8. APRIL  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Chránené časti prírody Meandre Hrona

    Táto jedinečná sústava meandrov horného toku rieky Hron s podmáčanými lúkami s výskytom vzácnych a chránených druhov rastlín má výmeru 103,82 ha.

   Poloha: katastrálne územie Šumiac, Telgárt; ochranné pásmo NAPANT, rok vyhlásenia: 1980, kategória ochrany: prírodná rezervácia, charakter biotopu: v minulosti extenzívne využívaná niva Hrona so slatinovou vegetáciou.

   Prírodná rezervácia leží medzi obcami Šumiac, Červená Skala – Telgárt. Je ohraničená štátnou cestou č. 66, miestnou prístupovou cestou k železničnej stanici Telgárt a železničnou traťou Červená Skala – Margecany.

   Podložie tvoria paleogénne a neogénne usadeniny vnútorných kotlín, ako aj kvartér. Okrajové časti so zlými odtokovými pomermi sú zamokrené, miestami tvorené slatinnými a rašelinnými sedimentmi.

   Väčší počet suťových prameňov a drobných vyvieračiek, nízke priemerné ročné teploty a vysoká zrážkovitosť spôsobili s ďalšími faktormi, že tu vznikla charakteristická vegetácia rašelinných lúk s výskytom chránených a zriedkavých druhov.

   Toto územie je významné geomorfologicky, krajinársky a esteticky. V závislosti od množstva obsahu CaCO3 (uhličitan vápenatý) vo vode, ktorá zamokrovala lokality, nájdeme na rozličných miestach rezervácie prvosienku pomúčenú, tučnicu obyčajnú, valeriánu dvojdomú, vŕbu rozmarínolistú, ostricu sivastú, ostricu ježatú, ostricu čiernu alebo fialku močiarnu.

    Veľký význam územia spočíva v tom, že na Slovensku bola väčšina takýchto lokalít zregulovaná a tým zničená.

   Prírodnou rezerváciou neprechádza žiaden turistický chodník.

   Vysvetlivka: meander = riečna zákruta, vznikajúca v miestach malého spádu.

(E-ová)

 Bylinky a zdravá výživa v geriatrii

    S rozvojom zdravotníckej starostlivosti sa v našej spoločnosti zvyšujú aj požiadavky na lieky a v ich obmene aj na liečivé rastliny, ktoré sa používajú ako jednoduchá, alebo zložená čajovina, ale hlavne, ako základná surovina vo farmaceutickom priemysle.

   Za posledné roky vzrástla spotreba liečivých, aromatických a koreninových rastlín na trojnásobok a nároky na množstvo a akosť ďalej narastajú. Táto skutočnosť nás núti zaoberať sa myšlienkou, ako túto potrebu zabezpečiť, teda hľadať formy a prostriedky, ako rozšíriť a propagovať spoznávanie, pestovanie a zber liečivých rastlín. Pestovaním a zberom liečivých rastlín každý jedinec či kolektív pomôže nie len sebe, ale aj farmaceutickému priemyslu a čo je najdôležitejšie, našim chorým spoluobčanom, ktorí lieky vyrábané z liečivých rastlín potrebujú pre svoje uzdravenie. Je veľmi dôležité zapojiť do pestovania a zberu širokú verejnosť a už v rannom veku aj školskú mládež, pretože liečivé rastliny sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života a ich spoznávanie a vzťah k nim sa dedí z pokolenia na pokolenie. Naši seniori by im iste boli v tom nápomocní. Pouvažujme o tom!
   Aj Miroslav Schlesinger hovorí: „Keď ponecháš každej dobrej myšlienke čas, ktorý jej patrí, zmení to nielen tvoju dušu, ale aj tie, ktorým o nej potom porozprávaš.“ Dá sa povedať, že rastliny sprevádzajú človeka od kolísky až po hrob. Najprirodzenejšie a vari najčastejšie prichádzame do styku s tými rastlinami, ktoré sa v najrozličnejších podobách dostávajú na stôl, potom sa používajú technické rastliny a osobitnú skupinu tvoria liečivé rastliny. Už dávnoveký človek si dobre všimol, že rastliny ho môžu živiť, liečiť, prípadne mu prospieť iným spôsobom. Liečivé rastliny a ich obsahové látky bývajú pokladané za najprirodzenejšie liečivá.
   Preto aj Klub dôchodcov v Brezne uskutočnil na túto tému kurzy pod názvom Bylinky a zdravá výživa v geriatrii. Na tento kurz sa prihlásilo tridsať seniorov. Úvodné stretnutie bolo 16. januára, kde sa prihlásení rozdelili do troch skupín. Prvá skupina sa stretávala od 22. januára do 12. februára v počte desať ľudí. Skupiny sa schádzali každý utorok poobede v Klube dôchodcov v Brezne, neskôr pre rekonštrukciu boli prednášky v Mestskom kultúrnom stredisku v Brezne, kde prednášala v tomto odbore znalá lektorka, ktorá však ochorela, a tak druhú skupinu od 19. februára do 11. marca v počte desať ľudí už vyučovala iba raz, preto sa tejto úlohy bravúrne zhostila Katarína Kokavcová, vedúca Klubu dôchodcov v Brezne, ktorá navštevovala Univerzitu tretieho veku v Banskej Bystrici v odbore fytoterapia. Taktiež tretiu skupinu od 18. marca do 8. apríla v počte sedem ľudí už vyučovala ona.

(VA-U)


V marci sa v SOU Brezno uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín 2008. Do školského kola postúpilo osem žiakov. Súťažiaci prípravu na súťaž zobrali vážne a svedomite. Keď predstúpili pred porotu, ktorú tvorili vyučujúce slovenského jazyka a literatúry, prejavila sa zo začiatku tréma. No čoskoro z nich opadla, a to vďaka vnímavej porote a pozorným divákom, žiakom nadstavbového štúdia.   
   Hoci všetci recitátori podali dobré výkony, zvíťaziť mohol len jeden a bola ňou Zuzana Müllnerová, žiačka 3. C triedy. Druhé miesto získal Matej Horváth z 1. KN triedy a tretie Monika Pervanová z 1. A triedy. Prví traja získali diplomy a písacie potreby spolu s ostatnými súťažiacimi. Víťazka postúpila do okresného kola, ktoré sa uskutočnilo na Gymnáziu Jána Chalupku v Brezne.

(dk)


V pondelok 31. marca sa v sále hotela Ďumbier rozhodovalo o viťazovi v celoslovenskom kole súťaže Mestá okolo sveta. Do súťaže postúpili z regionálneho kola dve práce breznianskych žiakov, ktorí nakreslili mesto, v ktorom žijú, a ku kresbe napísali svoj príbeh. Porota mala medzinárodné zastúpenie – pozvanie do nej prijal veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Henry Cuny s manželkou a zástupca Sloveo Bratislava, a. s., Renauld de Saint Lager, ďalej primátor Brezna Ing. Jaroslav Demian, riaditeľ Základnej školy v Heľpe Mgr. Pavol Siman, akademická maliarka Mgr. Erika Šandorová, výtvarníčka a enviromentalistka RNDr.Zuzana Gallayová, finančný riaditeľ Dalkia Bratislava Ing. Alexander Hustý, tlačová hovorkyňa Veolia voda StVPS Banská Bystrica Mgr. Slavomíra Vogelová a z galérie Banská Bystrica Teo Bindas. Nakoniec rozhodli, že do posledného, celosvetového kola súťaže postúpia kolektívne práce žiakov (na fotografii) zo základných škôl Lomnička a Spišská Nová Ves. V júni budú na medzinárodnej súťaži Mestá okolo sveta v Paríži reprezentovať Slovensko.

Foto: Jaromír Žák


Súťaž o knihy

Záhady, napätie, tajomstvá...

   Stephen King napísal viac ako štyridsať kníh a patrí k najúspešnejším, najlepšie zarábajúcim spisovateľom na svete. Medzi jeho najznámejšie diela patria Carrie, Žiarenie, Podpaľačka, Misery, Vrece kostí a mnohé ďalšie. Stephen King žije v Bangore (štát Maine) s manželkou, spisovateľkou Tabithou. V dnešnej súťaži máme Kingov napínavý a záhadný Príbeh vdovy Lisey. Hovorí o tom, že každé manželstvo má dve srdcia, jedno z nich je temné. Každé manželstvo má vlastný jazyk, krásny, bolestný a desivý. A keď zostane len jeden z manželov, zostane naozaj sám? Až dva roky po smrti manžela sa Lisey Landonová rozhodne nazrieť do jeho literárnej pozostalosti. Vie, že Scott Landon, ktorý sa za života preslávi úspešnými románmi, zanechal nepublikované diela. Lisey však netuší, že jej odkázal aj hádanky, ktoré vedú do neznáma. Putuje teda do minulosti, stretáva Scottove prízraky a číta jeho posledný príbeh, hoci vie, že na poslednej strane ju možno čaká  niečo oveľa horšie ako samota.

   Plný napätia je aj román Projekt Hádes (Lynn Sholesová a Joe Moore), v ktorom sily zla na čele s Luciferom hľadajú ďalší spôsob, ako zničiť ľudstvo. Vytvoria plán. Aby ho však mohli uskutočniť, potrebujú získať prvok thodium, ktorý pochádza zo živice stromu života rastúceho na východ od raja. Ide o bájny strom, z ktorého Noe postavil archu a z ktorého bola vytvorená aj takzvaná Kopija osudu (rímsky stotník ňou bodol do boku Krista na kríži). Kopija sa v priebehu dejín ocitla v rukách mnohých historických velikánov, od Karola Veľkého až po Adolfa Hitlera. Vlastniť túto zbraň znamenalo mať v rukách neuveriteľnú moc. Na odpor proti silám zla sa postaví neohrozená novinárka a dcéra anjela Furmiela Cotten Stonová so svojím priateľom kardinálom Tylerom, šéfom tajnej služby Vatikánu...

   A do tretice, záhady a detektívnu zápletku nájdete aj v románe držiteľa Pulitzerovej ceny Williama Dietricha Napoleonove pyramídy. Je to fascinujúci príbeh z čias revolučného Francúzska roku 1798, plný intríg, hrabivosti a nebezpečenstiev, ktorým čelí americký vysťahovalec Ethan Gage. Gambler a dobrodruh v jednej osobe sa v rýchlom a nečakanom slede udalostí ocitne v Napoleonovej armáde, aj so starodávnym medailónom. Putuje s ním po šírom mori na zradné piesky Egypta, kde môže odhaliť jednu z najväčších neodkrytých záhad histórie ľudstva.

   Do žrebovania o tieto knižné novinky zaradíme všetkých, ktorí najneskôr do 17. apríla do našej redakcie doručia lístky s kupónom, telefónnym číslom a správnou odpoveďou na dnešnú otázku. Mená troch výhercov uverejníme 22. apríla.
   Troch výhercov sme žrebovali aj spomedzi záujemcov o román Pavučina, ktorý napísala Taňa Lucká. Knihy získajú M. Makovníková z Brezna, M. Vais z Brezna, E. Ľuptáková z Hornej Lehoty. Blahoželáme.

(ag)  

Otázka: V ktorom období sa odohráva príbeh románu Napoleonove pyramídy?

 KUPÓN – ZÁHADY A NAPÄTIE


Ryboviny

   Už 15. apríla skončí veľmi dlhý pôst rybárov, ktorí sa špecializujú na lov pstruha potočného, dúhového, jazerného i sivoňa potočného. Začiatok lovu na pstruhových vodách stanovuje zákon na 6. hodinu a rybári môžu loviť do 19. hodiny. Lovná miera pstruha potočného i dúhového je 25 cm. Privítajme začiatok sezóny priehrštím vtipov o rybároch, rybách, ale nie len o nich. Petrov zdar!

Sedí kandidát na funkciu s udicou pri vode a vraví:

- Chyťte sa, rybičky, a sľúbim vám, čo len chcete!

...

- Bol taký podnikavý, že aj vodu v kolene sa pokúšal zarybniť.

...

Jožo ide loviť ryby na zamrznutý rybník. Mišo tam už sedí nad dierou s opuchnutým ľavým lícom.

- Čože, vari ťa nerozboleli zuby?

- Čoby, rozmrazujem červíky.

...

V jazere sa topí muž. Kričí o pomoc. Rybár na brehu sa naňho osopí:

- Človeče, čo tu revete! Každý má svoje problémy. Vy sa topíte a ja som ženatý...

...

- Ryby rady plávajú, ale nie v rybacej polievke.

...

- Nič sa neboj, dnes máme čas, - vraví žena svojmu frajerovi, -môj muž šiel na ryby... čo je, čo si sa tak vystrašil?!

- Ale, doma som povedal, že idem na ryby...

...

- Ryba smrdí od hlavy, chlap od nôh.

...

- Drahý, pamätáš sa na tie ryby, ktoré si chytal v marci celé dva týždne?

- Pravdaže!

- Jedna práve z nich telefonovala, že budeš otcom!

...

- Ľudia, ktorí vyzerajú ako keby nevedeli narátať do piatich, sú určite rybári, tí rátať ani nepotrebujú.

... 

Príde ujo do obchodu s rybami a pýta sa:

- Máte živé ryby?

- Máme.

- A sú čerstvé?

...

Rozprávajú sa dvaja rybári:

- Vieš, akého som chytil kapra?

- Nie, akého?

- Ako moja ruka.

- Fuj, takého chlpatého?

...

- Aj rybačka môže byť ani ryba ani rak.

...

- Prečo si nervózny?

- Lebo chytám ryby.

- Ale ja som počula, že to upokojuje.

- To áno, ale nie bez rybárskeho lístka.

...

- Keď chudák vytiahne zlatú rybku, je určite hluchá.

J. Pupiš


Kresba: Peter Zifčák


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT