22. AUGUST  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

V zivote cloveka su casto vynimocne situacie, na ktore tak lahko nezabuda. Rovnako su vsak aj vynimocni ludia. Kazdy z nas sa pocas svojej zivotnej pute stretava s ludmi, ktori ho obohatili, pomohli mu, zachranili jeho ci iny zivot, zaujali svojimi vykonmi, alebo jednoducho vzdy boli a su na spravnom mieste. K nim smerovala nasa anketova otazka. "Kto a preco si zasluzi vasu uctu?", sme sa pytali tych, ktori boli ochotni odpovedat.


S anketovym mikrofonom


Dobri ludia si zasluzia uctu

Jozefina Dominikova, ucitelka, Hrinova:

- Vlastnej mame, ktora byva tu v Brezne. A za co? Lebo je to najlepsia stara mama na svete. Vsetky vnucata radsej pridu k nej, aby sa jej mohli podakovat a pomoct jej. Teraz idem prave po nu do kostola.

Anton Pancik, dochodca, Brezno:

- Rodina, lebo sa o mna stara. Manzelka zomrela a v mojich rokoch uz tak nevladzem a nema mi kto iny pomoct. Dcera sa o mna stara a preto si ju najviac vazim.

Maria z Nemeckej:

- Tak ako u vacsiny ludi rodicia, najma matka. Ti sa o mna starali, vstepili mi zaklady dobrych vlastnosti a vystrihali ma pred zlymi. Potom ucitelia. Naucili ma citat a pisat a orientovat sa vo svete knih a vedy. A potom ludia, ktori robia dobre veci, napriklad biochemici, ktori skumaju nove lieky, vynalezcovia, lekari a dalsi. Su to ludia, ktori bez naroku na popularitu a ocenenie robia vela uzitocneho, kazdodenne casto drobnu mravenciu pracu, ktora vedie k velkym veciam.

Eva Belkova, nezamestnana, Polomka:

- Najviac si vazim moju matku, lebo ta pre mna urobila najviac. Splodila ma, priviedla ma na tento svet, vychovala ma a dala mi vsetko, co mohla.

Marta Giertlova, nezamestnana, Valaska:

- Primatora Faska. Kvoli tomu, ze je to cestny clovek a ze Brezno dobre vypada.

Igor Havlicek, nezamestnany, Brezno:

- Ucta patri hlavne mojim rodicom, to jednoznacne, na tych nesmiem zabudnut. Potom este ludom, ktori robia same dobre veci. Tym, co ziskaju nieco pre Slovensko. Konkretne, napriklad sportovcom, hokejistom. Paci sa mi Zigo Palfy.

Maria Schoberova, zdravotna setra, Brezno:

- Ten clovek, ktory nezistne pomaha druhemu a necaka za to nic. Poznam aj taky typ ludi, ale vobec vo vseobecnosti takyto dobri ludia si zasluzia uctu.

Lydia Dianiskova, dochodkyna, Tisovec:

- Okrem rodiny su to niektori spevaci,

Neznamy pan:

- Darcovia krvi.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Prezi svoj sen - to bolo heslo, v duchu ktoreho sa konal v dnoch 6.-13. augusta velky tabor Pathfinder - Camporee 2000 v Jaseni. Takmer 300 deti a veducich z celeho Slovenska prezivalo svoj velky sen. Pocas tabora, ubytovani v chatkach i v stanoch, si deti mali moznost vyskusat strelbu z luku, z fukacky, praku, hod bolasom, bumerangom. Nezabudnutelnym zazitkom bol splav Hrona na raftoch ci moznost byt na chvilu horolezcom. Byt v indianskom tipi, naucit sa nieco z indianskej mudrosti, spoznavat netradicne prirodu, naucit sa stavat bez klincov, to je len strucny vyber z programov. V programe Ja a ty sa deti ucili spravaniu sa medzi sebou, o vztahoch medzi chlapcami a dievcatami. Velmi sa pacil aj vylet Ciernohronskou zeleznickou, ktory spestril prepad vlaku balockymi zbojnikmi. Boli ste uz pod "sirakom"? Noc stravena pri ohni bola pre vela deti tym naj v tabore. Kedze Camporee sa kona kazde styri roky, pre viacere z deti to bol jedinecny zazitok. Brezno zastupovalo na Camporee cast oddielu (9 clenov), o ktorych by sme vas radi informovali v niektorom z buducich cisel.

Podakovania

Dakujem neznamej panej a predavacke - pokladnicke v potravinach obchodneho domu Jednota za vratenie penazenky s dokladmi, ktoru som tam zabudla.

Este raz vdaka.

Marta Sovakova

...

Dakujem breznianskym policajtom, hlavne nadstrazmajstrovi Bosanskemu za uspesne a rychle vyriesenie trestneho cinu podvodu.

Obcianka z Brezna

...

V case nasho zarmutku, bolesti nezabudame na tych, ktori sa snazili zachranit zivot nasho draheho syna, manzela, otca a brata Pavla Tomka.

Dakujeme timu lekarov oddelenia ARO v Brezne pod vedenim primara MUDr. J. Mackina, zdravotnickemu pomocnemu personalu, pracovnikom dialyzy, RTG, oddeleniu biochemie a RZP za lasku, obetavost, opateru a ludsky pristup.

Prijmite od nas len to jedine slovo dakujeme.

Rodina Tomkova z Valaskej 

Jubilejny rekordne

Najvacsim a najstarsim podujatim, ktore usporaduva od roku 1976 KST SK Helpa bol jubilejny 25. rocnik vystupu na Velky Bok (1727 m.n.m.). Uskutocnil sa v prvy augustovy vikend a zucastnili sa na nom turisti zo vsetkych kutov Slovenska aj z Ciech. Aj ked pocasie organizatorom a turistom neprialo (bolo ich rekordnych 197), k peknemu zazitku prispela aj ucastnicka vlajka, diplom, gulas, ludova hudba a tombola. K zdarnemu priebehu podujatia pomohli sponzori z Helpy a z okolia, ktorym patri vrele podakovanie organizatorov.

Mgr. Jozef Pupis 

h0034f.jpg (19948 bytes)
Rastu. Trofejny zdravy dubak sa podarilo najst v oblasti Nizkych Tatier Pavlovi Duricovi z Helpy. Obvod klobuka meral 95 cm, hmotnost mal 1,47 kg. Na fotografii Jozefa Pupisa stastny nalezca so svojou trofejou.

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT