ceny v podobe príslušenstva na bicykel a získali mnoho zážitkov a nových priateľov.

Kamila Štulrajterová

Má mesto Brezno šancu?

   Piaty jún patrí ku dňom, kedy by sme si mali spomenúť na naše životné prostredie, zamyslieť sa a možno aj pomôcť (pravdaže, ak môžeme a chceme).
   Práve kvôli tomuto dňu sme so spolužiakom boli vyslaní našou profesorkou biológie do ulíc mesta Brezna - takpovediac spropagovať ho. Malá výpomoc prírode v podobe letáčika, ktorý nás nielen poučil o vhodnom správaní sa k životnému prostrediu, ale nás aj oboznámil s aktivitami občianskeho združenia Breznianskeho zväzu ochrancov prírody a krajiny. Ľudia na naše výzvy prečítať si a chvíľu pouvažovať nad problematikou reagovali rôzne. Niektorí nás hneď odbili, že sa ponáhľajú a nemajú čas... ibaže ani životné prostredie ten čas nemá, ale to si sotva kto uvedomí. Na iných však bol vidieť záujem a s poďakovaním si od nás letáčik zobrali. Stretli sme však aj takú skupinku ľudí, ktorí svojimi skeptickými názormi odsúdili mesto Brezno na okraj smetiska. Myslím si, že je to dosť smutné, hlavne od starších ľudí. Na jednej strane sa nie je čomu čudovať, keď ich snaha niekedy končí neprimeranými zásahmi ľudí bez sociálneho správania. Ale ak im na tom skutočne záleží, prečo ostávajú pasívnymi? Prečo len nadávajú, frflú, a to nielen na mesto Brezno, ale aj na celý štát? Jedno sú totiž slová a druhé činy... Prečo potom má mesto, ako to naše, Zväz ochrancov prírody a krajiny? Určite nemá len reprezentatívny charakter, veď minulý rok sa podieľal na petícii o rekonštrukcii nášho námestia a taktiež spolupracoval pri separovanom zbere odpadov.
   Hoci 5. jún je Dňom životného prostredia, myslím si, že takáto vážna problematika by nemala byť stredobodom našej pozornosti len jeden deň v roku. Životné prostredie si zaslúži našu opateru a pomoc neustále.

Katarína Kováčiková

 

Vydrovský piknik

   Všetko sa to začalo v pondelok 2. júna, kedy sme sa zišli pred školou. Nastúpili sme do autobusu, ktorý nás odviezol do Čierneho Balogu. Vystúpili sme blízko stanice Čiernohronskej železnice. Tam sme netrpezlivo čakali na príchod vláčika, ktorý nás odviezol do Vydrova. Išiel pomaly a my sme mohli obdivovať krásnu prírodu.

   Vo Vydrove nás privítali milé tety, ktoré nám pripravili zaujímavé ekologické hry. V skupinách sme plnili rôzne súťažné disciplíny. V prvej sme mali v lese nájsť čo najviac obrázkov zvierat a pomenovať ich. Druhá disciplína bola náročnejšia. Jej súčasťou bola hra Ako slepý chodil po lese. Našou úlohou bolo prejsť po určitej trase so zaviazanými očami. V ďalšiej disciplíne sme hádali meno zvieraťa. Jeden zo skupiny kládol otázky, ostatní sme mu odpovedali. Bolo to veľmi zaujímavé, poučné aj zábavné.

   Po krátkej prestávke sme sa vybrali do lesníckeho skanzenu. Prechádzali sme po upravených chodníkoch a dýchali vôňu lesa. Zaujalo nás veľké mravenisko, divé svine a pozreli sme sa aj do horárne. Chlapcom sa najviac páčil vrtuľník.

   Bol to pekný výlet. Okrem suvenírov sme si odniesli veľa nových poznatkov o prírode a lesných živočíchoch. Prežili sme deň vo výbornej nálade, uprostred nádhernej prírody Vydrovskej doliny. Radi sa tam ešte vrátime.

Žiaci 6. B a 6. C ZŠ s MŠ, Pionierska 2 Brezno

 

Gymnastky z Brezna opäť úspešné

   V sobotu 7. júna sa uskutočnil už dvanásty ročník sokolských pretekov v športovej gymnastike vo Vrútkach za účasti deväťdesiatich šiestich pretekárok v štyroch kategóriách z Brezna, Handlovej, Liptovského Mikuláša, Martina, Popradu, Vrútok a zo Žiliny. Súťažilo sa v trojboji (preskok, kladina, akrobacia). V kategórii „žubrienky“ (najmladšie žiačky) sa umiestnili: 2. D. Ďuricová (30,25 boda), 14. K. Vajová (29,35), 21. L. Parašínová (28,75), preskok - 2. Ďuricová, 10. Parašínová, kladina – 4. Ďuricová, akrobacia – 1. Ďuricová; v kategórii „žabky“ (mladšie žiačky): 5. Košičiarová (32,10), 7. Rosíková (31,90), 11. Tshampová (31,55), preskok – 1. Košičiarová, 2. Tshampová, kladina – 8. Rosíková, akrobacia – 5. Košičiarová, 6. Rosíková. V súťaži O vrútocký pohár súťažilo dovedna šesť pretekárok z Brezna v kategóriách žubrienky a žabky. Poradie: 1. GTK Športcentrum Žilina (184,95), 2. Diana Martin (184,85), 3. GK Brezno (183,90), 4. KŠG Liptovský Mikuláš (180,15), 5. GY–TA Poprad (179,20), 6. TJ Sokol Vrútky (176,75). Boli to vôbec prvé preteky pre začínajúce talentované dievčatá. Gratulujeme!

Mgr. Milan Supek


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT