4. MAREC 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Brezno bude mať komunitný plán skôr ako väčšina miest

   Úlohou prvého pracovného a konzultačného stretnutia, ktoré sa uskutočnilo v utorok 26. februára v zasadačke Mestského úradu v Brezne, bolo zapojiť do spolupráce na tvorbe komunitného plánu rozvoja sociálnych služieb mesta čo najväčší počet aktívnych občanov Brezna. Pozvanie prijali takmer všetky inštitúcie, ktoré sa na území mesta zaoberajú sociálnymi službami.

   Ako na stretnutí vysvetlil spracovateľ komunitného plánu a člen Rady pre poradenstvo v sociálnej práci z Banskej Bystrice Mgr. Peter Nahálka, tvorba plánu má vychádzať z poznatkov, záujmov a potrieb obyvateľov mesta a úlohou expertov je tieto informácie spracovať a zosúladiť ich s novými trendmi v sociálnych službách. Iniciátorom tvorby komunitného plánu je zastupiteľstvo mesta. Pretože legislatíva, ktorá určuje mestám povinnosť pripraviť komunitný plán, zatiaľ neprešla schvaľovacím procesom, do prijatia zákona je to dobrovoľná záležitosť obcí. S vypracovaním komunitného plánu rozvoja sociálnych služieb má skúsenosti iba málo slovenských miest – Martin, Košice, Bratislava – staré mesto. Mgr. Nahálka spresňuje: „Samozrejme, nemôžeme chcieť od malých obcí, aby každá mala svoj komunitný plán. Ale každá obec musí byť niekde začlenená, musí sa podieľať na regionálnom komunitnom pláne. Komunitné plánovanie je nová forma sociálneho plánovania. Pri tvorbe v niektorých aspektoch vychádzame zo skúseností z Českej republiky, kde začali s prípravou plánov už pred dvoma rokmi. Ich legislatíva bola ešte nedávno totožná s našou. Hlavnou zásadou pri tvorbe bude rešpektovať špecifickosť určitej komunity. Brezno má iné priority a východiskový stav ako porovnateľne veľké mesto napríklad v západnej časti Slovenska. Najdôležitejšou časťou prvého pracovného stretnutia bolo stanovenie cieľov rozvoja sociálnych služieb z hľadiska vecných obsahov a času. Dôležité bolo zistiť, kto má záujem participovať na vytvorení komunitného plánu. My sme facilitátormi, spracovateľmi ich podnetov, máme určitý nadhľad, pretože nepatríme k obyvateľom mesta.“
   Ďalšie pracovné stretnutie sa uskutoční v stredu 5. marca o 9. hodine v zasadačke mestského úradu. V pracovnej skupine, ktorá vzišla z prvého stretnutia, majú zastúpenie seniori, zdravotne postihnutí občania, matky s deťmi aj občania s rôznymi spoločenskými problémami.

(pl)

 Úspech Brezňanov v Krupine

   V polovici februára sa žiaci Obchodnej a Hotelovej akadémie z Brezna zúčastnili na súťaži v písaní na počítači o Cenu vedúceho odboru vzdelávania ľudských zdrojov Úradu BBSK. Na súťaži v Obchodnej akadémii v Krupine sa zúčastnilo štyridsaťštyri žiakov z ôsmich stredných škôl.

   V desaťminútovom odpise súťažného textu pozoruhodné výsledky dosiahli žiaci obchodnej akadémie. V 1. kategórii zvíťazila Janka Dudášová (2809 čistých úderov) pred Veronikou Beraxovou a Dianou Zrakovou. V 2. kategórii opäť vynikli žiaci obchodnej akadémie, keď na 1. mieste sa umiestnil Miroslav Nepšinský (3621 čistých úderov) a na 3. mieste Jakub Kňaze. Vyzdvihnúť treba aj výkon Beáty Ďurišovej, ktorá ako jediná študentka hotelovej akadémie predbehla súťažiacich z obchodných akadémií a skončila na peknom 6. mieste.
   „Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť na tejto súťaži a vôbec sme nečakali, že si odnesieme domov toľko cien. Bolo to pre nás niečo nové, nepoznané, ale nemali sme absolútne nijakú trému,“ povedala nám víťazka Janka Dudášová. Študentov čaká ešte veľa práce a usilovného tréningu, pretože postupujú do krajského kola, ktoré bude v apríli. „Veríme, že uspejeme aj tam rovnako dobre ako v Krupine,“ dodala Janka. 

(r)


V utorok 26. februára navštívil okres Brezno poslanec NR SR a exminister spravodlivosti Daniel Lipšic. V Spojenej škole Brezno hosťa prijal riaditeľ Karol Műller. V aule školy sa prihovoril študentom a odpovedal na otázky prevažne z oblasti trestného práva. Poslanca prijal primátor Brezna Ing. Jaroslav Demian a oboznámil ho s aktuálnymi problémami mesta a regiónu i s rozvojovými zámermi. Daniel Lipšic navštívil aj Jasenie, kde ho prijala starostka Elena Kordíková a poslanci obecného zastupiteľstva. Poslanecký výjazd skončil stretnutím s poslancami obcí okresu a mesta Brezna, ktorí kandidovali za KDH. Spoločne diskutovali o aktuálnych problémoch regiónu.

Text a foto: Marián Kováčik


Vo štvrtok 28. februára v Horehronskom múzeu dali bodku za projektom Spoznaj svoj kraj 2, ktorý odštartovali 4. februára. Jeho hlavný organizátor - manažér agentúry Aybee Andrej Barančok vyzdvihol spoluprácu mesta Brezno, Horehronského múzea, obcí Pohorelá, Jarabá, Osrblie, Predajná, Závadka nad Hronom, podporu poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja, riaditeľov škôl, sponzorov a mediálnych partnerov. „Môžeme sa pochváliť tým, že počtom 3930 návštevníkov sme prekonali minuloročný rekord (3300 ľudí). Návštevnosť hovorí sama za seba a dúfam, že sa stretneme na treťom ročníku tohto projektu, kedy plánujeme zorganizovať aj okresné kolo súťaže. Podľa môjho názoru projekt je zaujímavý v tom, že propaguje naše kultúrne hodnoty. Pevne verím, že sme vychovali zhruba 6000 ľudí, ktorí budú vedieť turistom poradiť, čo navštíviť. Podstatou projektu nebolo len vysvetľovať, ale hlavne pripomenúť ľuďom, čo sa v našom regióne nachádza. Pripravujeme sa už na 20. a 21. jún, kedy na breznianskom námestí ponúkneme dvojdňovú automobilovú výstavu. Môžem ubezpečiť, že sa jej návštevníci majú na čo tešiť,“ povedal A. Barančok.

Foto: Štefan Vozár


Starostovia hodnotia uplynulý rok a zamýšľajú sa nad rokom 2008

   Ján Turošík, starosta Bacúcha: „Akcie v roku 2007 sme zamerali viac na udržiavanie zelene a priestorov obce, na úpravu a čistenie rigolov. Zrekonštruovali sme vodovod a priestory v školskej jedálni, maľovali sme materskú školu. Z financií získaných z projektu Konta Orange členovia klubu dôchodcov pomohli pri čistení Prameňa Boženy Němcovej, pri údržbe altánkov a úprave okolia. Vydarila sa návšteva v družobnej poľskej obci Lanckorona, ale aj prehliadka Wadowíc - mestečka, ktoré je rodiskom zosnulého pápeža Karola Wojtylu. Wadowice navštívili členovia klubu dôchodcov. Práce, ktoré nie je vidno, boli zamerané na rozvoj obce v tomto a v nasledujúcich rokoch. Spomeniem projekt na výrobu štiepkov, dokumentáciu na rekonštrukciu vodovodu, výstavbu čistiarne odpadových vôd a kanalizácie, rekonštrukciu cesty tretej triedy s ukončením otočky autobusov. Pozornosť sme venovali aj návrhu územného plánu obce, v ktorom sa počíta so stavebným obvodom pre približne sto rodinných domov a s areálom cestovného ruchu. Pripravujeme aj projekty na čerpanie financií z fondov EÚ. Úspešnosť uplynulého roka by sa mala hodnotiť v nasledujúcich rokoch, pretože rokujeme s potenciálnymi investormi.“

   Ing. František Budovec, starosta Čierneho Balogu: „Myslím si, že rok 2007 bol pre Čierny Balog výnimočný hlavne v tom, že obec si pripomenula 400. výročie prvej písomnej zmienky. Oslavy boli dôstojné a pri tejto príležitosti sme udelili čestné občianstvo trom žijúcim a jednému in memoriam. Udiali sa aj ďalšie významné podujatia, bola to návšteva ministra zahraničných vecí s veľvyslancami takmer všetkých krajín, tiež zasadnutie vlády a tak isto nakrúcanie celovečerného filmu s pracovným názvom Pokoj v duši. Sú to pozitívne signály, pretože o Čiernom Balogu sa v súvislosti s týmito udalosťami dosť často hovorilo v médiách. Takáto propagácia je veľmi dobrá pre rozvoj cestovného ruchu, na ktorý sa snažíme klásť dôraz. V tejto oblasti v uplynulom roku v obci pribudli ubytovacie zariadenia a v tomto roku pribudnú ďalšie služby. Plánovaná je výstavba prvého väčšieho hotela pri lyžiarskom stredisku Urbanov vrch. V uplynulom roku sa nám podarilo vybudovať a dať do prevádzky miniihrisko s umelou trávou, ale iné väčšie investície neboli. Riešili sme len bežné údržby a havarijné stavy s tým, že sme pripravovali projektové dokumentácie a podklady na žiadosti k eurofondom a odkladali sme si peniažky na to, aby sme mohli spolufinancovať tieto väčšie projekty v tomto a v nasledujúcich rokoch. Boli to najmä verejné záchody, rekultivácia starej skládky odpadov, zariadenie pre denný pobyt seniorov. Začali sme pripravovať štúdiu centra obce, okolia obecného úradu a zdravotného strediska a tiež odkanalizovanie obce. V tomto roku sa chceme uchádzať priamo o eurofondy. Pred dokončením je projekt rekonštrukcie školy, na rekultiváciu skládky odpadov a rekonštrukcie kotolní, kde chceme prejsť na vykurovanie biomasou.“

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT