13. MAJ 2008 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Futbalový turnaj O pohár generálneho riaditeľa Železiarní Podbrezová, a. s.

   V stredu 7. mája na ihriskách v Podbrezovej (Skalica), Nemeckej, Brezne a v Polomke odohrali zápasy základného kola 11. ročníka futbalového turnaja O pohár generálneho riaditeľa Železiarní Podbrezová, a. s., na ktorom sa zúčastnilo dvadsaťštyri družstiev žiakov štvrtých ročníkov základných škôl v okrese Brezno.
   Jednotlivé školy boli rozdelené do štyroch skupín podľa zemepisnej polohy a vo vzájomných zápasoch zviedli súboje o postup do finálového turnaja. Vo vyrovnaných zápoleniach v jednotlivých skupinách sa nakoniec z postupu do finále, ktoré odohrajú v sobotu 31. mája o 14. hodine na futbalovom štadióne v Brezne pred futbalovým zápasom I. ligy mužov Podbrezová - Prievidza, tešili žiaci základných škôl: Brezno -Pionierska 4, Slovenská Ľupča, Závadka nad Hronom a Nemecká. Ešte predtým, vo štvrtok 15. mája o 16. hodine sa v ZŠ s MŠ Karola Rapoša na Pionierskej 4 v Brezne uskutočnia talentové skúšky do špeciálnej triedy 5. ročníka so zameraním na futbal.

(rk)

 Dve strieborné a dve bronzové medaily z majstrovstiev Slovenska

   V dňoch 10. - 11. mája sa uskutočnili v Hlohovci Majstrovstvá Slovenska jednotlivcov vo všetkých kategóriách okrem mužov, ktorí majú turnaj cez víkend 24. - 25. mája. Podujatia vyniesli ŽP Šport Podbrezová dve strieborné a dve bronzové medaily. V kategórii žien obsadila Katarína Micanová druhé miesto, Gabriela Kuchárová obsadila tretie miesto a v kategórii žiačky Dominika Kyselicová získala striebornú medailu v jednotlivcoch a bronzovú v dvojiciach spoločne s Kristínou Hegedušovou.
   Výsledky jednotlivých kategórií:
ženy: 1. Jana Bošnáková (TKK Trenčín), 2. Katarína Micanová, 3. Gabriela Kuchárová  (obidve ŽP Šport Podbrezová), ostatné Podbrezovčanky: 8. Edita Hiadlovská, 9. Dagmar Kyselicová, 11. Eva Bábelová (Katarína Valigurová a Jana Turčanová sa do finálovej dvanástky neprebojovali); juniori: 1. Marián Halaši (Slovan Sládkovičovo), Ján Jasenský, 3. Michal Jasenský (obaja Inter Bratislava), 4. Tomáš Dilský, 6. Ľuboš Figura, 9. Tomáš Herich - (všetci ŽP Šport Podbrezová); juniorky: 1. Linda Laczkyová (Inter Bratislava), 2. Veronika Komentová (Slavoj Veľký Šariš), 3. Zdenka Hochelová (MKK Stará Turá), 7. Lanka Lauková, 8. Dominika Skálošová (obe ŽP Šport Podbrezová); dorastenky: 1. Ľubica Listoferová (Inter Bratislava), 2. Martina Ďurčeková (Lokomotíva Vrútky), 3. Nikola Pristachová (Zornička Nové Mesto nad Váhom),  4. Nikola Kurpášová (ŽP Šport Podbrezová), Kristína Diabelková a Ivana Makovníková sa do finálovej dvanástky neprebojovali; dorastenci: 1. Martin Koleják (ŠKK Trstená), 2. Daniel Pažitný (Zentiva Hlohovec) 3. Peter Nemček (MKK Stará Turá) 5. Michal Svitek (ŽP Šport Podbrezová), ostatní: 13. Marek Mihok - na postup do finálovej dvanástky mu chýbal jediný bod, neprebojovali sa ani Ľuboš Svitek a Jaroslav Romančík; žiačky: 1. Michaela Javorková (ŠKK Trstená), 2. Dominika Kyselicová (ŽP Šport Podbrezová), 3. Tereza Magdolenová (TKK Trenčín); žiačky dvojice: 1. Michaela Javorková a Eva Štefanidesová (ŠKK Trstená), 2. Johanka Kičinková a Tereza Magdolenová (TKK Trenčín), 3. Dominika Kyselicová (ŽP Šport Podbrezová) a Kristína Hegedušová (Slovan Galanta).

 Druhý medzinárodný turnaj štvorčlenných družstiev vo viedenskom Prátri
  
Od 27. marca do 3. mája sa v kolkárni KSV Viedeň uskutočnil medzinárodný turnaj štvorčlenných družstiev, na ktorom sa zúčastnilo 19 ženských a 94 mužských družstiev z Rakúska, Maďarska, Česka a Slovenska. V medzinárodnej konkurencii sa nestratili družstvá ŽP Šport Podbrezová, ktoré dokázali vyhrať tento turnaj tak v súťaži žien, ako aj mužov. V „jednotlivcoch“ za účasti 82 žien a 362 mužov si prvenstvo odniesli pretekári ŽP Šport Podbrezová, keď u žien triumfovala Gabriela Kuchárová výkonom 621 bodov a u mužov Milan Tomka výkonom 627 bodov.
1. ŽP Šport Podbrezová 2179 (Gabriela Kuchárová 621, Katarína Valigurová 556, Iveta Vaňková 525, Jana Turčanová 477), 2. BBSV Wien 2178, 3. KSV Wien 2157;
1. ŽP Šport Podbrezová 2379 (Milan Tomka 627, Jaroslav Truska 603, Ondrej Kyselica 591, Tomáš Pašiak 558), 2. BSV Voith St. Polten 2357, 3. Sokol Husovice 2327.

(ks)

Opäť dva májové dni v prírode

   Breznianski turisti absolvovali ďalšie dve turistické podujatia, vo štvrtok 8. mája Biele Vody - prameň Ipľa a v sobotu 10. mája výstup Tisovec - Hradová. Svetlozelené listy bučiny boli dominantnou farbou oboch podujatí. V krátkom článočku je ťažké popísať a vystihnúť nádherné dojmy z rozvíjajúcej sa jarnej prírody.
   Biele Vody sú osadou nad Hriňovou s krásnymi výhľadmi na masív Poľany a v hrebeni dominujúci Ľubietovský vepor. Stará zvonička nad lazmi je možno aj historickou pamiatkou. Strmý výstup alejou rozkvitnutých čerešní, ďalšia polhodinka chôdze a stoja pri prameni jednej zo slovenských riek - Ipľa. Prístrešok s názvom prameňa, stretnutie s hriňovskými mladými turistami a staršími cykloturistami z Bratislavy, pečenie slaninky, výmena mailových adries za veterného polooblačného počasia boli súčasťou programu. Zostup a prehliadka prameňa Rimavice bola záverom turistického dňa.
   Sobotňajší výstup na Hradovú, hrdo sa týčiacu nad Tisovcom, začínal v príjemných lúčoch slniečka. Nádherné lúky a výhľad na obra, pod ktorým stáli, bol úvod. Novo vyznačený turistický chodník pod klenbou jarnej zelene bukov ich viedol strmo hore k cieľu. Veľké prevýšenie dalo zabrať. Po viac ako hodine stáli na úpätí Okrúhlej skaly, ktorá ich smeruje na vysokohorský hrebeň. Nebezpečný chodník, miestami zabezpečený reťazami, bol najkrajšou časťou výstupu. Lezenie štvornožky až na vrchol stálo za to. Nádherné výhľady na Sinec, Klenovský vepor, centrálnu časť Nízkych Tatier, Voniacu a Tŕstie pre turistov boli odmenou, ktorá sa nedá vyčísliť. Obvyklé pečenie slaninky uprostred hradiska na Hradovej, výhľady na veľkolom vápenca a letecký pohľad na Tisovec zaliaty slnkom patrili k samozrejmostiam výstupu na Hradovú. Samotný zostup kráľovským Coburgovským chodníkom, pri ktorom sú inštalované nové informačné panely, a nákup „májovej“ bryndze v Tisovskej bryndziarni sú bonusom túry.
   Pripravujú: 17. mája Hančakovo - Vyšné lazy, 24. mája 38. ročník výstupu na Ďumbier, 1. júna Cestu rozprávkovým lesom (informácie: Elena Slavkovská, č. tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. Anton Jurša


Hokejbalová liga

   Tretie kolo Hokejbalovej ligy prinieslo opäť vysoké výsledky, keď vedúce mužstvo tabuľky - Damix pokračoval v gólostroji a po minulotýždňovom debakli mužstva Bruins tentokrát deklasoval mužstvo Dead Rabbits. Mužstvo Victors, ktoré ešte neprehralo, úspešne prenasleduje Damix a patrí mu zatiaľ 2. miesto v tabuľke. Na 3. mieste sa momentálne nachádzajú Dogy, ktoré po zakopnutí v prvom kole pokračujú v minuloročných výsledkoch.
   Výsledky 3. kola: Axes - Winers 6:15, Dogy - Wizards 18:3, Dead Rabbits - Damix 9:25, Tisovec - Riders 5:3, Victors - Piccolo 6:3, Bruins - Rolta 1:13, Wanderers - Wikings - odložené.

Peter Michalík

R. Ďurica neobhájil titul majstra sveta

   Z Thajska sa nám ozval Rudo Ďurica, reprezentant Slovenska v thajskom boxe a náš rodák, ktorý sa zúčastnil na svetovom turnaji a obhajobe titulu majstra sveta I - 1 v Hongkongu, tentokrát vo váhovej kategórii 65 kg. O turnaji nám napísal:
   „Mám za sebou I - 1 maratón, 8 - man tourmanet in Hongkong 65 kg. Tento rok bol naozaj zaujímavý, keďže bolo plno nových bojovníkov vo váhe 65 kg... starí známi súperi: Andrej Kubelin (Bielorusko) a Santichaj (Thajsko) - favorit turnaja. Hneď v prvom zápase ma čakal Thajčan Santichaj a A. Kubelin išiel z druhého konca pavúka. Prvé kolo bolo z mojej strany ako vždy trochu prispané. Thajčan ma strhol na zem a vyšlo mu niekoľko tvrdých lakťov, úderov a kopov, ktoré ma prebrali počas zápasu. Do druhého kola som išiel už zahriaty, pre zmenu mi vyšli pekné kombinácie a Thajčana som začal tlačiť. V druhom a treťom kole sme dosť často bojovali v klinči, kde som mal navrch v kondičnej pripravenosti. Zápas som vyhral na body, ale pravdepodobne koncom tretieho kola som počas zápasu cítil tupú bolesť v dolnej časti chrbta. Ihneď po vyhlásení výsledkov a odovzdaní medailí som z ringu odkrivkal a s problémami došiel do šatne. Tušil som, že to bol môj posledný zápas večera. Santichaj postúpil miesto mňa do semifinále, kde porazil Angličana. Vo finále sa stretol s A. Kubelinom, ktorý sa do finále prebojoval v druhej časti pavúka. Finále skončilo v prospech Kubelina, ktorý obhajoval svetový titul už po druhýkrát. Ja sa momentálne so zraneniami chrbta dávam dokopy a verím, že budem čoskoro v ringu opäť.“ 

J. Pupiš

Šípkarská a stolno–futbalová liga

Pompura majstrom kraja

   Počas uplynulého víkendu bolo o program v Dart clube dostatočne postarané. V piatok okrem mestskej ligy v šípkach a v stolnom futbale jednotlivcov odohrali Matej Putnok a Martin Jančiar zápas premier ligy, v ktorom Matej deklasoval Martina vysoko 8:1. V nedeľu v premier lige opäť hral Martin Jančiar, ale tentoraz s Paľom Melicherom. Zápas bol oveľa vyrovnanejší, keď Paľo zdolal Martina najtesnejším výsledkom 8:6.
   Martinovi sa tak pomaly, ale isto, rozplýva sen o semifinálovej účasti a jeho postup medzi štyroch najlepších je už len v teoretickej rovine. Čo sa mu v piatok nepodarilo v premier lige, o to lepšie mu to vyšlo v turnaji mestskej ligy, kde zdolal všetkých svojich súperov a zaslúžene sa  tešil z prvenstva. Na druhom mieste sa umiestnil Zdenko Pampurík a  na treťom Matej Putnok.
   V nedeľu v darte hrali posledné dve kolá extraligy družstiev. Hráči Brezna sa po dvoch zbabraných výjazdoch, z ktorých si zo štyroch zápasov doniesli len bod, chceli na domácej pôde rehabilitovať. Napokon im to vyšlo. Zaslúžene sa tešili z víťazstiev nad Považskou Bystricou vysoko 11:5 a nad Solčanmi 10:6. No ani tieto dve víťazstvá im nestačili na umiestnenie v prvej trojke, keď nakoniec skončili o skóre na štvrtom mieste. Víťazom extraligy a majstrom Slovenska sa stali hráči Casina Nováky, na druhom mieste skončili chlapci z Power Dart Košice a tretie miesto obsadil DC Kondor Prievidza. 1. DC Brezno sa v porovnaní s vlaňajškom polepšil o dve priečky, keď so ziskom 18 bodov skončil štvrtý, čo je určite sklamaním.
   Šípkarov tento víkend čaká v Košiciach záverečný turnaj kategórie Top Slovakia Dart Cup, na ktorom sa dozvedia mená najlepších hráčov tejto sezóny a aj nomináciu na tohtoročné majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v prvom júnovom týždni v Taliansku. V hre z hráčov Brezna sú zatiaľ z mužov Martin Škantár, zo žien Eva Sitarčíková a v kategórii juniorov Martin Macuľa.
   Stolní futbalisti tento víkend mali toho viac než dosť. V piatkovej mestskej lige jednotlivcov dominoval Martin Šulek pred lídrom tohtosezónnych tabuliek Michalom Baníkom a tretím Martinom Ciesarom.V sobotu od 11. hodiny sa v darte konalo záverečné piate kolo krajského pohára v stolnom futbale, kde sa malo rozhodnúť o majstrovi Banskobystrického kraja. O tom, kto je v Brezne najlepší, nenechal nikoho na pochybách Tomáš Pompura, keď v sobotu kraľoval v oboch hlavných disciplínach. Najprv triumfoval spoločne s Michalom Baníkom v súťaži dvojíc a „double“ si na svoje konto pripísal po turnaji jednotlivcov, kde tiež nenašiel premožiteľa. Tomáš tak získal titul majstra kraja pre sezónu 2007/2008,  tretí bol ďalší Brezňan Ján Ambrós.    Čo sa týka celoslovenských akcií v stolnom futbale, tak FUS naplánovala ešte záverečný turnaj Slovenského pohára od 6. do 8. júna v Machnáč clube v Bratislave. Medzi tým sa uskutočnia turnaje mestskej ligy, ktorá sa tiež blíži do svojho cieľa.

(pp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT