13. MAJ 2008 Strana 5

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 
Program kina Mostár od 13. do 20. mája

17. so – UHOL POHĽADU (USA, MP/15, 19.30) – Thriller.

18. ne – MONŠTRUM (USA, MP/15, 19.30) - Thriller.

v kine MOSTÁR platia školské poukazy


KULTURA

Aktuálny predpredaj vstupeniek na podujatia v Turisticko-informačnej kancelárii v Brezne:

* sobota 31. mája – amfiteáter v Hnúšti: PAVOL HABERA + TEAM (cena: do 15. mája 200 Sk, od 16. do 29. mája 250 Sk,  na mieste 300 Sk)

* štvrtok 12. júna – futbalový štadión v Hronci: OLYMPIC  TOUR 2008 (cena: do 16. mája 250 Sk, od 17. mája do 4. júna 300 Sk, na mieste 350 Sk).

* piatok 27., sobota 28. júna – Zelená Voda, Nové Mesto nad Váhom: TOPFEST (jednodňová vstupenka 400 Sk v predpredaji, dvojdňová vstupenka 600 Sk v predpredaji)

Predpredaj vstupeniek na 7. ročník festivalu slovenskej rockovej hudby Svätojánska noc plná hudby, ktorý sa uskutoční v dňoch 20. a 21. júna v priestoroch amfiteátra v Pohorelej
   V Pohorelej v internetovej pivárni i@PUB, v espresse Pod Orlovou, v Brezne v kuchynskom štúdiu HAMANNAX (Štúrova 36) a po celom Slovensku (aj v Čechách), vo všetkých predajných miestach TicketArt a TicketPortal si môžete v predpredaji kúpiť dvojdňové vstupenky: do 15. mája za 250 korún, do 16. mája za 300 korún; program a ďalšie informácie na 
www.snph.sk

. . .

Banskobystrický samosprávny kraj

Horehronské múzeum v Brezne

pozývajú na výstavu

brezniansky VODOPÁD

k 25. výročiu vzniku country skupiny

Miesto: Meštiansky dom, Námestie gen. M. R. Štefánika 13, Brezno

 

Výstava potrvá do 31. mája.

. . .


DAKUJEME ...  

   Touto formou srdečne ďakujem celému neurologickému oddeleniu Nemocnice s poliklinikou v Brezne pod vedením primára MUDr. Ivana Droppu za ľudský a láskavý prístup k pacientom.

A. Kaššová

...

   Organizátori 5. ročníka regionálnej súťaže Jarunkovej jar v Šumiaci ďakujú sponzorom, ktorí toto podujatie podporili: S. Gordanová, Potraviny Čupka, Obchod s palivom – p. Duraj, Dexia banka, Obecný úrad Šumiac, Tomáš Baksa, Rada školy pri ZŠ v Šumiaci, rodičovské združenie, Urbárska spoločnosť Šumiac, ZŠ Šumiac , p. Maruškinová. Dúfajú, že súťažiacim  a ich učiteľom sa v škole páčilo a treba veriť, že prijmú pozvanie aj na budúci rok.

(mh)


SPORT

   ŽP Šport, a. s., Podbrezová vyhlasuje výberové konanie na správcu futbalového štadióna. Podmienky: stredná škola (najlepšie elektrotechnického smeru), komunikatívnosť, organizačné schopnosti, znalosť cudzieho jazyka vítaná (AJ alebo NJ).
   Prihlášky s priloženým životopisom zasielajte do 20. mája  na adresu: ŽP Šport, a. s., Kolkáreň 58, 976 81 Podbrezová, alebo doručte osobne sekretariátu ŽP Šport, a. s.


POZVANIE

 Základná umelecká škola v Brezne pri príležitosti Dňa matiek vo štvrtok 15. mája o 17.00 pozýva do koncertnej sály ZUŠ na koncert žiakov a rodičov. Vstupné je dobrovoľné.

. . .

V nedeľu 18. mája Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne pozýva na zájazd do Hornej Lehoty pri príležitosti pietnej spomienky na 125. výročie úmrtia štúrovského básnika, evanjelického kňaza Sama Chalupku. Odchod autobusu je o 9.00 spred mestského domu kultúry. Bližšie informácie poskytnú v utorky od 9.00 do 13.00 v oblastnom pracovisku MO MS na Nám. gen. M. R. Štefánika 55 v Brezne.

. . .

PERLY FRANCÚZSKA

(rozkvitnutý májový Paríž a najkrajšie zámky)

21. - 25. mája – 5990 Sk

ALPSKÉ POKLADY (Mont Blanc)

– Švajčiarsko, Francúzsko, Lichtenštajnsko

4. - 8. júna – 5990 Sk

Pri väčšom počte záujemcov odchod z Brezna.

Tel.: 0904 080700


INE

Vďaka, že už desať rokov držíme spolu 

   Organizátori Dňa narcisov 2008 úprimne ďakujú všetkým ľuďom, ktorí prispeli do verejnej zbierky na podporu prevencie, diagnostiky a liečby onkologických ochorení. Vďaka všetkým prispievateľom a spoluorganizátorom sa v okrese Brezno vyzbieralo a Lige proti rakovine, pobočke Banská Bystrica odovzdalo 172 499 korún.

   Verejná finančná zbierka Deň narcisov sa v Breznianskom okrese uskutočnila už po desiatykrát. Za celé desaťročie sa vďaka ľuďom ochotným pomôcť tam, kde to najviac treba, vyzbieralo 1 091 456 korún. Z tejto zbierky ako z jedinej, ktorá sa uskutočňuje pre onkologicky chorých pacientov, sa každoročne určitá suma odovzdáva na činnosť a prístrojové vybavenie onkologickej ambulancii Nemocnice s poliklinikou Brezno. Za desať rokov existencie zbierky sme tejto ambulancii venovali 300 000 korún. Sumu 991 456 korún použili na liečbu a zlepšenie podmienok onkologických pacientov v onkologickom oddelení Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, kde sa liečia aj pacienti z nášho regiónu.

. . .

Železiarne Podbrezová, a. s., žiadajú občanov, ktorí boli svedkami, alebo majú poznatky o poškodení autobusu Slovbus s nápisom Železiarne Podbrezová, aby zatelefonovali na č. tel: 6453333. Autobus bol poškodený pri parkovaní v noci z utorka 29. apríla na stredu 30. apríla pri vchode do kasární v Brezne.

. .

A-Klub HRON Brezno oznamuje, že aj v roku 2008 pokračuje vo svojej činnosti:

* združovať ľudí postihnutých akýmkoľvek druhom závislosti

* zabezpečiť doliečovanie a rehabilitáciu

* robiť osvetovú činnosť v oblasti drogovej závislosti

* šíriť myšlienky a zásady zdravého spôsobu života

* vytvoriť široké spoločenstvo dobrovoľníkov, ktorí podporujú presadzovanie triezveho a zdravého životného štýlu v spoločnosti.

   Neváhajte, nájdite v sebe potrebnú odvahu a príďte medzi nás!

   Sami zistíte, že máme a vieme nájsť spoločnú reč.

   Miesto: A-Klub Hron, psychiatrické oddelenie, Rázusova 69 (stará nemocnica), 977 01 Brezno.

   Čas: každý prvý a druhý pondelok v mesiaci o 16.00.
   Kontakt: 6114717, 0903 215789, e-mail: A.klub@zoznam.sk

 

. . .

 

Spoločnosť DCIT, s. r. o., so sídlom v Brezne, zaoberajúca sa distribúciou informačného systému QI, vypisuje výberové konanie na obsadenie pozícií:

1. referent marketingu

2. asistent - účtovník

3. programátor

4. konzultant softvérovej podpory

5. externý prekladateľ (z češtiny do slovenčiny)

Pracovné miesta sú vhodné aj pre absolventov príslušných škôl.

Podrobnejšie informácie nájdete na webovej stránke: www.dcit.sk

 

. . .

 

Všetko o teple...

Je tu čas vyúčtovaní

   Cena tepla sa skladá z fixnej a variabilnej zložky. Jednoducho povedané z fixnej časti sú financované náklady spojené s udržiavaním sústavy tak, aby poskytovala tepelnú energiu v požadovanom množstve a zodpovedajúcej kvalite. Peniaze z variabilnej zložky znamenajú  náklady na zemný plyn, elektrickú energiu a vodu. Obe sumy sa po ukončení vykurovacieho obdobia vyúčtujú. Cena za fixné náklady sa následne rozloží na objednané množstvo tepla, ktoré sa platí na základe ročnej objednávky. Každý správca rozpočíta skutočné množstvo dodaného tepla v stanovenej cene podľa regiónu a stavu vykurovacích systémov na strane dodávky aj spotreby.

Ako to funguje

   Dodávateľ tepla fakturuje správcovskej spoločnosti dodané teplo. Existuje na to viac spôsobov. Niektorí si fakturujú až reálnu spotrebu, väčšina správcovských spoločností platí už vopred, podľa dohodnutého zálohového predpisu. Táto suma sa potom upravuje mesačne podľa skutočne využitého a spotrebovaného tepla. Ak sa ho dodalo viac, ako bolo uvedené v zálohe, tak sa jednoducho suma doplatí. U mnohých správcov si môžu obyvatelia domov zistiť stav reálnej dodávky tepla.

   Podľa zák. č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov je do 31. mája správca povinný predložiť vlastníkom bytov a nebytových priestorov v dome správu o svojej činnosti za predchádzajúci rok týkajúcu sa domu. Správa musí obsahovať najmä správu o finančnom hospodárení domu, o stave spoločných častí domu a spoločných zariadení, ktoré súvisia so správou domu. Správca je zároveň povinný vykonať vyúčtovanie použitia fondu prevádzky, údržby a opráv, úhrad za plnenia rozúčtované na jednotlivé byty a nebytové priestory v dome. Dalkia, ako výrobca a distribútor tepla a teplej vody, zabezpečuje od roku 1992 na Slovensku správu 9 systémov centrálneho zásobovania teplom, čo momentálne predstavuje viac ako 200 kotolní a 343 výmenníkových staníc. V súčasnosti na Slovensku zabezpečuje tepelný komfort pre viac ako 84 000 bytov, 157 zariadení terciárnej sféry a obchodu, 8 zariadení pre šport, kultúru a voľný čas, 7 zdravotníckych zariadení so 413 lôžkami, 4 priemyselné závody.

Preto vám prinášame od spoločnosti Dalkia užitočné informácie, ktoré súvisia s  koncoročným vyúčtovaním dodávok tepla a teplej vody a s tvorbou ceny tepla.

Vyúčtovanie dodávky tepla na vykurovanie

         Dodávateľ tepla vykonáva vyúčtovanie tepelnej energie pre odberateľa, s ktorým má uzavretú zmluvu o dodávke a odbere tepla na konkrétne odberné miesto spotreby. Ide o zmluvne dohodnuté miesto, na ktorom je umiestnené určené meradlo na meranie spotreby tepla na vykurovanie. Meranie na dohodnutom odbernom mieste je spravidla realizované pre jeden bytový dom, ale zmluvne môže byť dohodnuté aj meranie viacerých domov jedným meradlom - vtedy ide o spoločné odberné miesto. 
   Teplo na vykurovanie pre bytový dom alebo nebytový objekt dodávateľ počas roka fakturuje na základe nameranej spotreby tepla fakturačným meradlom, ktoré je umiestnené na zmluvne dohodnutom odbernom mieste. 
   Cena tepla je dvojzložková. Variabilnou zložkou ceny sa oceňuje namerané množstvo tepla. Fixnou zložkou ceny sa oceňuje dohodnuté množstvo tepla. Tento fixný náklad sa vyúčtováva rovnomerne mesačne vo výške jednej dvanástiny ročného fixného nákladu. Variabilná zložka ceny obsahuje náklady za plyn a elektrickú energiu, technologické hmoty a technologickú vodu. Fixná zložka ceny je určená na základe objemu fixných nákladov - ostatných oprávnených nákladov dodávateľa tepla a objednaného množstva tepla odberateľmi. V prípadoch spoločných odberných miest sa namerané množstvo tepla rozdeľuje medzi domy napojené na konkrétne spoločné odberné miesto podľa zmluvne dohodnutých podmienok a vstupných údajov. Spravidla sa teplo rozdeľuje podľa obstavaného objemu priestorov každého z napojených domov.
   Koncoročné vyúčtovanie tepla na vykurovanie vykonáva dodávateľ za každý dom z niekoľkých dôvodov. Základným dôvodom je zmena odberateľa počas roka a zmluvne dohodnutý spôsob rozpočítania fixných nákladov, ktoré dodávateľ fakturuje odberateľovi na základe dohodnutého (objednaného)  množstva tepla na daný kalendárny rok za fixnú zložku ceny tepla, mesačne jednou dvanástinou. Ďalším dôvodom je, že pri spoločných odberných miestach sa u niektorého z odberateľov zmenia pre výpočet rozhodujúce údaje. Dôležitým dôvodom môže byť aj úprava variabilnej a fixnej zložky ceny tepla v dôsledku ekonomických výsledkov dodávateľa tepla za vyúčtovací rok. Cena tepla v každej jej zložke nemôže presiahnuť cenu určenú regulačným úradom. Hovoríme teda o možnej úprave ceny tepla v prospech odberateľa a v konečnom dôsledku v prospech konečného spotrebiteľa.

Vyúčtovanie dodávky tepla na prípravu teplej úžitkovej vody (TÚV)

   V prípade dodávky a odberu teplej úžitkovej vody je odberným miestom miesto prípravy a merania studenej vody použitej na prípravu TÚV a tepla použitého na prípravu TÚV. Odberným miestom môže byť odovzdávacia stanica tepla alebo kotolňa, v ktorej sa TÚV pripravuje. 
   Ročné množstvo teplej vody za každý dom je súhrn indikovaných údajov určených meradlami teplej úžitkovej vody konečných spotrebiteľov, ktoré je rozhodujúce na rozdelenie teplej úžitkovej vody meranej v mieste jej prípravy a tepla použitého na prípravu teplej vody. Dodávateľ tepla v koncoročnom vyúčtovaní robí rozdelenie TÚV medzi jednotlivé domy napojené na daný okruh odberného miesta na základe indikovaných údajov o spotrebe vody. Indikovaným údajom o množstve spotrebovanej TÚV za bytový alebo nebytový dom je súčet údajov o spotrebe vody zistených v jednotlivých bytoch a nebytových priestoroch každého domu.
   Počas roka sa robí mesačná fakturácia TÚV a tepla na jej prípravu pre jednotlivé domy zálohovo, a to: keď  miesto prípravy nie je na odbernom mieste a na odbernom mieste nie je meranie množstva dodanej TÚV - dodávateľ rozpočíta množstvo nameraného tepla na prípravu TÚV v mieste jej prípravy v pomere objednaného množstva tepla na prípravu TÚV na odberné miesto k súčtu objednaných množstiev TÚV na odberných miestach na príslušný kalendárny rok.
   Koncoročné vyúčtovanie obsahuje množstvo TÚV v m3 vypočítané pomerným spôsobom a zohľadňuje zálohovo vyúčtovanú teplú vodu počas roka. Na základe vyúčtovanej TÚV sa vyúčtuje aj teplo na jej prípravu. Takýmto spôsobom sa realizuje vyúčtovanie v rámci vzťahu dodávateľ tepla a zmluvný odberateľ tepla (správca bytového domu, spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov, vlastník objektu...). V zásade ide o proces spočívajúci v pomernom  rozpočítaní studenej vody použitej na prípravu teplej úžitkovej vody a tepla spotrebovaného na jej prípravu.

Zodpovednosť za údaje

Správcovia domov, zástupcovia spoločenstiev vlastníkov bytov a nebytových priestorov 

Dodávateľ tepla

Konečný spotrebiteľ

Za správnosť súhrnných údajov o množstve spotrebovanej vody u konečných spotrebiteľov za bytový dom, ktoré dodávateľ použije na pomerné rozpočítanie teplej úžitkovej vody a následne tepla na jej prípravu.

Za meranie a rozpočítanie TÚV nameranej na odbernom mieste a tepla na jej prípravu medzi domy napojené na odberné miesto.

Za skutočnú spotrebu množstva TÚV v byte. Spotrebu vody ovplyvňuje plytvaním alebo úspornou spotrebou, teda správaním sa, a starostlivosťou o technický stav vodovodných batérií a meradla vody.

Za rozpočítanie množstva tepla na vykurovanie za odberným miestom, teda za rozpočítanie tepla konečným spotrebiteľom.

Za správnosť vyúčtovaného množstva tepla na vykurovanie, meraného na dohodnutom odbernom mieste.

Za regulovanie potreby tepla v byte a v konečnom dôsledku za spotrebu tepla v byte (možnosť regulovania potreby tepla regulačnými ventilmi, racionálnym vetraním, meraním tepla pomerovými alebo určenými meradlami).

Za stanovenie mesačných zálohových platieb a ročné zúčtovanie záloh za teplo

a TÚV konečným spotrebiteľom.

Za dodávku tepla na vykurovanie po zmluvne dohodnuté odberné miesto podľa zmluvne dohodnutých podmienok a vykurovacej krivky.

 

    Rozpočítanie sa vykonáva v súlade s vyhláškou Úradu pre reguláciu sieťových odvetví 630/2005 Z. z. o pravidlách rozpočítavania množstva tepla dodaného na prípravu teplej úžitkovej vody a na vykurovanie.

 Nabudúce: Cena  tepla - ako sa tvorí a z čoho sa skladá

(zk)

. . .

  Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Karola Rapoša, Pionierska 4 v Brezne vypisuje výberové konanie na miesta:

* zástupcu (-kyne) riaditeľky školy pre 1. stupeň ZŠ

* zástupcu (-kyne) riaditeľky školy pre 2. stupeň ZŠ

* zástupcu (-kyne) riaditeľky školy pre triedy 2. stupňa ZŠ zamerané na výučby prírodovedných predmetov (matematiky, informatiky) a triedy so športovým zameraním (futbal, gymnastika, plávanie).

   Kvalifikačné predpoklady: vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa pre učiteľstvo príslušného stupňa ZŠ (zástupca pre matematické a športové triedy – špecializácia z matematiky, informatiky alebo telesnej výchovy), 1. kvalifikačná skúška alebo jej náhrada.

   Požiadavky: najmenej 5 rokov predagogickej praxe, znalosť školskej legislatívy, organizačné schopnosti, práca s PC, ovládanie programu AsC-agenda, flexibilita, zodpovednosť, vysoké pracovné nasadenie.

   Vítané: skúsenosť v riadiacej funkcii, absolvovanie prípravy vedúcich pedagogických pracovníkov.

   Žiadosť o účasť na výberovom konaní treba doručiť do 3. júna s označením na obálke VÝBEROVÉ KONANIE na adresu: Riaditeľstvo ZŠ s MŠ K. Rapoša, Pionierska 4, 977 01 Brezno. K žiadosti treba doložiť doklady o vzdelaní, životopis, výpis z registra trestov nie starší ako 3 mesiace, písomnú predstavu o vedení príslušného stupňa základnej školy.

. . .


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT