13. MAJ 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vodopád vystúpil na prestížnej európskej prehliadke bluegrassu EWOB 2008

   V pondelok 6. mája sa country hudobná skupina Vodopád z Brezna vrátila z 11. ročníka prestížneho bluegrassového festivalu v holandskom Voorthuizene, ktorý väčšina muzikantov a priaznivcov štýlu bluegrass pozná ako EWOB (European World of Bluegrass). Festival sa konal v dňoch 1. až 3. mája a účastníkov vybrala medzinárodná odborná porota na základe prihlášky a zvukových nahrávok na cédečkach zaslaných záujemcami.

   Počas troch festivalových dní vystúpilo na podujatí celkom štyridsaťštyri skupín zo štrnástich, najmä európskych krajín. Slovenská republika bola zastúpená troma skupinami, medzi ktoré sa prebojoval aj brezniansky Vodopád. Festival bol nabitý pestrým a súčasne moderným programom, v ktorom nechýbali vystúpenia detí od dvoch do deviatich rokov, workshopy pre bluegrassových muzikantov a spevákov, odborné semináre z hudobnej teórie a praxe, návody na profesionálne a úspešné promo kapiel, bluegrassová karaoke šou, ktorá dávala šancu predviesť sa aj neznámym muzikantom a spevákom. Zaujímavou motiváciou bola aj možnosť v rámci projektu nahrať CD album, ktorý bude v októbri prostredníctvom IBM´s Wold of Bluegrass prezentovaný v Nashville (USA). Otvára cestu muzikantom do celého sveta. Breznianska country skupina Vodopád hrala v medzinárodnom zložení (slovensko-česko-francúzskom): Ondrej Paciga – kontrabas, spev, Cyril Kováč – bendžo, Stanislav Švantner – gitara, spev, Eva Lukáčová - spev, Zdeněk Vítek – mandolína, Josef Forman – ústna harmonika (obidvaja ČR), Philippe Naudot – akordeón, spev (Francúzsko). Zahrali deväť skladieb a pesničiek v slovenskom, anglickom a francúzskom jazyku. Predviedli výborný výkon, rozhodne sa nestratili medzi európskym výberom, čo ocenilo aj skandujúce publikum, preplnené muzikantmi z rôznych kútov sveta. Každá kapela prezentovala vlastný koncertný „miniprogram“, určený na festival počas dvadsiatich piatich minút čistého času, ktorý nemilosrdne monitorovali niekedy až rušivo pôsobiace pódiové hodiny. K dobrej atmosfére prispeli aj priatelia z holandského mestečka Stein Karin a Lei Schoutropovci, ktorí spoznali Vodopád vďaka Nízkotatranskému poháru v Podkoreňovej. Vo svojom takmer westernovom ranči vytvorili veľmi príjemné domáce prostredie na regeneráciu síl tela a ducha „ucestovaným“ členom skupiny.  
   Úspešné účinkovanie na domácich a zahraničných festivalových pódiách, ale aj hranie pre obyčajných ľudí - priaznivcov štýlu country and western - sú zadosťučinením pre členov skupiny, že ich dvadsaťpäťročná aktívna činnosť nebola zbytočná. Veď muzikantský chlebík je plný radostí, ale aj starostí. Posúďte sami a príďte sa pozrieť na niektoré z veľkého množstva ich vystúpení. Navštívte aj výstavu brezniansky Vodopád  v Meštianskom dome č. 13 na Námestí gen. M. R. Štefánika v Brezne. Určite to bude pre vás príjemne strávený čas a rozhodne neobanujete!

(el) Foto: Martin Vonderčík

 

 Detské spevácke talenty opäť v Bacúchu

   V pondelok 5. mája sa v Kultúrnom dome v Bacúchu uskutočnil už 18. ročník okresnej súťaže Slávik Slovenska v speve ľudových piesní žiakov základných a základných umeleckých škôl okresu Brezno. Na úvod akcie všetkých privítal starosta obce Ján Turošík, súťažiacim sa prihovorila aj riaditeľka Centra voľného času v Brezne Mgr. Petra Dzurmanová.
   Do súťaže sa zapojilo trinásť škôl a vystúpilo tridsať žiakov v troch kategóriách. Odborná porota v zložení PhDr. Jozef Baran, Miroslava Potančoková a Marta Simanová si vypočula po dve ľudové piesne od každého vystupujúceho. Výkony boli výborné najmä v tretej kategórii, no ani tí najmenší sa nedali zahanbiť a určite sa v budúcnosti medzi nimi nájdu nové talenty. Súťažiaci prezentovali aj krásne kroje svojich obcí.
   Po krátkej porade porota vyriekla svoje hodnotenie: 1. kategória: 1. Vladimíra Babeľová (ZUŠ Heľpa), 2. Vladimíra Skladaná (ZŠ Heľpa), 3. Anna Mária Černáková (ZŠ s MŠ Pionierska 2, Brezno); 2. kategória: 1. Iveta Laurincová (ZŠ Beňuš), 2. Laura Siposová (ZŠ Pohorelá), 3. Martin Vetrák (ZŠ s MŠ Pionierska 2, Brezno); 3. kategória: 1. Dominika Simanová (ZŠ Heľpa), 2. Veronika Poláková (ZŠ Závadka nad Hronom), 3. Miriam Demová (ZŠ Telgárt).

(mc)

 

V ústrety 70. výročiu Gymnázia Jána Chalupku v Brezne

   V septembri tohto roka dovŕši sedemdesiat rokov svojej existencie breznianske Gymnázium Jána Chalupku. U výchovno-vzdelávacej inštitúcie, akou je aj táto škola, je to nepochybne „slušný“ vek, jubileum, ktorému celkom dobre pristane označenie významné. Veď za tých sedem desiatok rokov činnosti školy prešli jej bránami tisícky mladých ľudí z Brezna a jeho širokého okolia, aby tu získavali vedomosti a zručnosti potrebné na úspešný štart do života. Mnohí z nich dosiahli významné výsledky na poli vedy, techniky, kultúry, umenia, športu a vo viacerých ďalších oblastiach spoločenskej činnosti. Svojej škole robili a robia dobré meno. Tie vedomosti a ďalšie hodnoty im tu odovzdávali desiatky erudovaných, zanietených a obetavých učiteľov. Mnohým z nich učiteľská práca nebola len zamestnaním, ale celoživotným poslaním.

   Toto jubileum je iste príležitosťou, a hádam aj povinnosťou, jednak pristaviť sa pri ňom a pripomenúť si (aj širšej verejnosti) jeho význam, ale najmä podrobnejšie opísať doterajšiu cestu školy od jej vzniku až po dnešné dni, teda spomenúť prekážky, ktoré musela prekonať, oceniť pozitíva, ktoré ju zdobia, vyzdvihnúť osobnosti, ktoré sa o to najviac pričinili, jednoducho vykresliť jej obraz a pozíciu vo vývinovej línii breznianskeho školstva, a tým, pravdaže, zhodnotiť a oceniť aj jej prínos do dejín školstva na celom Slovensku.
   Pripomienka či oslava výročia školy môže mať, samozrejme, rôznu podobu (spravidla takú, akú dovoľujú miestne podmienky a možnosti), no nazdávam sa, že túto úlohu najlepšie možno splniť dvoma spôsobmi - vydaním pamätnice školy a zorganizovaním veľkej akadémie pre verejnosť. Ako sa v súčasnosti môžeme presvedčiť na príkladoch mnohých iných škôl (aj pri ich menších výročiach), knižne vydaná dobre spracovaná publikácia o dejinách školy predstavuje živú kroniku rôznorodej činnosti školy v jednotlivých etapách jej vývinu a zároveň podáva cenné údaje o osobnostiach (učiteľov aj študentov), ktoré sa na tejto činnosti podieľali. Uskutočnenie slávnostnej verejnej akadémie, s následným spoločenským stretnutím terajších a bývalých učiteľov a žiakov (absolventov) školy, je zasa najlepším spôsobom, ako výročie školy pripomenúť širšej kultúrnej verejnosti. Akadémia poslúži aj ako vhodná príležitosť na prezentáciu výsledkov
rôznych foriem umeleckej, technickej a ďalšej činnosti žiakov školy a zároveň aj na verejné ocenenie - napríklad formou pamätných plakiet - učiteľov, ktorí najväčším podielom participovali na jej doterajšom rozvoji.   
   Ako jednému z tých, čo mali to šťastie pôsobiť na jubilujúcom gymnáziu takmer tucet rokov v radoch jeho učiteľov, ostáva mi len veriť,
že dôstojná pripomienka 70. výročia jeho existencie sa uskutoční a že teda budem mať možnosť stretnúť sa na ňom so svojimi ešte žijúcimi nemnohými bývalými kolegami a zároveň aj s mnohými svojimi bývalými študentmi. Som presvedčený, že v tejto túžbe nie som osamotený.

Doc. PhDr. Ladislav Bartko, CSc., Čestný občan mesta Brezno, bývalý profesor na Gymnáziu Jána Chalupku  

   Poznámka redakcie: Radi privítame spomienky bývalých učiteľov a študentov tejto školy.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT