13. MAREC 2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

 

 

             Kresba: Pavol M. Kubis

 

 

 

 


Lyzoviny

    Zima, ktora tohto roku milovnikom lyzovania i prevadzkovatelom vlekov urobila radost az na konci sezony, sa pomaly konci. Na jej zaver vam ponukame priehrstie vtipov a myslienok o snehu, lyziach, ale nie len o tom:

Ked vam v zime zamrzne usmev, vydrzite s tym az do jari. 

...                   

- Z kolkych casti sa sklada kurz lyzovania?

- Z troch.

- Prva cast - pripinanie lyzi.

- Druha cast - spustenie sa z kopca.

- Tretia cast - ucenie sa chodit na barlach.

 ...

Na Certovici je priam anjelska lyzovacka.

 ...

- Vies co, draha? Kupime si lyze a pojdeme na Tale.

- Naco lyze. Pojdeme radsej autobusom.

 ...

Pocas tejto teplej zimy to ide na lyziach ako v lete na saniach.

...

 Medzi priatelkami:

- Dufam, ze si nikomu nehovorila, ze som stravila horucu lyzovacku s nasim sefom!!!

- Nie, nehovorila, ved som ani nevedela, ze je to tajomstvo.

 ...

Preco mraz ludom po chrbtoch beha, nie lyzuje?

...

- Ze spadol pri lyzovani? Tak mu treba, nemazal totiz lyze, ale seba.

...

 Zima meska, majitelom vlekov je horuco.

 ...

 Zena sa pozera z okna a konstatuje:

- Tak uz konecne snezi.

 Manzel z kresla jej odovzdane povie:

- Ako si zelas draha.

 ...

V lete to ide na saniach na figu, ale aspon neoziaba.

 ...

Ak chce clovek stravit niekolko dni v lyziarskych strediskach, musi si nielen kupit lyze, ale aj vykradnut banku.

... 

 - Kolko stoji jedna hodina lyzovania s instruktorom?

- Skupinovo tristo korun, individualne seststo.

- A co by stala individualne bez lyzi?

 ...

Ked lyziarske svahy pokryje sneh, nohy lyziarov sa zacnu pokryvat sadrou.

Zozbieral: J. Pupis


 Sme nablizku

Aj dieta je clovek

    „Napiste, ze matky by sa mali viac rozpravat so svojimi detmi.“ Klientka takto zareagovala na moju otazku, ci ma pre mna nejaky podnet do tejto rubriky. Ona sama sa vela rozprava s tymi svojimi, ale vidi, ze vela jej kamaratok a znamych to nerobi. Rada napisem. 

   Ako som sadala k pocitacu, napadla mi ta veta v nadpise. Aj ked dieta zije vo svojom - z nasho pohladu -  bezstarostnom svete, ma svoje problemy, starosti. Urcite, su neporovnatelne mensie ako tie nase, „dospelacke“, ale aj ono je neporovnatelne mensie, slabsie. Potrebuje niekoho, kto poradi, vypocuje, povzbudi. Ale hlavne potrebuje pocitit, ze nie je samo. To, ze mu ukazeme, ze nas jeho problemy zaujimaju, pren znamena, ze je pre nas dolezite, ze nam na nom zalezi, ze ma nejaku hodnotu. V tomto narocnom svete je tazke hladat istoty aj pre nas dospelych. Dietatu sme my zakladom istoty, na nasom vztahu k nemu buduje svoje sebavedomie, svoj vlastny pocit hodnoty seba sameho. Staci ozaj malo - najst si chvilu popocuvat ho. Moze to byt aj pri priprave vecere. Nase ruky pracuju, usi sa venuju dietatu. Moze to byt chvila pri ukladani do postele. Posedenie pri postielke upokoji dieta pred spankom a nam umozni chvilu oddychu po celodennom zhone. Nerobime nic, iba pocuvame. Iba prenikame do jeho sveta, iba budujeme pocit istoty nasho drobca. Rozpravanie dietata koniec koncov nie je len o jeho problemoch. Potrebuje sa s nami podelit aj o svoje zazitky, radosti, o svoje uvahy.
   Niekedy davno som si kupila knihu Svet ocami dietata. Bola dost o tom, ako dieta doslovne vidi svet z roviny svojich oci, ale bola hlavne podnetom pre dospeleho skusit pozriet na samozrejme veci z ineho uhla, z uhla pohladu dietata. „Teraz nemam cas“ je veta nasej obrany. Mame svoje povinnosti, svoje problemy, sme unaveni. Ak si najdeme cas na rozhovor s dietatom, najdeme si cas aj na svoje vlastne obohatenie. Ak skutocne prezivame rozhovor s dietatom, prinesie nam to oddych, kus radosti, a hlavne - urobime poriadny kus nasej rodicovskej roboty.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

 

 Sutaz o knihy

Umenie milovat a Dvojnicka

   Umenie milovat a Dvojnicka su nazvy knih z vydavatelstva Ikar, o ktore dnes sutazime.
   Erich Fromm vo svojej knihe Umenie milovat venuje pozornost laske. Ale nielen laske romantickej, ale tiez laske medzi detmi a rodicmi, laske medzi surodencami, laske erotickej, ba i laske k Bohu. Skuma lasku vo vsetkych jej aspektoch. Malokto dokaze milovat takou laskou, ktora v sebe spaja zrelost, sebapoznanie, odvahu. Aj laska je umenie, ktoremu sa mozno naucit...
   Dvojnicka od Tess Gerritsenovej rozprava o doktorke Maure Islesovej, patologicke vo velkom metropolitnom centre, ktora sa nemusi bat o kazdodenny priliv klientov. Vacsinou su to obete nasilnych trestnych cinov. Nikdy doposial ju vsak nic nevyviedlo z rovnovahy tak ako telo zeny, ktora sa prave ocitla na pitevnom stole v urade sudneho lekara. Obet usmrtena strelnou zbranou akoby jej z oka vypadla. Ked testy DNA potvrdia jej podozrenie, z bizarneho vysetrovania vrazdy sa stava znepokojujuca exkurzia do minulosti plnej zvratenych vasni a temnych tajomstiev.
   Knihy Dvojnicka a Umenie milovat mozete vyhrat, ak najneskor do 22. marca do nasej redakcie dorucite listky s kuponom a spravnou odpovedou na otazku (nezabudnite na vase telefonne cislo). Mena vyzrebovanych vyhercov uverejnime 3. aprila.

(ag)

   Ak ste na listok napisali odpoved: V centre pozornosti diel anglickej autorky Barbary Woodovej stoji silna, nezavisla zena, ktora sa snazi sama rozhodovat o svojom osude, zaradili sme vas do zrebovania o knizne novinky. Knihu Agnes od Petra Stamma vyhrava Iveta Jagercikova z Brezna, na Babylonsku hviezdu od Barbary Woodovej sa moze tesit Janka Stulrajterova z C. Balogu. Blahozelame!

 Otazka: Cim je Maura Islesova, hlavna postava romanu Dvojnicka?

 KUPON - KNIHY

 

Vylety do okolia Brezna

 

dnes na Hrb

 

   V dnesnom tipe na vylet sa vyberieme na Hrb (1255 m), severny vrchol na hrebeni Vepra (na starsich mapach sa oznacoval ako Lubietovsky Vepor). Je to mimoriadne velke bralo, ktore svojimi stenami spada do hlbky priblizne 40 m. Hrb je vyznamny aj tym, ze sa povazuje za stred Slovenska.

   Nasu turu zacneme na zeleznicnej zastavke v Predajnej. Vykrocime cez luku, dostaneme sa do lesa a budeme pokracovat az nad hlboku dolinu Zahruskovu. Tu vybocime z cesty a zacneme stupat strmym skalnym zrazom na Holy dielec. Teraz nas caka presunutie sa pod Kolbuvrch, ktory sa nachadza asi dva kilometre na sever od chaty pod Hrbom. Potom budu nase kroky smerovat popod prave spomenuty vrch a dostaneme sa na Zliabky. Napokon prekoname prevysenie  k chate pod Hrbom, ktora sa nachadza priamo pod cielom nasej tury, bralom Hrbu. Tato chata je pristupna aj autom po ceste z Lubietovej.

   Pred nami je vystup na samotny Hrb, z ktoreho sa nam naskytne prekrasny vyhlad. Mozeme pozorovat Kremnicke vrchy, Velku Fatru, Nizke Tatry, Vysoke Tatry a Veporske vrchy. Po dostatocnom oddychu nas caka navrat. Z viacerych moznosti si vyberieme tu, ktora nas privedie na Chvatimech, miestnu cast Podbrezovej na sutoku Hrona s Ciernym Hronom, pod vrchom nesucim to iste meno.

   Zostup zacneme zbehnutim k chate pod Hrbom. Z tade budeme pokracovat do sedla Zadne Zliabky a Zliabky s uzasnym vyhladom na Horehronie. Dostaneme sa na Velke Celno, potom prejdeme cez Mitnovu, nachadzajucu sa v podcelku Ciertaz vo Veporskych vrchoch asi 6 km juzne od Lopeja. Po pomerne dlhom useku prideme na Kosiare, vrch na juh od Podbrezovej. Z neho budeme schadzat po zvlnenom terene so stopami po bunkroch a okopoch, ktore nam pripomenu obdobie Slovenskeho narodneho povstania.

   Chodnik nas privedie az na vrchol Chvatimech, ktory sa nachadza priblizne 1 km na juh od osady Chvatimech, kde zostupime popri lyziarskom vleku. Tu nasu turu ukoncime.

   Pocas cesty autobusom alebo vlakom domov urcite skonstatujeme, ze sme tento den vyuzili naplno, nacerpali nove sily a doplnili i prehlbili si poznatky o nasom okoli.

 

(E-ova)


Policia patra

 

   Policia v Brezne ziada obcanov o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanych 41-rocnych Jaroslavovi a Ruzene Harvanovcoch zo Sumiaca. Okresny sud v Brezne vydal prikaz na ich zatknutie pre trestny cin uveroveho podvodu.

   Akekolvek informacie o hladanych oznamte v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT