Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  8

4.marec 2008

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Laserová diskotéka na brezniansky Zimný štadión Ladislava Horského v posledný februárový piatok prilákala množstvo záujemcov. V programe zábavno-športového popoludnia organizátori - Mestský športový klub, Mestské kultúrne stredisko a komisia pre šport pri Mestskom zastupiteľstve v Brezne - popri veľkej video diskotéke, ktorú uvádzal Julo alias Pytón, ponúkli aj hokejovo-futbalový zápas, vystúpenie Klubu mažoretiek zo Zvolena s ohňovou šou, Krasokorčuliarskeho klubu Iskra Banská Bystrica, skupín The Elements a Los Babraccos. Vyvrcholením večera bolo udelenie ocenení. Športová komisia za najlepšieho športovca mesta Brezna 2007 vyhlásila Kláru Ábelovú z Atletického klubu Mostáreň MŠK. Po sčítaní hlasovacích lístkov zasielaných na e-mailové adresy športovou osobnosťou mesta Brezna 2007 sa stal Pavol Sásik z Hokejového klubu Brezno.
   Po vystúpení hudobnej skupiny Los Babraccos žrebovali tombolu (vyžrebované čísla sa zhodujú so vstupenkami, ktoré si návštevníci kúpili pri vstupe): náramok - modrý 08620, žltý 01682, žltý 01777, žltý 01662, žltý 01709, žltý 01706, červený 01528, žltý 01610, žltý 01618, žltý 01780, žltý 01747, červený 01523, žltý 01609. Ak ste našli číslo svojej vstupenky medzi vyžrebovanými, príďte si aj so vstupenkou vyzdvihnúť výhru do MŠK - zimný štadión.
Najlepší športovec: Klára Ábelová
Športová osobnosť: Pavol Sásik

 

Foto: Štefan Vozár

 


PREBÚDZA SA JAR, TAK PREBUĎ SVOJE TELO

Gastroenterológ MUDr. Dušan Maruškin a riaditeľka Centra voľného času v Brezne Mgr. Petra Dzurmanová vedia, ako na to

   Ako to dopadne, keď sa stretne odborník na výživu s odborníkom z oblasti voľnočasových aktivít? Prídu na to, ako žiť zdravšie a kvalitnejšie a ako bonus ponúknu lepší vzhľad.

Odpovedá riaditeľka Centra voľného času v Brezne:

Poviete nám niečo bližšie o pripravovanom projekte?
   - Centrum voľného času v marci štartuje druhý ročník kondičného fit programu Do formy, ktorý trvá šesť týždňov.

Čo záujemcov o tento program počas šiestich týždňov čaká?
   - Program pozostáva z piatich druhov cvičení: aerobik, fit lopty, bodyforming, powerjoga, pilates a tento ročník je obohatený o novinku, spinning program. Spinning je cvičenie na špeciálne upravenom stacionárnom bicykli s hudbou a inštruktorom, ktoré zvládne úplne každý. Je jedno, či máte 60 rokov alebo 120 kg a nikdy ste nešportovali. Je to kondičné cvičenie, pri ktorom sa nemusíte vedieť hýbať, ani učiť žiadne choreografie a pritom spálite množstvo kalórií, tvarujete a spevňujete postavu. Je to dynamické, zábavné a hlavne účinné.

Ako začať?
   - V prvom rade sa treba prihlásiť (informácie nájdete na str. 9). Na úvodnom stretnutí vypíšete vstupnú kartu s osobnými údajmi (výška, váha, BMI). Každý záujemca si vytvorí aeróbny program podľa vlastného výberu z ponúkaných druhov cvičení na každý deň a ide sa na to… Po šiestich týždňoch si údaje z osobnej karty porovnáte. Predpokladám, že výška zostane rovnaká, ale ostatné pôjde prudko dole a vy môžete začať kupovať plavky minimálne o číslo menšie. Spokojní a s úsmevom ukončíte šesťtýždňovú „makačku“ aerobik maratónom s tombolou o skvelé ceny.

Do všetkých spomínaných športových aktivít, ktoré ponúkate v programe Do formy, sa môžeme u vás prihlásiť počas celého školského roka, čiže máte aj pravidelných cvičencov?
   - Áno, samozrejme. Tieto cvičenia pravidelne navštevuje viac ako 70 žien. Mnohé z nich si našli cestu k cvičeniu v prvom ročníku programu. Jednoducho sa rady hýbu, odbúravajú stres či kompenzujú sedavé zamestnanie. No kombinácia viacerých druhov cvičení je absolútnym hitom, pri ktorom spaľujete tuky omnoho rýchlejšie a nezanedbáte ani jednu časť svojho tela. Pohyb sa stane aspoň na šesť týždňov súčasťou vášho každodenného života.

Odpovedá gastroenterológ:

S akými problémami sa najčastejšie stretávate u svojich pacientov?
   - Centrum voľného času pokračuje druhým ročníkom zaujímavej aktivity - aeróbneho kondičného cvičenia a vaša otázka smeruje k tomu, či sa stretávam s pacientmi, ktorí trpia následkami nadváhy. Áno, prichádzajú s ťažkosťami plynúcimi z užívania rôznych analgetík, antireumatík a pod., ktoré užívajú alebo užívali pre bolesti kĺbov, chrbtice a majú nadváhu. Dostávajú sa do začarovaného kruhu: nadváha im poškodila (alebo zhoršila) lokomočný aparát, majú bolesti, ktoré ich limitujú v pohybe, znižuje sa ich energetický výdaj a zhoršuje nadváha. To vedie k vyššej záťaži pohybového aparátu, bolestiam a kruh sa uzatvára. Nemôžu cvičiť pre bolesť, nedokážu redukovať hmotnosť. Riešením sú napr. analgetiká a rôzne takzvané redukčné diéty. Veľmi časté sú potom odpovede typu: priberám aj z vody, bolia má kĺby a nemôžem cvičiť, nemám čas na rozloženie príjmu stravy a pod. Je to naozaj zložitý a komplexný problém.

Prečo vás zaujal práve spinning?
   - Kvalitne vedené spinningové tréningové programy podstatnou mierou redukujú záťaž na váhonosné kĺby. Aeróbným cvičením tohto typu dokážeme zrýchľovať metabolizmus, spaľovať tukové rezervy, redukovať
hmotnosť, zmenšovať obvod pásu, znižovať známe riziká obezity. Zrelaxujeme, získame žiaducu kondíciu a zmeníme životný štýl. O aktivite centra voľného času sme sa dosť rozprávali s Ing. Zdenkou Aneštíkovou, ktorá je jednou z cvičiteliek. Skôr preferujem silové cvičenia, ale prečo neskúsiť niečo nové a neobohatiť svoje kondičné cvičenia o zaujímavý aeróbny tréning, akým je spinning.

Súčasťou fit programu sú rôzne prednášky, môžeme sa tešiť aj na informácie o dietetických programoch?
  
 - Podľa záujmu prednášky áno, ale nie žiadne zázračné alebo zaručené dietetické programy na schudnutie! Skôr racionálny dietetický prístup k zmenšovaniu obvodu pásu, čo je nové kritérium pri posudzovaní nadváhy v rámci metabolického syndrómu.

Počuli sme, že aj vy sa zúčastníte na fit programe Do formy. Takže s heslom poradím a schudnem?
   - (Smiech)... Jednoznačne!

(pd) Foto: Ľubica Kubaliaková


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT