19. SEPTEMBER 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Moj problem Okienko pre mladych
Vazena redakcia!

Volam sa Martina, byvam v Polomke. Som obycajne dievca, mam dvadsat rokov a niekto by povedal, ze v takomto veku treba zit naplno. Mne sa to vsak donedavna nedarilo. Som tej povahy, ze si vsetko beriem k srdcu a z malickosti si robim starosti. Takto som si dost stazila zivot, nedokazala som sa uvolnit a tym som stracala zaujem o okolity svet. Nechcela som to uz dalej znasat a rozhodla som sa tento problem riesit, lebo akosi toho bolo na mna uz privela. Preto som vyhladala odbornika, ktory v tejto oblasti pracuje. Bola to psychologicka, ktora sa zaroven stala mojou priatelkou. Viem, ze sa na nu mozem obratit kedykolvek. Parkrat som ju bola navstivit a mojej nedovere to velmi pomohlo. Netvrdim, ze som na vsetko zabudla, zahodila svoje trapenie za hlavu, ved to sa ani nedalo. Naucila som sa svoj problem ovladat a zatial sa mi to dari. Vravim si, ze mozno to prejde uplne, len to chce cas a trpezlivost, no a hlavne doveru v sameho seba a pevnu volu. Su to hodnotne vlastnosti, ktore by si mal clovek chranit a vazit si ich a hlavne ludi s takymito vlastnostami.
Touto formou by som chcela podakovat kazdemu, kto mi dokazal podat svoju pomocnu ruku a aj vam vazena redakcia. Este raz Dakujem!

Je nieco, co ta trapi a nenasiel si nikoho, kto by sa o tvoj problem zaujimal?
Toto okienko je potom pre teba. Staci, ked napises, alebo zatelefonujes do redakcie (svoje meno nemusis uviest, ked nechces).
Tvoj problem sa pokusi riesit skupina odbornikov pod vedenim psychologa alebo uverejnenim tvojho problemu s pomocou citatelov.

MARIA

Podovolenkoviny

Keby pred tisic rokmi platila vizova povinnost, nemuselo dojst k stahovaniu narodov.

...

- Co si si priniesla z dovolenky z Malorky? - vyzveda sa Janka od svojej priatelky Zuzky.
- Este neviem. Cakam na vysledok gynekologickeho testu.

...

- Nas hotel je od plaze vzdialeny, co by kamenom dohodil...
- A ako ho spozname?
- Ma vybite vsetky okna.

...

- Som nekonecne stastny. Bol som v dovolenkovej sezone v Monte Carlo a priniesol som domov 500 tisic frankov.

- Hrali ste na rulete?

- Ale kdeze, prosim vas, hral som na cimbale!

...

Sused vy ste boli na dovolenke pri Baltickom mori. Nebola tam studena voda?

- Viete, ze ani neviem, ja som pil iba vodku.

- Fero, kde si bol na dovolenke?
- Vies, ze ani neviem, to manzelka vybavovala.

...

Podla Anglicanov ma mat turistika styri S - Sun (slnko), Sea (more), Service (sluzby) a Sex.

...

- Moj dedo bol alpinista!
- Horolezec???
- Nie, pil alpu!

...

Horolezec lezie druhym na nervy.

...

- Ta dovolenka vam akosi neprospela, kde ste vlastne boli?
- Osem hodin vo vlaku, dve hodiny na horach a strnast dni v nemocnici.

...

Ktovie, ako by dopadli vystupy horolezcov na osemtisicovky, keby im do toho piskali fanusikovia.

Zozbieral: Jozef Pupis

 Soferi verzus cestujuci

Rano cestujete do prace, ti mladsi do skoly, no ked vas autobus pride na zastavku, kde mate prestupovat, pred ocami sa vam uz len mihne smerova tabulka odchadzajuceho pripoja. Tvrdite, ze vam takato situacia nie je neznama? Necudo, ved sa uz stala samozrejmostou. Alebo: Ozlomkrky bezite na autobus, nebodaj este aj na pripoj, zadychcany zastanente pred dverami autobusu, ked v tom vam vodic priamo pred nosom zavrie dvere a ohromeneho vas necha stat na zastavke. A vy si pekne mozete lizat paty, lebo dalsi spoj ide az o hodinu. Pytate sa: Aky mal na to asi dovod? A potom prichadzate na rozne varianty: Mozno mal zlu naladu. Mozno mal meskanie. Mozno ma nevidel. Mozno. A mozno sa tesi z cudzieho nestastia. Ako male dieta, ktore vezme svojmu rovesnikovi hracku, na co sa ten vzapati rozplace, tak i podaktori nasi soferi sa priam vyzivaju v tom, ked mozu ludom takto "posluzit".
Je pravda, ze zakony o preukazkach pre cestujucich do patnast rokov nepopustia a nehodno sa kvoli nim rozculovat. Pravdou je aj to, ze nie je povinnostou sofera otvorit predne dvere a dokonca aj skutocnost, ze batozinu, za ktoru zaplatite minimalne pat korun, nemusi ulozit do batozinoveho priestoru. Aspon nie vtedy, ked je tou "batozinou" iba skruteny baliaci papier alebo ked je autobus poloprazdny. Ale polozme si otazku: Existuje zakon, podla ktoreho by sa mali soferi citit nad cestujucimi nadradenymi alebo s nimi zaobchadzat tak nevrlo ako teraz? Smozrejme, ze nie.
A preto uvedomme si, ze praca sofera, to ne je len jazdenie tam a spat. Je to predovsetkym zamestnanie, pri ktorom sa vodic dostava do styku s ludmi. A kedze nalada, ktora je nakazliva ako nadcha a prenasa sa z cloveka na cloveka tak rychlo, ze si to ani nestihnete uvedomit, aj ta vasa, pani soferi, rychlo nakazi cestujucich. Skuste tu vasu obcasnu nevludnost strcit napriklad pod sedadlo a uvidite, ze ani cetujuci sa vam nebudu zdat taki otravni a predovsetkym kriticki, ako sa vam zdaju teraz.
No aby sme nehadzali vsetkych do jedneho vreca a neboli voci niektorym soferom nespravodlivi, spomenme si aj na tych, ktori sa snazia vychadzat cestujucim v ustrety. A niektori dokoca velmi vdacne. Povedia vam privetive slovo, otvoria predne dvere, dobiehajucemu na autobus neujdu, zazartuju si s vami. Dokonca som sa stretla s pripadom, ze pomozu starsiemu spoluobcanovi, i ked nie je ich cestujucim. Skratka, su ludmi v pravom slova zmysle. I za volantom, i mimo neho. Alebo vam "len" daruju mily usmev. Niektori si azda poviete: "Za to si nic nekupim." Ale podaktorym ten usmev celkom dobre padne. A zvlast dnes, ked sa vztahy medzi ludmi coraz viac otupuju.

Katarina Nemcova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT