8. APRIL  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Neznámy muž sa dopustil prečinu neoprávneného vyrobenia a používania elektronického platobného prostriedku a inej platobnej karty. Prostredníctvom karty, ktorá 21. novembra 2007 zmizla z hotelovej izby na Táľoch, vybral 5000 korún z bankomatu na breznianskom námesti. V ďalší deň 22. novembra  sa o neoprávnený výber pokúsil pomocou platobnej karty v bankomate finančnej spoločnosti v Levoči, opäť išlo o 5000 korún. Pri tomto výbere ho nasnímala priemyselná videokamera. Polícia má videozáznam k dispozícii a žiada občanov, ktorí by vedeli podať akékoľvek informácie o neznámom mužovi, aby kontaktovali ktorýkoľvek útvar Policajného zboru alebo zavolali na telefónne číslo 158.

   Počas utorka 1. apríla vykonala polícia v Breznianskom okrese štyri prehliadky v domoch, pretože mala podozrenie, že sa v nich nachádzajú veci pochádzajúce z trestnej činnosti. Po prehliadke priestorov štyrom mužom obmedzila osobnú slobodu a predviedla ich pred vyšetrovateľa na výsluch. Vyšetrovateľ obvinil z trestného činu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami 26-ročného Michala J. a 29-ročného Jaroslava J. (obaja z Dubovej), 32-ročného Andreja Ď. (Brusno) a 39-ročného Mariána P. (Nemecká). Troch z nich (okrem najmladšieho Michala J.) obvinil aj z prečinu pytliactva a stíha ich na slobode, hrozí im trest odňatia slobody až na osem rokov.

   Zločin hrubého nátlaku vyšetruje polícia v Brezne. Dopustil sa ho 26-ročný muž z Podbrezovej v stredu 2. apríla asi hodinu pred poludním. Vošiel do predajne na breznianskom námestí a jej 34-ročnej majiteľke pod hrozbou použitia násilia ponúkal ochranu predajne. Majiteľka mu odpovedala, že ochranu nepotrebuje, načo muž reagoval otázkou: Keď vám niekto roztrepe papuľu, budete s tým spokojná? Pri odchode povedal: Ešte sa stretneme! Vo štvrtok dopoludnia 3. apríla sa muž vrátil, no v predajni obsluhovala spolumajiteľka. Navrhol jej stráženie obchodu a keď mu odvetila, že obchod je poistený, opýtal sa, či chcú mať rozbité výklady a prevrátený obchod. Vzápätí ho zadržala hliadka polície. Vyšetrovateľ zistil, že muž trpí závažnou duševnou poruchou. Okresný prokurátor ho prepustil. Pretože muž ohrozuje svoje okolie, hospitalizovali ho v psychiatrickom oddelení. V ústavnej starostlivosti je už od roku 2005.

   V piatok 4. apríla dopoludnia v obchode na Ulici ČSA v Brezne „dlhoprstý“ vzal 57-ročnej zákazníčke dámsku peňaženku. O niekoľko minút neskôr sa v bankomate na breznianskom námestí pokúsil vybrať peniaze pomocou platobnej karty, ktorá bola v peňaženke. Krádež polícia vyšetruje ako podozrenie zo spáchania prečinu neoprávnená výroba a použitie elektronického platobného prostriedku a inej platobnej karty. Preveruje zábery bezpečnostnej kamery mestskej polície a vyžiadala si aj zábery z priestoru pred bankomatom. Zákazníčke vznikla škoda za 3200 korún.

    Polhodinu pred polnocou v piatok 4. apríla na Námestí gen. M. R. Štefánika v Brezne zarinčalo sklo. Neznámy „vrhač“ kameňom rozbil výklad záložne a 33-ročnému majiteľovi spôsobil škodu za 12 000 korún.

   Zakladanie ohňa v záhradách v sobotu 5. apríla v čase od deviatej ráno do štvrtej popoludní trikrát privolalo hliadku mestskej polície. Policajti postupne na uliciach Vránskeho, Kiepka a Moyzesova vysvetľovali, že namiesto pálenia treba odpad zo záhrad kompostovať. Podľa všeobecne záväzného nariadenia č. 104/2004 o nakladaní s komunálnymi odpadmi, ktoré reaguje na zákon o odpadoch č. 223/2001 Z. z. a zákon o ochrane pred požiarmi č. 314/2001 Z. z., hrozí občanovi Brezna páliacemu odpad v záhrade tisíckorunová pokuta.

   Hlučná oslava v Zadných Halnoch v sobotu 5. apríla pred pol jedenástou večer rušila susedov, preto privolali mestských policajtov. Po predvolaní oslavujúcej ženy prípad vyriešia pravdepodobne blokovou pokutou.

(pb, pa) 


Ministerka Zdenka Kramplová na vernisáži výstavy  Tri roky po...

V piatok 4. apríla v Horehronskom múzeu slávnostne otvorili výstavu fotografií Petra Berčíka s názvom Tri roky po... Pozvanie organizátorov (Lesy mesta Brezno, fotograf Peter Berčík, Horehronské múzeum) prijali ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš, štátny tajomník ministerstva dopravy a podpredseda BBSK Dušan Švantner, primátor Brezna Jaroslav Demian, generálny riaditeľ š. p. Lesy SR Jozef Minďáš a ďalší vzácni hostia. Svojou prítomnosťou na vernisáži potvrdili, že im osud našich lesov nie je ľahostajný, čo vyjadrili aj v príhovoroch. Na fotografiách v prvej časti výstavy Peter Berčík zachytáva kalamitou postihnuté lesy. Druhá časť je o tom, že aj v ničote sa dá vidieť krása a prebúdzajúci sa nový život - nová hora. Výstavu tematicky zameranú na priblíženie krásnej prírody skúšanej pohromami a ťažkej práce v nej môžete navštíviť do konca apríla.

Foto: Ferdinand Hrablay

 

Detský folklórny festival už po dvadsiaty ôsmykrát v Polomke

   Zamračená prvá aprílová nedeľa už po dvadsiaty ôsmykrát v Polomke privítala účastníkov Detského folklórneho festivalu - prehliadky detských folklórnych súborov a skupín okresu Brezno.
   Okrem domácich
Breziniek divákov zaujal aj
program detského folklórneho súboru (DFS) Mladosť z Pohorelej: Na Kováča a Priadka,  DFS Malá Kýčera z Čierneho Balogu: Na koliesku a DFS Telgártčok: Kolesá. Deti podali pekné výkony, snažili sa uviesť svoj program najlepšie ako vedeli. Tréma a strach pred vystúpením sa úplne rozplynuli záverečným potleskom. Diváci mali možnosť vidieť rôzne tanečné kreácie, počuť rôzne piesne typické pre každú obec a stvárnenie života detí na dedinách. Organizátorov potešil aj záujem divákov, ktorí zaplnili sálu.
   Na záver riaditeľka Stredoslovenského osvetového strediska v Banskej Bystrici Mária Palúchová poďakovala účinkujúcim za ich výkony a pozvala vedúcich súborov na záverečný seminár, ktorý viedol Igor Kovačovič, dlhoročný umelecký vedúci folklórneho súboru Partizán a autor nespočetného množstva scénických programov na najvýznamnejších festivaloch na Slovensku. Povedali si, akých chýb sa treba v budúcej práci s deťmi vyvarovať, zhodnotili predvedené programy a poradili, ako čo vylepšiť.

(dď)  Foto: Diana Ďurčenková

 

 „Už máme päťdesiatpäť rokov!

   - je napísané na prvej strane informačno metodického bulletinu Človek-človeku Združenia zborov pre občianske záležitosti v Slovenskej republike,“ týmito slovami v utorok 1. apríla v obradnej sieni Mestského úradu v Brezne otvorila stretnutie ZPOZákov - členov Zborov pre občianske záležitosti mesta a obcí okresu členka Regionálnej rady Združenia ZPOZ Viera Maková.
   Pôvodne sa na stretnutí mala konať prehliadka zborov pre občianske záležitosti okresu, pretože sa na prehliadke nemohol zúčastniť ani jeden kolektív, mesto Brezno pripravilo vlastný program. Stretnutie otvoril primátor Ing. Jaroslav Demian, ktorý privítal účastníkov, poprial im príjemný pobyt na pôde mestského úradu a vyjadril presvedčenie, že si odnesú príjemné zážitky. Program pokračoval príhovorom predsedníčky Regionálnej rady Ing. Tatiany Čontofalskej, ktorá vysoko vyzdvihla poslanie zborov pre občianske záležitosti, ktoré sprevádzajú človeka od jeho narodenia, počas celého života, až po jeho úmrtie. Poslaním členov zborov je „ mať rád človeka - nezištne odovzdávať seba iným, sprevádzať človeka vo chvíľach šťastia, ale prežívať s ním aj ťažké chvíle zármutku“. Toto poslanie pochopili všetci, ktorí pracovali a pracujú v kolektívoch zborov pre občianske záležitosti. Medzi takýchto obetavých ľudí patria aj dlhoroční, aktívni členovia, ktorých obce navrhli na ocenenie pri príležitosti 55. výročia vzniku zborov v Slovenskej republike: Božena Chomičová z Hornej Lehoty, Ing. Mária Beťáková a Mária Žačoková zo Šumiaca a Vladimír Strmeň z Brezna. Ocenenia im odovzdala a za doterajšiu prácu poďakovala Ing. Tatiana Čontofalská.
   A aby účastníci mali zo stretnutia aj príjemný kultúrny zážitok, o to sa postaral kolektív ZPOZ mesta Brezno, ktorý ho spestril hudobnými a textovými vstupmi a na záver sa predstavil ukážkou obradu - prijatie novomanželov po cirkevne uzavretom manželstve. Účastníci stretnutia odchádzali plní zážitkov a predsavzatí, že na stretnutí o rok aj oni predvedú ukážky svojej práce.

(vm)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT