Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

38

19. SEPTEMBER  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

K 160. vyrociu zalozenia

Len tak dalej!

Uplynuly tyzden sa v Zeleziarnach Podbrezova a. s. niesol v znameni oslav 160. vyrocia ich zalozenia. A veru bolo co oslavovat, ved pocas uplynulych rokov dosahovali uroven spickovych hutnickych kombinatov strednej Europy. Aj v sucasnosti sa mozu pochvalit velmi dobrymi hospodarskymi vysledkami. Patria medzi najvyznamnejsich europskych vyrobcov ocelovych bezsvikovych rur a su najvacsim vyrobcom ocelovych bezsvikovych za studena tahanych presnych rur v strednej Europe. Zdoraznit treba hlavne to, ze aj dnes, kedy nezamestnanych stale pribuda, nachadzaju tu socialne istoty stovky rodin z celeho Horehronia.

h0038m.jpg (14682 bytes)Pri tejto vyznamnej prilezitosti sa patri zalistovat v zazltnutych strankach historie, z ktorych sa dozvedame: "Viac ako jeden a pol storocia sa po oboch stranach rieky Hron rozprestiera zavod, ktory najmenej piatim generaciam obyvatelov drsneho a chudobneho horehronskeho kraja poskytoval a poskytuje obzivu.
Nasi najstarsi predkovia zacali s jeho vystavbou v roku 1840 na panenskej pode pod horou Brezova a za trinast rokov postavili zavod, aky v tom case nemal v uhorskej monarchii obdoby, zavod na vyrobu zeleznych kolajnic. V case svojho zrodu bol pricleneny do Hroneckeho komplexu, v ktorom bola v 19. storoci sustredena najvacsia a technicky najdokonalejsia manufakturna vyroba Uhorska. Vystavbu zavodu sprevadzali zlozite podmienky, pocas ktorych bolo postavenych devat dvojitych pudlovych peci na drevo s osobitnou predhrievacou castou a valcovne na vyrobu kolajnic, tycoveho materialu a plechov. Uz v roku 1858 v zavode zaznamenali vyrobu 100 000 viedenskych centov ocele (t. j. 5900 ton), ako aj prve ocenenia za kvalitu podbrezovskych kolajnic - strieborne medaily, v roku 1858 v Parizi a o styri roky neskor v Londyne.
Sedemdesiate a osemdesiate roky 19. storocia boli charakteristicke velkou rekonstrukciou pudlovne a valcovne v Podbrezovej. Bola vybudovana rurovna, nove valcovacie trate a vodne turbiny. Bola zavedena moderna technologia vyroby ocele v siemens-martinskych peciach s vykurovanim generatorovym plynom. K hlavnemu vyrobnemu programu - vyrobe kolajnic, tycoviny, plechov a rur, pribudla vyroba fitingov, pozinkovne, lisovne a roznych finalnych vyrobkov. Rozsirovanie vyrobneho programu uzko suviselo so zanikom vyroby kolajnic, len zavod v Piesku vyrabal uzkorozchodne banske kolajnice az do roku 1933. Tazke obdobie konkurencie a hospodarskeho poklesu koncom 19. a zaciatkom 20. storocia neobislo ani podbrezovske zeleziarne, zapasiace s nedostatkom surovin na vyrobu ocele, dopravnymi tazkostami a nedostatkom financii.
Dalsi rozvoj vo vyrobe ocele nastal az v rokoch 1908 - 1912 modernizaciou vyroby siemens-martinskej oceliarne a trate na vyrobu hrubych plechov - Lauthovo-trio.
K rozsiahlejsim strukturalnym zmenam vyrobnej zakladne doslo az v sdemedesiatych rokoch orientaciou na program vyroby bezsvikovych rur valcovanych za tepla a presnych bezsvikovych rur. Este predtym, v roku 1960 zacala vyroba elektroocele a plynuleho odlievania ocele - bramovych ingotov (islo o jedno z prvych zariadeni tejto pokrokovej technologie v Ceskoslovensku a piate v Europe)."
Plnit stale narocnejsie poziadavky trhu sa v ZP a. s. dari hlavne riadenim firmy prostrednictvom kvality. Potvrdzuje to okrem ineho aj vlastnictvo mnohych certifikatov, napriklad 7. marca 1995 ziskali certifikat pre system riadenia kvality podla noriem ISO 9002 od akreditovanej certifikacnej spolocnosti SGS YARSLEY ICS z Velkej Britanie. Sestnasteho aprila 2000 to bol certifikat pre system riadenia kvality podla VDA 6.1 od akreditovanej certifikacnej spolocnosti SGS ICS Geselschaft fur Zentifiziernugen und Umexcegutachtung so sidlom v Hamburgu.
Dostojne pracovne prostredie, ochranu a bezpecnost pri praci, kvalitne stravovanie a starostlivost o zdravie zamestnancov, toto vsetko zabezpecuje socialny program spolocnosti. Ked hovorime o Zeleziarnach Podbrezova nesmieme zabudnut ani na sport, v suvisloti s ktorym sa meno tejto fabriky sklonuje vo vsetkych padoch. Pod jeden sportovy stanok - ZP Sport, a. s., zastresila profesionalny a rekreacny sport dospelych a mladeze, ktori v ostatnych rokoch dosahuju vynikajuce vysledky v mnohych odvetviach.

Jubilantovi do dalsich rokov existencie zelame, aby cestu jeho uspesneho napredovania korunovali stale lepsie hospodarske vysledky.

h0038n.jpg (13185 bytes) h0038k.jpg (11004 bytes) h0038i.jpg (12351 bytes)
h0038j.jpg (10059 bytes) h0038h.jpg (10987 bytes) h0038l.jpg (13167 bytes)

Jubileum Zeleziarni Podbrezova a. s. oslavili velkolepo. Pocas troch dni na futbalovom stadione cakal jubilantov, dochodcov, zamestnancov, ich rodinnych prislusnikov a pozvanych hosti bohaty kulturny program, hodnotne obcerstvenie, atrakcie a zrebovanie patdesiatich lakavych cien, vratane Skody Fabie. To vsetko zadarmo a v pocasi ako na objednavku.

Sviatok Sedembolestnej Panny Marie

V piatok 15. septembra katolicki veriaci na celom Slovensku oslavili sviatok Sedembolestnej Panny Marie, patronky Slovenska. Na svatych omsiach si pripomenuli sedem bolesti Panny Marie - proroctvo Simenona, ktory predpovedal osud jej Syna, utek Svatej rodiny do Egypta pred kralom Herodesom, stratenie dvanastrocneho Jezisa v Chrame, stretnutie Matky s dorananym Synom na krizovej ceste, ukrizovanie Jezisa Krista, prebodnutie boku Jezisa a jeho pochovanie.h0038f.jpg (21678 bytes)

Snimka Frantiska Heretu zachytava odpustovu slavnost pri polnej kaplnke v Polomke. Vo stvrtok sa na krizovej ceste ku kaplnke zucastnil velky pocet veriacich, slavnost pokracovala svatou omsou a modlitbou svateho ruzenca. Na druhy den, kedy sa pocet veriacil strojnasobil, po sprievode z farskeho kostola ku kaplnke slavnostnu svatu omsu koncelebroval rodak z Polomky, v sucasnosti duchovny v Lucenci mons. Jan Kubus a koncelebroval miestny spravca Jozef Palusak a spravca farnosti z Bacucha Ignac Hruby. Veriaci z celeho Horehronia aj z inych regionov tak spolocne oslavili patronku Slovenska, ktora je ich utesitelkou v krizovych situaciach zivota a rozisli sa naplneni novymi nadejami.

 

Jedna otazka primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

o O com rokovalo ostatne mestske zastupitelstvo?

- Mestske zastupitelstvo 11. septembra prerokuvalo niekolko velmi zavaznych bodov. Predovsetkym to bola kooptacia poslanca mestskeho zastupitelstva do volebneho obvodu c. 3 - Dusana Schwarzbachera z Kukucinovej ulice za poslanca Dr. Frantiska Vojtku, ktory zomrel. V tejto suvislosti nastala aj zmena delegovania poslanca v Rade skoly na Nalepkovej ulici, kde sa predsednickou stala Dr. Bozena Kilvadyova ako predsednicka komisie zdravotnej, socialnej a starostlivosti o byty.
Ako byva zvykom po oficialnych uvodnych formalitach prerokuvame pripomienky, podnety a navrhy poslancov. V ramci tohto bodu o slovo poziadali generalny riaditel Zeleziarni Podbrezova Ing. Vladimir Sotak a Ing. Anton Stulrajter. Generalny riaditel hovoril predovsetkym o dobre sa vyvijajucej spolupraci medzi mestom Breznom a Zeleziarnami Podbrezova, vyvratil vsetky "reci" o nedobrych vztahoch medzi generalnym riaditelom a primatorom mesta. Vzajomna spolupraca medzi tymito dvoma subjektami (a. s. Zeleziarne Podbrezova a mesto Brezno) sa rozvija vo vzajomnej zhode, coho jednym z mnohych vysledkov je aj organizovanie poharoveho zapasu vo futbale medzi Zeleziarnami Podbrezova a ucastnikom Mars super ligy Matadorom Puchov 19. septembra na stadione v Brezne. Nemozem vynechat, ze Ing. V. Sotak vo svojom prihovore spomenul aj rodinnu tragediu a vztah s gymnaziom, toto vsak nebudem komentovat, pretoze je to vec, ktora je v setreni.
Po vstupnych informaciach zacalo riadne rokovanie, najprv to bolo plnenie rozpoctu mesta za prvy polrok 2000 a plnenie rozpoctov, vynosov a nakladov prispevkovych organizacii zriadenych mestom. Poslanci predovsetkym interpelovali a pytali sa na stav jednak v skladbe rozpoctu a jeho plneni a potom rozvinuli debatu o vykonavanych investiciach vlastnych aj dotacnych. Treba konstatovat, ze v sucasnosti uz pomaly koncime investicne prace a dodavky v oblasti odstranenia poruch po povodni.
Dalsim bodom bola informativna sprava veducej hospodarsko-ekonomickeho useku Ing. Bozeny Megerssovej o zmene rozpoctu mesta na rok 2000 v suvislosti s predajom majetku mesta, pozemkov, akcii v Prvej komunalnej banke, vplyvom Mestskeho televizneho kanala na rozpocet mesta, s prijmom statnej dotacie na dostavbu zakladnej skoly a dotacie na odstranenie poruch po povodni. Podrobna zmena rozpoctu bude predlozena mestskemu zastupitelstvu 3. novembra. Prerokovali sme aj neustale obnovovany povodnovy plan mesta, a to v slovnej casti, ale najma neustale sa meniacu informaciu o technickom zabezpeceni. Vzisla z toho uloha v ramci technickej komisie znova prerokovat moznosti pouzitia mechanizmov z podnikatelskej sfery i z vlastnych technickych sluzieb, dobra spolupraca je s verejnym poziarnym utvarom a s ostatnymi zlozkami okresnej povodnovej komisie.
Celkovej investicnej vystavby sa tykala aj dalsia informacia o postupe a plneni planu investicii, ktory bol prijaty zaciatkom tohto roka. V ramci tejto spravy boli predlozene tri varianty rekonstrukcie namestia s prijatim ulohy do konca tohto roka vypracovat projekt rekonstrukcie namestia, ktory budu moct obcania pripomienkovat prostrednictvom Horehronia a zverejneny bude aj vo vykladnych skriniach. O cinnosti mestskej policie sa poslanci dozvedeli z jej spravy, pricom zhutnene zverejnuje dvojtyzdenne aj Horehronie. Dlho diskutovanou je otazka prezentacie vyznamnych osobnosti, najma historickej postavy Brezna a vobec celeho Slovenska Martina Razusa. Poslanci prijali navrh prezentovany v architektonickej studii arch. Frtusa na rekonstrukciu namestia. Vyzmamne osobnosti mesta by mali byt postupne umiestnovane v tvare a sposobe navrhnutom podla architektov urbanistov v parku v zapadnej casti namestia. Prvou osobnostou umiestnenou v tejto lokalite by mohol byt Martin Razus. Na realizaciu tejto myslienky vsak treba vyuzit vsetky moznosti a schopnosti na ziskanie grantov. Dobre vieme, ze v dnoch od 4. do 9. oktobra budu Dni mesta, takze poslanci prerokovali aj spravu o priprave tohto podujatia.
Okrem spomenutych zalezitosti sme hovorili aj o mnohych inych veciach, napriklad o vstupe Brezna do zdruzenia za cisty Hron, podla ktoreho by sme v ramci projektu Phare mali byt spoluucastnikmi na vystavbe akcii za cisty Hron. Toto zdruzenie v sebe zahrna od Cierneho Balogu cez Brezno az po Levice, vratane Kremnice, mesta a obce s cielom vycistit slovensku rieku Hron. V suvislosti so 160. vyrocim Zeleziarni Podbrezova mestske zastupitelstvo schvalilo odovzdanie dakovneho listu a malych upomienok na spolupracu a podakovanie za zamestnavanie obcanov Brezna a sirokeho okolia v Zeleziarnach. Poslancov som oboznamil aj s obsahom listu hlavneho skolskeho inspektora o cinnostiach, ktore mesto vykonava v ramci udalosti, ktore sa v poslednom obdobi stali v gymnaziu. V ramci setrenia ministerstva skolstva som rokoval s hlavnym skolskym inspektorom, toto rokovanie bolo poznacene tym, ze mesto nie je zdriadovatelom tejto skoly, ale na druhej strane gymnazium je skola pomenovana po Janovi Chalupkovi a mesto spolu s ostatnymi organizatormi kazdorocne usporaduva Chalupkovo Brezno.
Na zaver sme schvalili podporu obnove vyucovania polnohospodarskych metod v oblasti agropodnikania a environmentalistiky, ci uz v priemyselnej skole, alebo v samotnom areali byvalej polnohospodarskej skoly. Ci bude tato skola zriadena a kde bude jej posobisko, to bude zalezitostou dalsich rokovani s krajskym uradom a s ministerstvom skolstva. Tymto bodom mestske zstupitelstvo v neskorych popoludnajsich hodinach skoncilo.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT