19. SEPTEMBER 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Den armady aj v Brezne

Na piatok 22. septembra pripada Den Armady SR, kedy si prislusnici ozbrojenych sil na tretich celoslovenskych oslavach pripomenu 152. vyrocie prveho ozbrojeneho stretnutia slovenskych dobrovolnikov s rakusko-uhorskymi vojskami pri Brezovej pod Bradlom. V septembri 1848 slovenski dobrovolnici vyjadrili pocit narodneho sebauvedomenia a odhodlania bojovat za zaujmy a prava slovenskeho naroda a toto sa stalo zakladom na vyhlasenie tohto dna za Den armady SR. V Breznianskych kasarnach v tento den od 10. do 12. hodiny pocas Dna otvorenych dveri pripravili pre materske, zakladne a stredne skoly prehliadku vojenskej techniky. V tom istom case v sieni tradicii prijmu pozvanych hosti, potom si na strelnici v Podkorenovej vyskusaju svoju musku a cakaju ich aj ukazky sucasnych zbrani a ich pouzitie prislusnikmi Policajneho zboru.

Stastne detstvo do sveta

Na zaklade vynikajucej prezentacie v zahranici detsky folklorny subor Stastne detstvo opat obdrzal pozvanie na ucinkovanie vo Svajciarsku a vo Francuzsku. So svojim bohatym repertoarom prinasajucim potesenie prostrednictvom spevu, tanca a hudby vystupi v dnoch 11. az 22. oktobra vo francuzsky hovoriacej casti Svajciarska a v Parizi. Stastne detstvo, stastnu cestu.

Svetovy pohar v biatlone sa blizi

Jedenasteho septembra zasadal v Osrbli organizacny vybor pre pripravu Svetoveho pohara v biatlone. Verejnost o jeho programe bude podrobne informovana. Slovensky pohar sa uskutocni 11. - 17. decembra, slavnostne otvorenie bude na breznianskom namesti 13. decembra o 18. hodine. Biatlonove sutaze v Osrbli zacinaju 14. decembra o 10.15 vytrvalostnymi pretekmi muzov, pokracuju o 13.15 vytrvalostnymi pretekmi zien. Na piatok 15. decembra su naplanovane rychlostne preteky muzov a 16. decembra rychlostne preteky zien. Vyhlasenie vysledkov a stihacie preteky muzov i zien sa uskutocnia v zaverecny den 17. decembra. Verime, ze Svetovy pohar prilaka do Osrblia mnoho zaujemcov, jednou z atraktivit je i autogramiada s reprezentaciou Slovenskej republiky v piatok 15. decembra.

Clemetisovou cestou

h0038e.jpg (13203 bytes)V sobotu 16. septembra sa uz po devatnastykrat pri prilezitosti 98. vyrocia narodenia Dr. Vladimira Clementisa vydali Clementisovou cestou ucastnici tohto turistickeho prechodu z Pohorelej popri Klatnej cez Patinu popod Stozky na sedlo Burda. Primator Tisovca Mgr. Peterh0038d.jpg (19143 bytes) Minac so svojimi spolupracovnikmi a klubom slovenskych turistov pripravil pre ucastnikov chutny gulas. Po polozeni vencov k pamatniku Dr. V. Clementisa za tonov dychovky a po prihovore zastupkyne primatora spestrila podujatie prehliadka vystavy keramiky, mestskeho muzea a navsteva pamatnej izby tejto osobnosti. V kulturnom programe v popoludnajsich hodinach sa predstavili mladi poeti pod vedenim basnika Vojtecha Kondrota a robotnicky spevokol Tisovec. V priaznivom pocasi sa na sportovej casti zucastnilo asi dvesto ucastnikov.

Breznianski turisti praju organizatorom 20. rocnika Clementisovej cesty stastnu ruku na dobrych sponzorov a prijemne pocasie.

 

Opytali sme sa za vas

veduceho osobnej dopravy SAD Banskobystricka dopravna spolocnost, s. p., Odstepny zavod Brezno Ing. Jana Tazkeho

o Ako sa osvedcili nove autobusy Mercedes vo vasej autobusovej doprave?

- Dna 4. a 17. augusta sme prebrali prve dva malokapacitne autobusy Mercedes Vario O 814 D. Tieto autobusy boli vybrane na zaklade hospodarnej prevadzky vo verejnej sutazi, ktoru organizovalo ministerstvo dopravy post a telekomunikacii za ucelom obnovy vozoveho parku podnikov SAD, ktory je v katastrofalnom stave (priemerny vek vozoveho parku SAD Brezno k 31. decembru 1999 je 11,5 roka). Hodnota autobusu je 2,3 miliona korun bez DPH, z coho musi nas odstepny zavod uhradit milion korun, zvysok zaplati ministerstvo dopravy post a telekomunikacii vo forme investicnej dotacie. Autobusy Mercedes boli po odstraneni nedostatkov nasadene od 28. augusta na linku Raztoka - Podbrezova - Brezno a od 2. septembra na linku Brezno - Bujakovo. Celkova obsaditelnost je styridsat cestujucich (osemnast miest na sedenie, dvadsatdva miest na statie). Autobusy boli nasadene na linkach, kde premavali autobusy s obsaditelnostou sedemdesiat az devatdesiat cestujucich a cestujuci mali k dispozicii hlavne miesta na sedenie. Po nasadeni malokapacitnych autobusov na uvedene linky je nutena cast cestujucich stat, co sa hlavne na zaciatku stretlo s nepochopenim na linke Raztoka - Brezno. Na zaklade tychto problemov sme zvolali stretnutie so zastupkynou Obecneho uradu v Raztoke a prerokovali sme frekvenciu cestujucich na jednotlivych spojoch. Boli sme upozorneni na prekracovanie obsaditelnosti pri tychto autobusoch na ziackych a robotnickych spojoch, ktore boli posilnene autobusmi zo susednych obci k spokojnosti cestujucich. Dalsie malokapacitne autobusy by sme mali dostat zaciatkom novembra. Pouzijeme ich na dopravnu obsluhu okrajovych casti nasho regionu na spojoch, kde je nizka frekvencia cestujucich.

Okienko pre starostov

V dnoch 12. a 13. septembra sa na Zemplinskej Sirave uskutocnila porada predsedov regionalnych zdruzeni a v ramci rozvoja cestovneho ruchu a zivotneho prostredia vobec rokovanie Predsedictva a Rady ZMOS. Na tychto rokovaniach sa zucastnil aj clen predsednictva a primator Brezna Ing. Vladimir Fasko a clenka rady a starostka Sumiaca Ing. Maria Betakova. O kratke zhodnotenie sme poziadali Ing. V. Faska:

- Pracovnici Slovenskej agentury zivotneho prostredia nas informovali o budovani strategickych a regionalnych operacnych planov a o vypracovavani uzemno-planovacej dokumentacie. Na zasadnuti predsednictva sme vypracovali material na rokovanie rady, kde sme hovorili najma o stanovisku ZMOS k zvysovaniu cien plynu, co moze mat negativny vplyv na vyrobu tepla pre obytne, ale aj rodinne domy. Prijali sme vyhlasenie k postupu reformy verejnej spravy, v ktorom rada ZMOS nesuhlasi s postupom reformy a ziada vladu o spolocne rokovanie, kde by presne povedali, akym smerom pojde reforma a modernizacia verejnej spravy a v akom rozsahu bude prechod kompetencii, vratane zabezpecenia financnych prostriedkov. Pevne verim, ze po tomto vyhlaseni vlada prijme stanovisko a zucastnime sa na spolocnom rokovani, aby reforma verejnej spravy mohla zacat co najskor, umyselne nehovorim, ze od 1. januara 2001 Prerokuvali sme aj pripravu legislativnych zamerov zakonov o samosprave. Dolezitym bodom je priprava statneho rozpoctu na rok 2001, kde ministerstvo financii chce zvysit rozpocet pre obce a mesta len o 540 milionov korun, co nezabezpecuje ani bezny inflacny rast. Verejno-prospesne prace by mali pokracovat aj v buducom roku a v tejto suvislosti sme hovorili aj o tazkostiach a zasahu do rozpoctu miest, s cim vladny navrh nepocital. Transformacia vodarni a kanalizacii je tazko prekonavanym problemom odovzdavajucich organov. Obce a mesta trvaju na tom, aby majetok nadregionalnych sustav vratane prevadzkoveho majetku a prevadzkovych prostriedkov bol bezodplatne prevedeny do majetku obci, z ktorych by sa vytvorili akciove spolocnosti. Ak v kratkom case nebude vyjasneny sposob transformacie vodarni a kanalizacii, ZMOS poziada o upravu zakona o obecnom zriadeni, kde sa hovori, ze obec je povinna zabezpecit vodu a odkanalizovanie.
Zaver patril informaciach o zakonoch: poslanecky navrh novely zakona NR SR 237/2000, ktorym sa meni a doplna zakon 50/76, tzv. stavebny zakon, s nim uzko suvisi pripravovana zmena zakona o odpadoch, kde producentom odpadu uz nebude obec, ale obcan, ci fyzicka alebo pravnicka osoba, poslanecky a nas navrh sekcie dopravy o zmene zakona c. 135/92 o cestnych komunikaciach, kde chceme vyriesit v sucasnoti medializovany problem parkovania na volnych priestranstvach a miestnych komunikaciach, novelu zakona 369/90 o samosprave obci. 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT