19. SEPTEMBER 2000 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Kde dycha historia

5. Doba zelezna

Po doznievani doby bronzovej, reprezentovanej tymito kovmi, nastupuje novy kov - zelezo. Tento prechod nie je jednoznancny a dramtaicky. Este pocas dlheho obodbia obidva kovy a ich uzivanie spluposobia a pomalym uprednostnovanim vyrobkov zo zeleza zacina tento ziskavat prioritne postavenie v hmotnej kulture.
Obdobie nastupu materialneho prejavu uzivania zeleza nazyvame dobou zeleznou. Jej starsiu fazu (700 - 400 pred n.l.) halstatskou kulturou, na zaklade naleziska v Hallstatte a mladsiu fazu (50 - 100 pred n.l.) latenskou kulturou, podla naleziska v La Tene.
V horskych oblastiach severneho Slovenska luzicka kultura plynule pretrvavala cez dobu halstatsku az po obdobie latenu. V dobe halstatskej a hlavne v neskorom halstatskom obdobi dochadza k zaniku niektorych hradisk a osidlenie refugialneho charakteru (obranneho) sa posuva vyssie do extremnejsich poloh, pravdepodobne z dovodu lepsej obrany pred nastupujucim bojovym etnikom (kmenmi). Z tohto obdobia mame na hornom Pohroni dve vyznamne lokality, a to Hradisko pri Nemeckej a pri obci Horna Lehota.
V Nemeckej bol pred niekolkymi rokmi realizovany archeologicky vyskum, ktory materialovo dokazal osidlenie lokality v tomto obdobi. Na Hradisku pri Hornej Lehote sa v sucasnosti uz druhu sezonu realizuje dlhodoby archeologicky vyskum s podporou predstavenstva Zeleziarni Podbrezova a.s. Na zaklade doterajsich vyskumov je mozne potvrdit osidlenie z obdobia halstatu a latenu, a to ludom puchovskej kultury.

Mgr. Peter Mosny

Vazeny pan generalny riaditel, vazeny kolektiv pracovnikov Zeleziarni Podbrezova,

pri prilezitosti oslav 160. vyrocia zalozenia podbrezovskych zeleziarni Vam v mene Mestskeho zastupitelstva mesta Brezna i v mene svojom tlmocim srdecne pozdravy.

Historicky zeleziarsky komplex Hronec - Podbrezova, ktoreho dolezitou sucastou bol aj sucasny podnik Zeleziarne Podbrezova, mal uz v 19. storoci, v case jeho vzniku, velky vyznam pre hospodarsky, kulturny a socialny vyvoj regionu, ale najma ako pokracovatel vyvoja zeleziarstva v nasom regione a v celom Uhorsku. Este viac si uvedomujeme jeho vyznam a nezastupitelne miesto v sucasnych ekonomickych a hospodarskych podmienkach nasho regionu, ked su podbrezovske zeleziarne nielen najvacsim, ale aj najprosperujucejsim podnikom na okoli. S uctou a vdakou sa pozerame predovsetkym na sucasny manazment tohto podniku, ktory v tejto hospodarsky tazkej dobe zamestnava tisicky ludi nielen z nasho mesta, ale i celeho Horehronia a prispieva tak neustale k zlepsovaniu ich socialnych, kulturnych a spolocenskych podmienok a aspon ciastocne vyrovnava socialny dlh spolocnosti. Nezabudnutelnou zostane socialna politika venovana rozvoju tercialnych odvetvi v posobnosti akciovej spolocnosti, ale aj regionalnych institucii. Predovsetkym zasluhou podbrezovskych zeleziarni sa stal tento region znamy takmer na celom svete.
V tychto dnoch si v Zeleziarnach Podbrezova a.s. pripominate svoje velke jubileum - 160. vyrocie svojho vzniku. Dovolte zazelat Vam pri tejto prilezitosti v mene Mestskeho zastupitelstva mesta Brezna i v mene svojom mnoho dalsich pracovnych uspechov tak, aby podnik nadalej prispieval k hospodarskemu rozvoju tohto regionu i k sireniu dobreho mena Slovenska vo svete. Verim, ze nasim spolocnym usilim a vzajomnou spolupracou sa nam podari pozdvihnut tento region, vratit ludom stratene socialne istoty, prispiet k ich spokojnemu a stastnemu zivotu v krasnom historickom a prirodnom prostredi Brezna a jeho okolia. Nech Vasa praca pomaha i nadalej mobilizovat cenny a nenahraditelny kapital ukryty v pracovitom a vzdelanom narode.

V Brezne dna 15. septembra 2000

Ing. Vladimir Fasko
primator mesta Brezna

Dni mesta

S cielom predstavit mesto po stanke kulturno-spolocenskej, historickej a sportovej a vytvorit priestor pre oddych a zabavu obyvatelom i navstevnikom mesta organizuje mesto Brezno v dnoch 4. - 9. oktobra komplex podujati pod nazvom Dni mesta.
Podujatie otvori primator mesta v stredu o 17. hodine na namesti, kde sa uskutocni aj kulturno-propagacne podujatie TV Global - dvojhodinova dynamicka sou za ucasti znamych umelcov a sportovcov. V programe vystupi Peter Nagy, skupina No name, Marcela Molnarova, Zobraci a ini. Sucastou programu budu sutaze pre deti a dospelych s moznostou zaujimavych financnych vyhier a cien.
Vo svtrtok odpoludnia bude namestie patrit studentom strednych skol. Verime, ze okrem studentskeho historickeho sprievodu sa nam predstavia vlastnym programom a zabavia seba i svojich hosti. Na piatok odpoludnia pozyvaju organizatori na namestie sutazechtivych sporotovcov. Zatial co namestie bude patrit hudbe, sportovym sutaziacim a zabave, v dome kultury sa bude o tituly miss a mister uchadzat tridsat breznianskych studentov. K vybornej atmosfere urcite prispeje aj skupina Ine kafe. Sucastou tohtorocnych Dni mesta je aj celoslovenska sutaz zaujmovej umeleckej tvorivosti ucitelov Chalupkovo Brezno, ktore bude slavnoste otvorene v piatok vecer.
Sobotnajsi program je najbohatsi, naplneny zabavou aj vaznymi podujatiami. Na namesti sa uskutocni trh remesiel, v ramci jarmoku zabavy vystupia ludove a dychove hudby, skupiny historickeho sermu, divaci urcite ocenia vystupenie skupiny Senzus a Dusana Gruna. Presne napoludnie budu vyzrebovani vyhercovia tomboly. Popoludni privitame v Brezne oficialnych hosti - rodakov, sportovcov, zastupcov partnerskych miest, ktorych primator mesta pozyva na slavnostnu cast Dni mesta - pomenovanie zimneho stadiona, oslavy 40. vyrocia zalozenia muzea, krst knihy, slavnostne mestske zastupitelstvo, stretnutie rodakov, vyhlasenie najlepsich sportovcov storocia. Vecer sa v dome kultury uskutocni galaprogram Chalupkovho Brezna, ucastnici tohto podujatia sa oboznamia s hodnotenim odbornych porot.
Nedela bude venova podujatiam v ramci mesiaca ucty k starsim. Dni mesta ukonci zabavny program Milana Markovica s nazvom Nevyzuvajte sa prosim.

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT