22. AUGUST 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Telesne postihnuti v Jaseni

V dnoch od 30. augusta do 3. septembra sa telesne postihnuta mladez stretne na spolocnom integracnom pobyte v Jaseni. Pre clenov zvazu su pripravene viacere kulturne, spolocenske a sportove podujatia. Mladi ludia z okresov Banska Bystrica, Zarnovica, Zvolen, Brezno, Levice a Ruzomberok budu sutazit v rucnych a vytvarnych pracach a samozrejme aj v sporte. Ucastnikom tohto mileho stretnutia zelame teple luce slniecka a jeho organizatorom vela pochopenia od ludi, ktori chcu a mozu pomoct.

Potesili turistov

Od 1. augusta sa navstevnici Nizkych Tatier dockali mileho prekvapenia. Sedackova lanovka akciovej spolocnosti Ski Jasna na velke potesenie turistov premavala. Zatial je o nu znacny zaujem a navstevnici hor sa mozu vozit do konca augusta. Podla slov pracovnikov Lanovych drah Chopok-juh v jesen bude pravdepodobne v prevadzke pre vacsie skupiny a v dobrom pocasi.

Prvy skolsky den - Extra den

Prva stavebna sporitelna, obcianske zdruzenie ELLIS, MsKS Brezno, Intersnac Trencin a Horehronsnke spotrebne druzstvo pripravuju pre vsetky deti jedinencny a zaujimavy Extra den. Tento sa uskutocni prave v prvy skolsky den 4. septembra v case od 10.00 do 15.00 na namesti M.R. Stefanika v Brezne. V programe vystupia hudobna skupina Kiwi, tanecna skupina Breakdance, detsky folklorny subor Stastne detstvo, karaoke. Pre deti, ktore, uz teraz na Extra den pozyvame su pripravene mnohe sutazne podujatia.

Rockovy podvecer

V piatok 18. augusta sa vo dvore Mestskeho kulturneho strediska v Brezne uskutocnil rockovy podvecer. Hlavnou hviezdou vecera bola skupina Zero Point, ktora sa divakom predstavila s revivalovym programom. Vystupenie, ktore trvalo az do jedenastej hodiny vecer, sa pacilo nielen mladsej, ale i starsej generacii. Milovnici hudby maju moznost vidiet a pocut rockovu skupinu Zero Point najblizsie v septembri v klube Bombura v Brezne.

Opytali sme sa za vas

obvodneho lekara MUDr. Martina Tesaka:

  • Ako predchadzat infekcnej chorobe - tetanu?

Tetanus sposobuje bacil Clostridium - tetani - anaerob, ktory nepotrebuje k zivotu kyslik a sposobuje nebezpecnu infekciu ran. Nebezpecie hrozi najma pri hlbokych, trznych, trznopomliazdeninovych a bodnych ranach (klincami, vidlami a podobne). Je pritomny vsade, v zemi, v hnoji, na pracovnom naradi. Ochorenie nas ohrozuje na kazdom kroku. Preto je zavedene celonarodne ockovanie od utleho veku dietata, ktore sa pravidelne opakuje pocas skolskej dochadzky a pri nastupe na vojensku zakladnu sluzbu. Ockovanie sa uskutocnuje podla pediatrickeho ockovacieho kalendara. V dospelosti medzi jednotlivymi injekciami je potrebne dodrzat 10 - 13 rocny interval. Casto sa ockovania nezucastnia tehotne a dojciace zeny.Ockovanie je bezplatne. Pocas tohto obdobia je clovek imunny. V pripade, ze poraneny pacient nebol ockovany, pri prejavoch ochorenia na tetanus sa ihned podava antiserum. Priebeh choroby je tazky, prejavuje sa postupnym ochrnutim a krcmi svalstva v krcnej, hrudnej a bedernej oblasti, zasahuje nervovu sustavu. Velmi tazko sa lieci, neskoro lieceny, ci zanedbany tetanus moze byt aj smrtelny. Ockovacia latka - tetanicky anatoxin je umrtveny bacil tetanu, ktory v tele vyvolava tvorbu protilatok. Lekar moze upozornit pacienta na najblizsie ockovanie podla lekarskeho zaznamu, alebo predvolavanim celych vekovych skupin, samozrejme zvykne sa preockovat pri kazdom vacsom uraze (autonehoda).V zaujme kazdeho cloveka je, aby si sledoval svoje ockovacie obdobie

Co zistila "soika"

Pocas tridsiateho druheho a tridsiateho tretieho tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali 125 prevadzkovych jednotiek. V 118 kontrolnych nakupoch zistili 67 predrazeni, co predstavuje 56,8 percenta. Vyska predrazenia n asto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla dve koruny tridsat halierov. Pri kontrole kvality a spravnosti oznacovania zaznamenali porusenia v 61 prevadzkach pri 326 druhoch tovaru za 336 480 korun. V 17 prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu 42 druhov tovaru za 5251 korun. Spisali tridsatsest oznameni o zacati spravneho konania a ulozili stodesat blokovych pokut v hodnote 76 700 korun.

V Breznianskom okrese kontrolovali v dvoch rekreacnych strediskach. V bufete Oko u hadika v Krpacove nakup v hodnote 41 korun predrazili o korunu nespravnym uctovanim hygienicky baleneho cukru. V bufete S/B Sport Tale dve konzumacie za 103 korun predrazili o tri koruny. Stalo sa tak nedodrzanim hmotnosti grilovanej klobasy.

 

Namiesto obeda na internet

Interaktivne zdravotne poradenske centrum na internete florastranky. sk si ziskava stale viac priaznivcov.Takmer dvestotridsat tisic pripojeni za necele tri mesiace znamena, ze stale viac ludi sa opakovane vracia na stranky o zdravi a o zdravom zivotnom style. "Prostrednictvom on-line poradenstva sme oslovili aj tych, ktori nemaju cas prist priamo do poradne," hovori MUDr. Ivana Sedliacikova, ktora vedie Floraporadnu v spolupraci so Statnym zdravotnym ustavom v Banskej Bystrici.

Najvyssiu navstevovanost zaznamenavaju florastranky v case obeda od 11. do 14. hodiny. Zda sa, ze namiesto obeda sa chodia obyvatelia Slovenska na internet poradit, co si vybrat z jedalneho listka, pripadne skontrolovat, ci ich vyber bol spravny. Novinkou na florastrankach je mesacnik Spravodaj zivotneho stylu, ktory prinasa aktualne informacie, zaujimave clanky ci recepty zdravej kuchyne.

Adresa www.florastranky.sk ponuka zaujemcom o zdravie efektivny sposob, ako ziskat potrebne informacie o vyzive, civilizacnych ochoreniach a pohybovej aktivite. Softver e-kalkulacka pomaha pri vybere potravin a kontrole skladby vlastneho jedalneho listka. Najvacsi zvedavci maju moznost poradit sa o svojich problemoch prostrednictvom on-line poradne. MUDr. I. Sedliacikovu tesi, ze tuto cestu komunikacie vyuzivaju predovsetkym mladi ludia. On-line je dokazom, ze zaujem o zdravie a zdravy zivotny styl na Slovensku rastie, co je najvacsi predpoklad ozdravenia celej populacie. Najpopularnejsim okruhom otazok je problematika nadvahy, znizovania hmotnosti a prevencie, casto diskutovanym problemom je vysoky krvny tlak, vysoka hladina cholesterolu a zvysena hladina cukru v krvi.

Marcela Hlavata


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT