Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  18

13. maj 2008

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Na  pietnej spomienke venovanej 63. výročiu oslobodenia a víťazstva nad fašizmom v stredu 7. mája sa na breznianskom námestí stretli predstavitelia štátnej správy, samosprávy, protifašistickí bojovníci a obyvatelia mesta.

Foto: Štefan Vozár

 


 

Matky, staré matky a prastaré matky na slávnostné stretnutie pri príležitosti ich sviatku pozval primátor a Zbor pre občianske záležitosti mesta Brezna.

Foto: Štefan Vozár

 

 

Najkrajšiu drevenú hračku vybrali deti

   Tomáš Slámka z Brezna druhý rok študuje odbor tvorba nábytku a interiéru v Združenej strednej škole drevárskej vo Zvolene. Táto škola prihlásila práce svojich študentov do súťaže Etudy z dreva. V ostatnom deviatom ročníku súťaže sa organizátori zamerali na drevené hračky. Tomáš do nej prispel hračkou pre najmenšie deti v tvare húsenice. Zložená je zo šiestich pologúľ, v ktorých sú ukryté valčeky, umožňujúce bez väčšej námahy ťahať hračku za sebou. Vyrobil ju z bukového dreva a nazval Mimo. Hoci Tomáš nezískal ocenenie odbornej poroty, Mima označili detskí návštevníci výstavy súťažných prác v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene za najkrajšiu hračku. Výstava Drevené hračky precestovala viacero slovenských miest, v apríli ste ju mohli vidieť v Horehronskom múzeu v Brezne.

Ako ste sa dozvedeli, že Mimo sa páčil návštevníkom zo zvolenských škôl najviac?
   - Nedozvedel som sa to hneď, lebo som nič nevyhral. Pán Schneider z poroty na každej hračke našiel niečo, čo sa dalo ešte vylepšiť. Priamo na výstave v múzeu rozdelil hračky na také, ktoré sa mu veľmi páčili, druhé okomentoval: „Tieto zbavia“ a tretiu kôpku urobil z tých, ktoré ho nezaujali.

Kde sa ocitla vaša hračka?
   - V prostrednej skupine. Väčšina ocenených hračiek bola v prvej.

Ako vnímali ocenenie študenti vašej školy?
   - Spolužiačkinu prácu s názvom Ježko ohodnotila odborná porota ako najlepšiu hračku pre nevidiacich. Každého poteší, ak sa jeho výrobok ľuďom páči. V triede si ma začali trošku doberať. Niektorí spolužiaci sa čudovali, prečo sa páčila deťom viac moja hračka ako ich, veď bola lepšia. Každý si stojí za svojou hračkou. Dizajnér musí presadzovať svoje dielo, inak by neprerazil.

Koľko času ste venovali príprave do súťaže a čo bolo najťažšie?
   - S prípravou sme začínali na konci prvého ročníka. Postupne sme vypracovali skice a vyučujúca nám vybrala tie, na ktorých sme mali ďalej pracovať. Podľa nich sme vytvorili modely. Keď som odchádzal na letné prázdniny, model som mal iba naskicovaný, ale profesorka mi verila, že ho skutočne urobím. V septembri sme prišli do školy a do októbra museli byť hračky hotové. Vyrobili sme ich počas krátkej praxe v druhom ročníku (za dvanásť hodín). Najťažšie na mojej hračke bolo vysústružiť pologule, na čo som nemal v škole vytvorené podmienky, ani dosť času. Netrúfli si na to ani naši majstri a poradili mi, aby som to nechal na odborníka. Preto som dal dielce vyrobiť sústružníkovi a zvyšné práce som urobil sám.

Čo robievate počas praxe, keď práve nevyrábate príspevky do súťaže?
   - Spolužiaci z odborov drevár a stolár pracujú aj na zákazkách. Ale majstri vedia, že to ešte sami nevieme. Máme troch profesorov, jeden nás učí robiť na strojoch, ďalší čalúnnické práce a tretí obrábať drevo.

Prečo ste si vybrali práve túto školu?
   - To je ťažká otázka. Pôvodne som chcel ísť do Obchodnej akadémie v Brezne. Ale bavilo ma aj kreslenie, preto som to skúsil vo Zvolene. Chcel som pracovať s nábytkom, asi preto som sa takto rozhodol.

Kto vás priviedol k práci s drevom?
   - Starký mal k tomu vzťah, vyštudoval podobnú školu ako ja.

Ako si predstavujete budúce povolanie?
   - Zatiaľ je dosť skoro o tom vravieť. Najprv chcem skúsiť vysokú školu – buď odbor dizajn nábytku na Technickej univerzite vo Zvolene alebo architektúru v Bratislave. Ak by to vyšlo, určite by ma to bavilo.

Prihlásite sa aj do desiateho ročníka súťaže Etudy z dreva?
   - Už na niečom pracujem, bude to drevený šperk a úžitkový predmet z dreva. Pripravujem sa na súťaž aj s mojimi spolužiakmi. Zatiaľ je to len vo fáze návrhov.

(pl)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT