4. MAREC  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Súťaž o exkluzívnu trilógiu Temné hmoty

   Raz za život sa objaví autor detskej literatúry, ktorý je taký výnimočný, že zmení predstavivosť celých generácií. Lewis Carroll, Edith Nesbit, Clive Staples Lewis a Tolkien boli toho príkladom. Rovnako tak Philip Pullman. Jeho knihy zhltne každý, bez rozdielu veku. Temné hmoty sú najambicióznejšie dielo od čias Pána prsteňov - napísal svojho času magazín New Statesman.

   Vydavateľstvo Ikar koncom minulého roka prvý raz predstavilo slovenskému čitateľovi súborné vydanie Pullmanovej fantasy ságy pod názvom Temné hmoty. Svetoznáma trilógia, ktorá pozostáva z kníh Zlatý kompas, Magický nôž a Jantárový ďalekohľad, získala významné ocenenia, predovšetkým cenu Nibbie, čo je knižná podoba amerických filmových Oscarov a prestížnu britskú Whitbreadovu cenu, ktorú predtým nezískala žiadna kniha pre deti. Pullmanova trilógia bola označená za najlepšiu detskú knihu za posledných sedemdesiat rokov! Teší sa mimoriadnemu uznaniu kritikov aj čitateľov a stala sa vydavateľským fenoménom. Na celom svete sa predalo už viac ako štrnásť miliónov kópií. Pre náročnejších fanúšikov pripravil Ikar špeciálne vydanie kompletnej Pullmanovej trilógie v jednej exkluzívnej knihe. Obal má reliéfnu ražbu s kovovou fóliou a v kruhovom výseku špeciálnu fóliu, ktorá vytvára efekt otáčania ručičiek kompasu.
   Podľa knihy Zlatý kompas bol nakrútený rovnomenný film v réžii Chrisa Weitza s hviezdnym hereckým obsadením
: Nicol Kidman, Daniel Craig, Eva Green, Sam Elliott a ďalší. Je to príbeh malej Lyry, ktorá sa vydáva na ďaleký sever, kde sídli zlá čarodejnica.
   Film mal slovenskú premiéru v decembri minulého roka.

Philip Pullman napísal takmer dvadsať kníh, väčšinu pre detských čitateľov, no čítajú ich s obľubou aj dospelí. Svetový úspech mu priniesla práve trilógia Zlatý kompas, Magický nôž a Jantárový ďalekohľad. Prvá kniha z trilógie sa okamžite po vydaní stala medzinárodným bestsellerom a celá trilógia najoceňovanejším prírastkom v žánri fantasy za posledných pätnásť rokov. Temné hmoty majú 816  strán.
   Exkluzívnu Pullmanovu trilógiu môžete vyhrať, ak sa zapojíte do súťaže, správne odpoviete na otázku a lístky s odpoveďou, kupónom a vaším číslom telefónu najneskôr do 13. marca doručíte do našej redakcie. Meno vyžrebovaného výhercu uverejníme 18. marca.

(ag)

   Ak ste na lístok napísali, že tapas sú malé pikantné chuťovky s rybou a mäsom, zeleninou alebo šalátom, zaradili sme vás do žrebovania. Knihu Tapas vyhráva A. Pravotiaková z Bacúcha. Blahoželáme.

   Otázka: Uveďte názvy kníh, z ktorých pozostáva trilógia Temné hmoty.

 KUPÓN – TEMNÉ HMOTY


Protidrogový záťah v škole

   Policajti s pomocou služobného psa hľadali vo štvrtok 14. februára drogy v Súkromnom SOU hutníckom Železiarní Podbrezová, a. s., a v Súkromnom gymnáziu Železiarní Podbrezová, a. s. Špeciálne vycvičený pes Cézar ich našiel v klubovni školy. Nešlo však o žiadnu raziu – policajti predviedli žiakom názornú ukážku vyhľadávania drog.

   Obdobie nástupu mladých ľudí na strednú školu je kritické. Mladý človek vyhľadáva kolektív, do ktorého by sa rád začlenil. A práve tam je riziko, že si nevyberie dobre. Uvedomuje si to aj vedenie podbrezovských škôl. Preto požiadalo odbor kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Brezne o pomoc pri prevencii kriminality páchanej mládežou a na mládeži. Predovšetkým v súvislosti s otázkou drogových závislostí a distribúciou drog, ktoré sú čoraz aktuálnejšie aj na Slovensku.
   Policajti prišli bez ohlásenia. O akcii vedelo v určený deň len vedenie školy. Služobný pes pod vedením npor. Mariána Petreka z oddelenia služobnej kynológie Odboru poriadkovej polície OR PZ v Brezne prekvapil žiakov dvoch tried, ktorí so zatajeným dychom sledovali ich prácu pri vyhľadávaní drog i postup v prípade ich nájdenia. Cézar ukázal, čo všetko sa musel so svojím psovodom naučiť a bez problémov označil miesto, kde policajti ukryli prinesenú vzorku marihuany.
   Preventívno-vzdelávacia akcia pokračovala v klubovni školy prednáškou, počas ktorej policajti sprostredkovali žiakom širokú škálu tém z oblasti kriminality mládeže – výtržníctvo, ublíženie na zdraví, šírenie poplašnej správy, krádež, vydieranie, lúpež, šírenie toxikománie a pod. Počas nasledujúcej besedy sa dozvedeli, kedy začína dolná hranica trestnej zodpovednosti, ako povedať nie v rizikových situáciách, aby sa nestali páchateľmi, ani obeťami trestnej činnosti. Poskytli im informácie, na koho sa môžu obrátiť v prípade problémov a kde hľadať pomoc. PaedDr. Katarína Zingorová uviedla:
„Problém kriminality mládeže najmä v súvislosti s drogami nie je už len záležitosťou veľkých miest. Týka sa nás všetkých. Úlohou rodičov i školy je predchádzať jej prevenciou i kontrolou. Chceme chrániť to najcennejšie, zdravie našich detí. Podobné akcie budeme preto organizovať aj naďalej. Nebuďme prekvapení, keď Cézar zabreše v našej škole znova...“

(kz)

Mestá okolo sveta

   Vzťah žiakov k životnému prostrediu možno formovať rôznymi spôsobmi. Tému trvalo udržateľného rozvoja propaguje medzinárodný projekt s názvom Mestá okolo sveta, ktorý je určený deťom vo veku osem až jedenásť rokov. Žiaci prvého stupňa základných škôl spracujú vlastnú predstavu o tom, ako funguje a ako môže vyzerať ich mesto, poznatky o najdôležitejších historických udalostiach a osobnostiach, ktoré formovali mesto, a tiež názor, prečo sa ich rodina usadila práve v tom meste. Vyjadrovať sa budú dvoma formami – písomnou i výtvarnou. Do súťaže sa už v januári zapojili žiaci základných škôl v Brezne, Poprade, Kráľovskom Chlmci, Vrábľoch, Lučenci, Senci a Bratislave. Regionálne kolo medzinárodnej súťaže Mestá okolo sveta vyhodnotí porota v Brezne v stredu 26. marca v hoteli Ďumbier. Prácami približne stodvadsiatich žiakov prispejú z Brezna dve školy – Základná škola s materskou školou Pionierska 2 (šesť tried) a Základná škola s materskou školou MPČĽ 35 (štyri triedy). Dvaja víťazi regionálneho kola postúpia do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční v Brezne v pondelok 31. marca. Práce detí si môžete pozrieť v priestoroch hotela Ďumbier. O víťazovi rozhodne päťčlenná porota, v ktorej má zastúpenie organizátor medzinárodnej súťaže v osobách Ing. Vojtecha Červenku a Renauda de Saint Lager, mesto Brezno v primátorovi Ing. Jaroslavovi Demianovi, umelecké stvárnenie témy posúdia akademická maliarka Erika Šándorová a známy humorista a rodák z Horehronia profesor Ján Grexa.

(r)

 Poznávame prírodné rezervácie v našom okolí

Bystrianska jaskyňa

    Do štátneho zoznamu osobitne chránených častí prírody Slovenskej republiky patrí aj národná prírodná pamiatka Bystrianska jaskyňa. Niekoľko základných údajov.

   Výmera ochranného pásma: 1 041 694 m˛. Rok vyhlásenia: 1968. Názov organizačnej jednotky spravujúcej CHÚ: SSJ – Správa slovenských jaskýň. Predmet ochrany v OP – citlivé jaskynné geosystémy. Jaskyňa je vytvorená v strednotriasových vápencoch činnosťou podzemnej riečky Bystrianky na zlomových a puklinových plochách. Objavenie jaskyne: 1927, sprístupnenie: 1941. Nepatrí do súvislej európskej sústavy chránených území, ani do súkromných území. Lokalizácia: kraj Banskobystrický, okres: Brezno, obec: Valaská, katastrálne územie: Valaská. Príslušnosť k VCHÚ – OP Národný park Nízke Tatry.

   Bystriansky kras sa nachádza na južnej strane Nízkych Tatier medzi obcami Bystrá a Valaská. Prístup je pohodlný – autobusom alebo autom. Tí, ktorí sa viac venujú aktívnemu pohybu, iste si neodpustia cestu peši z Brezna cez Diel.

   Samotná Bystrá vznikla na území Hornej Lehoty okolo baní. Spomína sa v roku 1563. V 18. – 19. storočí tu bol aj hámor na spracovanie železa z Hronca, Tisovca a Pohronskej Polhory. Dnešný charakter obce je rekreačný.

   Bystrianska jaskyňa predstavuje typ riečnej jaskyne. Bystrianka preteká najspodnejšími jaskynnými priestormi. Ponára sa pred jaskyňou a asi po štvorkilometrovom podzemnom toku sa objavuje vo vyvieračkách vo Valaskej, kde do roku 1906 poháňala kamenný mlyn.

   Na kvapľovú výzdobu nie je Bystrianska jaskyňa taká bohatá ako niektoré iné jaskyne Slovenska. Vytvorili sa v nej miestami kvapľové záclony, sintrové platne, nástenné vodopády, zvonivé organy a niekde biele a lesklé stalaktity a stalagmity.

   Povrchový otvor jaskyne bol známy od nepamäti. V roku 1923 ju preskúmal J. Kovalčík s bratmi Holmanovcami. Geomorfologický výskum vykonal Dr. A. Droppa v roku 1951 a za pomoci jaskyniarskej skupiny z Brezna ju aj zameral. Na základe tohto zamerania v rokoch 1967 – 1968 prerazili nový vchod. Priaznivé klimatické podmienky jaskyne umožnili realizovať v nej speleoterapiu.

   Lúčime sa s prírodnou pamiatkou ako aj s dolinou Bystrá. Pohľadom zaletíme k strmým svahom Pálenice, Baby, Mesiačika a masívu Veľkého Gápľa. V mysli sa skláňame nad silou prírody, ktorá nám poskytuje takéto pohľady. Cestou domov sa tešíme na návštevu ďalšieho chráneného územia – prírodnej rezervácie Horné Lazy.

(E-ová)


Psychovinky

Láska hory prenáša. A čo na to ochranári?

...

Príde manžel nečakane z pracovnej cesty a vidí na stole horiacu cigaru. Nahnevane zakričí na manželku:

- Odkiaľ je tá cigara?

Zo skrine sa ozve:

- Z Havany, ty somár!

...

Dnes nejedna nula konvertovala na celebritu.

...

Pripitý Fero sa modlí pri božej muke:

- ... a chráň ma od všetkého zlého, okrem chlapov...

...

- Keď čítam nápisy na náhrobných kameňoch, nechápem, kam pochovávajú tých nemilovaných.

...

Poštár zazvoní pri dverách. Otvorí mu chlapec s pivom v ruke a cigaretou v ústach. Poštár sa ho pýta:

- Sú rodičia doma?

Chlapec si potiahne, odpije z piva a pozrie na poštára:

- Čo myslíš?

...

- Mňa by zaujímalo, či naši politici sami veria svojim táraninám.

...

Lekár sa pomýli pri vyplňovaní dotazníka a do kolónky príčina smrti napíše svoje meno.

- Aspoň raz napísal pravdu, - uškrnie sa patológ.

...

- Pán hlavný, vy ste mi na účte pripočítali aj dátum.

- No, bože, veď je dnes iba sedemnásteho!

...

- Darujem orgány, ktoré už doslúžili.

...

Stojí tučný chlap pred škôlkou. Učiteľka sa ho pýta:

- Čakáte dieťa?

- Nie, to mám od piva.

...

Len budúcnosť nemá tradíciu.

...

- Smiem prosiť slečna?

- Kašlite na tie zdvorilosti a hybajte!

...

- Niekedy sa sám seba pýtam, kto sme, odkiaľ sme prišli, kam smerujeme, aký zmysel má vôbec ľudská existencia. Potom si vypijem pár pív a zas je dobre...

Zozbieral: J. Pupiš


Kresba: Pavol M. Kubiš


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT