24. JÚN  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Šesť mesiacov spoločne žiadali pod hrozbou násilia dvaja Brezňania od 22-ročného muža s prechodným bydliskom v Jasení 3500 korún za ochranu pred mužom, ktorý ho vydieral. Odmeny sa 21-ročný Roman a o rok mladší Michal nedočkali, namiesto toho sú obvinení zo zločinu vydierania.

   Začiatkom roka ponúkol 29-ročný Brezňan 30-ročnému Banskobystričanovi na predaj LCD televízor za 22 000 korún. Kupujúci s cenou súhlasil a vyplatil mu dohodnutú sumu. Ale muž z Brezna televízor nedoniesol a Banskobystričanovi vrátil iba 5000 korún, ostatné použil pre vlastnú potrebu. Kupujúcemu v polovici júna došla trpezlivosť a okradnutie o 17 000 korún nahlásil polícii.

   V pondelok 16. júna chcel 44-ročný muž z Michalovej prepísať vlastníctvo Škody Forman na svojho brata. Lenže pri obhliadke vozidla v Okresnom riaditeľstve Policajného zboru v Brezne zistili, že škodovka mala pozmenené identifikačné údaje. Po páchateľovi prečinu polícia pátra.

   Majiteľke Renaulta Megane z Čierneho Balogu, ktorý zaparkovala na Jilemnického ulici, niekto prepichol ľavú prednú pneumatiku a poškriabal dvere, blatníky a prednú kapotu auta niekedy od pondelka 16. do utorka 17. júna. Ten, kto to urobil, neváhal vojsť do oploteného pozemku ženy a spôsobil jej škodu približne za 30 000 korún. Dopustil sa hneď dvoch prečinov – poškodzovanie cudzej veci a porušovanie domovej slobody.

   Pri otváraní bytu na Nálepkovej ulici v Brezne asistovali v utorok 17. júna mestskí policajti členom Hasičského a záchranného zboru z Brezna. O otvorenie ich požiadala príbuzná majiteľky bytu, ktorú v zlom zdravotnom stave okolo obeda odviezla sanitka do breznianskej nemocnice.

   Agresívneho psa hliadka mestských policajtov spoločne s veterinárom odchytila v utorok 17. júna o pol šiestej večer na Černákovej ulici v Brezne. Napádal ľudí a neposlúchal svojho majiteľa, ktorý sa ho po lapení rozhodol utratiť.

   Z objektu firmy na Mostárenskej ulici v Brezne zmizol od utorka 17. do stredy 18. júna hutný materiál s hmostnosťou jednej tony. Zlodej spôsobil spoločnosti škodu za 30 000 korún.

   Pred začatím skúšok na vodičské oprávnenie pri kontrole kolkových známok priložených k žiadostiam zistil dopravný policajt,  že dva kolky za 1000 korún nevykazujú známky pravosti po tom, čo po nich prešiel špeciálnym perom. K žiadosti ich priložil muž z Brezna, ktorý sa v stredu ráno 18. júna uchádzal o vodičské oprávnenie v autoškole na breznianskom námestí. Podozrenie na falšovanie potvrdí alebo vyvráti expertíza, na ktorú oba kolky policajti poslali.

   Hodinu pred polnocou vo štvrtok 19. júna mestská polícia zadržala na námestí muža, ktorý ničil dopravnú značku. Pre podozrenie z trestného činu poškodzovanie cudzej veci prípad prenechala Obvodnému oddeleniu Policajného zboru v Brezne.

   Majiteľ rekreačného domu v Ráztoke zistil, že niekedy v uplynulých dvoch týždňoch do štvrtka večera 19. júna mu zlodej vylomil dvoje zadných dverí a vošiel dnu. Upútal ho starožitný obraz a záhradná technika, krádežou ktorých majiteľovi z Banskej Bystrice spôsobil škodu za 134 000 korún.

   Neznámy „umelec“ z piatka 20. do soboty 21. júna v Polomke na Novej ulici postriekal sprejom tri steny predajne textilu. Išlo o znaky a heslá propagujúce fašizmus. Majiteľovi budovy spôsobil škodu odhadnutú na 30 000 korún.  Aj na Ulici osloboditeľov v Polomke realizoval podobnú „výzdobu“. Majiteľovi budovy spôsobil škodu za 10 000 korún. Polícia v Brezne začala trestné stíhanie za prečiny podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd aj poškodzovanie cudzej veci. 

   Spred garáže rodinného domu na Záhradnej ulici v Brezne v sobotu 21. júna zmizla voľne položená motorová píla v hodnote 20 000 korún. Polícia začala trestné stíhanie pre prečin krádeže.

   Mestská polícia v nedeľu 22. júna doobeda na základe anonymného telefonátu riešila podomový predaj tovaru na Rázusovej ulici v Brezne blokovou pokutou, ktorú vystavila mužovi zo Šávoľa.

(pb, mf, pa)  


Nové občianske preukazy formátu Európskej únie

   Od 1. júla začnú vydávať nové občianske preukazy formátu Európskej únie. Staré občianske preukazy sa však budú používať aj naďalej, až do dátumu skončenia ich platnosti. Správne poplatky sa meniť nebudú.

   Nové občianske preukazy pozostávajú z polykarbonátovej (umelohmotnej) karty, na ktorej je laserom vygravírovaná podoba tváre a osobné údaje občana. Okrem pôvodných údajov, zaznamenaných v starých občianskych preukazoch, budú nové obsahovať aj podpis a osobitné záznamy, kam možno uviesť napr. krvnú skupinu, ako aj údaje o závažných chorobách. Nové občianske preukazy obsahujú ochranné prvky, ktoré zodpovedajú najvyššej úrovni ochrany. Novinkou sú aj mobilné pracoviská pre občanov s dlhodobo obmedzenou pohyblivosťou alebo občanov dlhodobo pripútaných na lôžko. Občania môžu prostredníctvom príbuzného alebo opatrovníka v príslušnom okresom riaditeľstve Policajného zboru požiadať o to, aby ich zamestnanci mobilného pracoviska navštívili priamo doma, kde im nasnímajú tvár a zapíšu všetky údaje potrebné na vydanie občianskeho preukazu. Ten im po vyhotovení bude doručený priamo domov. V takomto prípade treba predložiť aj potvrdenie od lekára o zdravotnom stave žiadateľa. Lehoty a poplatky za vydanie občianskeho preukazu ostávajú nezmenené. Zákonná lehota na vydanie občianskeho preukazu je tridsať dní od podania žiadosti, no vybavenie štandardne trvá do dvoch týždňov v závislosti od počtu podaných žiadostí.
   Nový občiansky preukaz možno získať až po skončení platnosti starého (bez poplatkov), v prípade poškodenia za nezmenený poplatok päťsto korún alebo pri zmene údajov za nezmenený poplatok stopäťdesiat korún. Zavedenie nových občianskych preukazov európskeho formátu vyplynulo z potreby boja proti falšovaniu dokladov, organizovanému zločinu a nelegálnemu prisťahovalectvu do Európskej únie.

(mf)

Darcovia krvi u starostu

    Stalo sa milou tradíciou, že v predvečer Dňa darcov krvi prijíma bezpríspevkových darcov krvi starosta Čierneho Balogu Ing. František Budovec na spoločnej večeri.

   Aj tohto roku sa v utorok 17. júna zišli už skúsení darcovia, držitelia bronzovej, striebornej, zlatej, ale aj výnimočnej diamantovej Janského plakety spolu s prvodarcami v penzióne Zelený dom. Je potešiteľné, že tí, ktorí darovali krv po prvýkrát, sú prevažne mladí ľudia. Mladá generácia má tiež v sebe pocit spolupatričnosti s chorými, s ľuďmi v nešťastí, s tými, ktorí sa ocitli na hranici života a smrti.

   Bežné darcovstvo krvi v rámci odberov v Rooseveltovej nemocnici v B. Bystrici a Nemocnici s poliklinikou, n. o., v Brezne je už druhý rok obohatené o darcovstvo cez mobilnú transfúznu jednotku Národnej transfúznej stanice B. Bystrica priamo v Č. Balogu. Na príprave Vianočnej a Veľkonočnej kvapky krvi sa spoločne podieľali Obecný úrad v Č. Balogu prostredníctvom jej pracovníčky a nadšenkyne v pomoci onkologicky chorým M. Muránskej, MS SČK v Č. Balogu a Národnej transfúznej jednotky. 

   V príhovoroch poďakovali prítomným darcom za ich angažovanosť, za empatiu, za nezištnosť v darovaní najvzácnejšej tekutiny starosta obce Ing. F. Budovec a predsedníčka MS Slovenského Červeného kríža v Č. Balogu  M. Šuleková. Zároveň im popriali veľa zdravia a osobných úspechov do budúceho života.

(mš) Foto: Štefan Vozár


Breznianske námestie sa v piatok 20. júna a v sobotu 21. júna zmenilo na „autosalón pod holým nebom“, kde predajcovia prezentovali najnovšie modely viacerých značiek. Dokonca priamo na mieste predali tri automobily. V internetovom hlasovaní O najsympatickejšie auto leta zvíťazilo BMW X5. Zatiaľ čo v testovacích jazdách sa ženám najviac pozdávalo BMW radu 1, mužom učarovala Mazda CX7. Počasie bolo ideálne na spojenie vychádzky do mesta s prehliadkou „nablýskaných tátošov“, preto usporiadatelia zaznamenali väčšiu návštevnosť ako vlani počas prvého ročníka podujatia Auto Day.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT