13. MAJ  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Súťaž o „anjelské“ knihy

Anjeli po vašom boku

   Anjeli nás strážia, vedú nás, dozerajú na nás a prinášajú nám pokoj, odvahu a nádej... Anjeli sú pri nás v živote tak blízko, akoby k nám naťahovali ruky. Podávajú nám pomocnú ruku, potľapkajú nás po pleci, aby sme nabrali odvahu, opatrujú nás v chorobe a najtemnejšom zúfalstve a držia nás za ruky, keď máme strach...

   Je veľa úžasných príbehov o tom, ako anjeli niekoho ochránili alebo viedli v jeho konaní. Mnohé z týchto príbehov nájdete v krásnej knižke Anjelské požehnanie, o ktorú dnes môžete súťažiť. A spolu s touto knihou môžete vyhrať aj knihu (kalendár) Anjel po vašom boku, v ktorej nájdete myšlienky na každý deň v roku, čiže celkom 369 citátov. Napríklad na prvý májový deň je tu myšlienka: Ten najmenší z nebeských anjelov je mocnejší ako najväčší z pozemských problémov... V posledný májový deň sa vraví: Anjeli sú ako dobrí priatelia, ktorí idú spať poslední, ráno vstávajú ako prví, väčšmi počúvajú, ako hovoria, a dávajú viac, ako berú...
   Okrem citátov v tejto knihe nájdete aj priestor na zaznačenie si narodenín svojich blízkych a rôznych výročí, pričom každý mesiac sa nesie v znamení iného kameňa a kvetu. Kameňom mája je smaragd a kvetom konvalinka. Júnový kameň je perla a kvetom ruža. Tiež sa tu dozviete, aké prívlastky sa dávajú výročiam partnerského spolužitia. Vedeli ste napríklad, že štvrté výročie je ľanové, deviate hlinené, jedenáste oceľové a dvanáste hodvábne? Najvzácnejším kameňom, diamantom, je pomenované šesťdesiate výročie...
   Obidve knihy, Anjelské požehnanie, aj Anjel po vašom boku sú graficky príťažlivé, s krásnymi ilustráciami. Veríme, že potešia vás, aj vašich blízkych. Môžete ich vyhrať, ak najneskôr do 22. mája do našej redakcie doručíte lístky s kupónom a správnou odpoveďou na otázku (nezabudnite na telefónne číslo). Meno výhercu, ktorému venujeme obidve „anjelské“ knihy, uverejníme 27. mája.
   Spomedzi záujemcov o knihu Martina Rajca Po stopách konfliktov sme vyžrebovali: Ivana Haliarskeho z Podbrezovej, Ivana Čipku z Lopeja a Mgr. Lenku Šebovú z Lopeja. Blahoželáme.

Otázka: Akým prívlastkom pomenúvame dvanáste výročie partnerského života?

 KUPÓN - ANJELI  PO VAŠOM BOKU

 

 Citatelia nam pisu

 Sezóna Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline a Čiernohronskej železnice v Čiernom Balogu otvorená

   Prvý máj je už tradične dňom, kedy sa v našom regióne stalo známym otvorenie sezóny prevádzky obľúbenej Čiernohronskej železnice v Čiernom Balogu. Pred piatimi rokmi k tomuto aktu pribudlo aj súčasné otvorenie sezóny unikátneho Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline v Čiernom Balogu. No a aby bol tento výpočet podujatí kompletný, tak už po druhý raz sa v Lesníckom skanzene práve 1. mája konal aj záver celoslovenskej akcie Lesnícke dni 2008, o ktorej sme informovali pred časom.

   Medzi približne tisíckou návštevníkov (nemálo zo zahraničia) bola 1. mája okrem iných slovenských politikov a poslancov aj ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová. Tá pri sadení limby - ako jedného z troch tohto roku v tisícoch po celom Slovensku sadených Stromov poznania - ukázala, že ju pôda baví. Lopatou narábala zručne a svižne. Lesníci z Odštepného závodu v Čiernom Balogu sa teraz už postarajú, aby „jej“ limba, tak isto ako kosodrevina, zasadená generálnym riaditeľom Lesov SR, a smrekovec, zasadený generálnym riaditeľom Národného lesníckeho centra vo Zvolene, rástli do výšky a krásy.
   Vydarená spoločenská akcia ukázala, že nielen Slováci majú blízky vzťah k lesu. My, lesníci, sa budeme stále viac usilovať im o lese čo najviac povedať a získavať mu jeho ďalších priateľov.

Ing. Boris Pekarovič, vedúci Lesníckeho skanzenu, Odštepný závod Lesov SR, š. p., v Čiernom Balogu

 

A - klub Hron Brezno hodnotil svoju činnosť  str. 3

   V roku 2007 sa členovia klubu stretávali na pravidelných stretnutiach dvakrát mesačne a druhý pondelok v mesiaci. V marci zorganizovali pre členov, rodinných príslušníkov a sympatizantov posedenie pri živej hudbe pri príležitosti MDŽ u Komov v Aqvárius – e. V júni sa stretli na rodinnej terapii v chate Lipeň na Hrončoku, v auguste na guláši SNP v poľovníckej chate Zubrá. V decembri zorganizovali tradičný vianočný klub, na ktorom sa pri živej hudbe spolu s rodinnými príslušníkmi a sympatizantami klubu rozlúčili s rokom.
   Okrem klubovej činnosti sa klub angažuje aj v preventívnej činnosti alkoholizmu a prezentácie činnosti A – klubu na besedách so žiakmi 9. ročníkov ZŠ a MŠ Pionierska 2, ZŠ a MŠ Mazorníkovo, OU Mazorníkovo a v Špeciálnej škole v Čiernom Balogu. Rok 2007 bol úspešný tiež preto, že sa nám podarilo do klubu pritiahnuť nových členov, ktorí s nami zvládli prvý rok v abstinencii a rozšírili tak naše rady.
   A – klub Hron je občianske združenie zaregistrované Ministerstvom vnútra SR v roku 2000. Svoju činnosť zameriava na prevenciu liečby závislosti na alkohole. Členovia klubu tvoria laickú terapeutickú skupinu, ktorá na klubových stretnutiach realizuje doliečovací proces ľudí závislých od alkoholu, ktorí prešli ústavnou liečbou, alebo sa snažia zbaviť závislosti liečbou ambulantnou. Výsledkom našej činnosti je „život s čistou hlavou“ – život, v ktorom opäť našli miesto zodpovednosť, záujem a starostlivosť o rodinu, prácu, koníčky – život bez alkoholu.
   Touto formou chceme vysloviť poďakovanie vedeniu Nemocnice s poliklinikou Brezna, že nám poskytlo priestory spoločenskej miestnosti psychiatrickej ambulancie na Rázusovej ulici č. 69 v Brezne na klubové stretnutia.

Ing. Ivan Šagát, predseda klubu

Prírodná rezervácia Bacúšska jelšina

    Bacúch sa nachádza v ústí Bacúšskej doliny, asi 17 km na východ od Brezna. Vznikol v 15. storočí v blízkosti železnorudných baní a hút. Prvý raz sa spomína v roku 1563. Pôvodne bol v rukách súkromných majiteľov, od začiatku 17. storočia patril eráru. Obyvateľstvo sa zaoberalo drevorubačstvom, pltníctvom a prácou v lesoch. V okolí sa nachádza Bacúšska dolina, Bacúšske sedlo, prameň Boženy Němcovej a Bacúšska jelšina.

   Bacúšska jelšina bola vyhlásená v roku 1967, nachádza sa v ochrannom pásme národného parku, stupeň ochrany 5. Leží v katastrálnom území Bacúcha, na severnom okraji Slovenského rudohoria.
   Dôvodom ochrany je ojedinelé rastlinné spoločenstvo severského smrekovo–jelšového lesa. Sú tu mimoriadne cenné a zachované brehové porasty jelše čiernej a sivej so smrekom na nive Hrona medzi Muťkovskou a Malou Zelenou dolinou.
   Lokalita poskytuje i vhodné podmienky pre život a rozmnožovanie obojživelníkov. Pre rozsiahle zamokrenie je plocha chráneného územia ťažko dostupná. Z bylín sú charakteristické zárasty deväťsilov, túžobnik brestový, pichliač zelinový, netýkavka nedotklivá, záružlie močiarne a iné. Zo žiab nájdeme skokany, kunku žltobruchú a zriedkavejšie ropuchy.
   Prírodné rezervácie tvoria sieť významných a cenných prírodných celkov a výtvorov. Preto im patrí primeraná pozornosť a úcta tých, ktorí v prírode hľadajú oddych, zotavenie a poučenie. Veď človek je od nepamäti bytostne spojený s prírodou svojou prácou. Pasoval sa s ňou po stáročia.
   Vážme si svet hôr, ďaleké rozhľady, slnkom zaliate planiny a vodou vybielené vápencové útesy, tajomstvá jaskýň, kvietím sfarbené lúky a poľany, žírne roviny aj úrodné pahorky. Nachádzajme v prírode to, čo milujeme a patrí k nášmu životu.

(E-ová)


 

 

V pondelok 5. mája v Hotelovej akadémii a Obchodnej akadémii v Brezne sa uskutočnilo poďakovanie dobrovoľným darcom krvi z radov študentov. V školskom roku 2007/2008 darovalo krv  dvadsaťsedem študentov, väčšina po prvýkrát. Z toho šiesti študenti za toto obdobie dvakrát. Koordinátorom darcovstva na škole je Mgr. D. Oravcová.

 

 


Ryboviny

Rybár doma pyšne ukazuje svoj úlovok manželke a zasnene rozpráva, aké to bolo na jazere pekné. Zrazu mu manželka skočí do reči:

- Práve volali z obchodu s rybami, že si si tam vraj zabudol peňaženku aj s dokladmi.

...

- A dobrú mušku! - želá rybár poľovníkovi.

...

- Chlapček, tu je zakázané chytať ryby!

- Ja ich nechytám! Ja som len moje, ktoré chovám doma, priniesol k vode, aby si trochu zaplávali. Pustím ich do vody, zapískam a ony sa mi vrátia.

- No, určite! Nože mi to predveď!

- Nech sa páči!

- A teraz zavolaj ryby späť!

- Aké ryby?

...

 Medzi rybármi:

- Chytil som táááákutočku rybu.

...

- Viete, prečo sa rybár dal spopolniť?

- Bál sa pomsty červíkov.

...

- Ryby rozdeľujeme na dravé a mľandravé.

...

Boháč nemá čo robiť, tak ide na ryby. Chytí zlatú rybku. Rybka pozerá, nič nehovorí. Boháč premýšľa a potom vraví:

- Tak hovor, čo by si chcela?

...

- Na lov v mútnych vodách korupcie nepotrebujete rybársky lístok.

...

...

- Ste obžalovaný, že ste chytili bez povolenia osem rýb!

- Priznávam, ale prosím, aby ste mi dali niekoľko kópií protokolu, ktoré by som mohol rozdávať kamarátom!

...

Rybár chytí zlatú rybku a tá ho prosí:

- Keď ma pustíš, splním ti tri priania.

A rybár na to:

- Ja mám len jedno. Aby si nemala kosti.

...

- Frajerka si ťa nevie vynachváliť...

- Ona je rybárka, tak rada zveličuje!

J. Pupiš


Kresba: Peter Zifčák


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT