13. MAJ  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Približne o pol piatej popoludní v piatok 18. apríla v bankomate na breznianskom námestí niekto neoprávnene použil bankomatovú kartu, ktorá zmizla 52-ročnej Breznianke spolu s peňaženkou a osobnými dokladmi počas nakupovania v obchodnom dome dva dni predtým. Zlodej spôsobil žene škodu za 8000 korún.

   Baštová ulica v Brezne sa v utorok ráno 6. mája premenila na smetisko, keď muž z Brezna vysypal odpadky na verejnom priestranstve. Priestor po príchode hliadky mestskej polície vinník nielenže musel vyčistiť, ale za priestupok aj zaplatiť blokovú pokutu.

   Krátko po jedenástej hodine v utorok večer 6. mája oznámil obyvateľ Stromovej ulice v Brezne mestskej polícii, že sa ktosi vlámal do jeho rodinného domu. Policajti na dvore domu zadržali muža, ktorého pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovanie domovej slobody odovzdali Obvodnému oddeleniu Policajného zboru v Brezne.

   Počas dvoch hodín v stredu večer 7. mája mestská polícia v spolupráci s miestnym veterinárom kontrolovala túlavé zvieratá v Predných Halnoch na uliciach Stromová a Lesná. Zistila sedem priestupkov porušovania všeobecne záväzného nariadenia mesta o vodení a držaní psov v meste.

   „Na malej železničnej stanici leží kôň,“ telefonicky oznámila Breznianka mestskej polícii vo štvrtok 8. mája o pol piatej popoludní. Hliadka správu preverila a po príchode na stanicu zavolala veterinára. Ten koňa odviedol do objektu veterinárnej správy a ošetril. Majiteľa zatúlaného koňa policajti do pondelka 12. mája vypátrali.

   Do rekreačnej chaty v Krpačove sa niekedy od nedele 4. do štvrtka 8. mája vlámal „dlhoprstý“, keď vytlačil okienko v suteréne. Majiteľke z Banskej Bystrice poškodil zariadenie chaty, ukradol 600 korún a dve sekery z drevenej búdy vedľa chaty, čím jej spôsobil škodu asi za 10 000 korún.

   Zo zločinu lúpeže obvinil vyšetrovateľ v Brezne 25-ročného Michala L. z Badína, ktorý v piatok 9. mája polhodinu po polnoci vošiel do izby 41-ročného Banskobystričana v penzióne v Mýte pod Ďumbierom. Muža opakovane fyzicky napádal, päsťami ho bil do tváre a potom vzal kľúče od Volkswagenu Transporter, na ktorom odišiel, a neskôr vo Valaskej havaroval. Vodič spôsobil spoločnosti z Banskej Bystrice škodu za 110 000 korún a Banskobystričanovi fyzickým útokom zranenia, ktoré si nevyžiadali práceneschopnosť. Násilníka polícia stíha na slobode. Hrozí mu trest odňatia slobody až na osem rokov.

   V noci na sobotu 10. mája vošiel zlodej cez nezamknutú bráničku do dvora rodinného domu v Brezne na Podkoreňovej. Z hospodárskej budovy ukradol bandasky s motorovou naftou a fúrik. Majiteľovi domu spôsobil škodu za viac ako 4000 korún.

   Do pivnice rekreačnej chaty na Táľoch sa niekedy od štvrtka 1. do nedele 11. mája násilne dostal vlamač a odniesol si vŕtačku v hodnote 1600 korún. Okrem krádeže majiteľovi chaty z Brezna spôsobil poškodením vchodových dverí a zárubne škodu za 4000 korún.

   (pb, pa, mf)


V utorok 6. mája sa uskutočnil okresný seminár sestier, pôrodných asistentiek a iných nelekárskych zamestnancov Nemocnice s poliklinikou Brezno, n. o., pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier, venovanému zakladateľke moderného ošetrovateľstva - Florenc Nightingalovej (narodila sa 12. mája 1820 a celý svoj život venovala zmenám zdravotnej starostlivosti). Na seminári sa zúčastnilo stopäťdesiattri sestier. Prednášky boli na tému Novinky v pediatrii. Zaoberali sa novými trendami výživy, probiotikami. Vzhľadom na blížiace sa leto aj prevenciou nádorového ochorenia kože a novým označením prípravkov na ochranu pred slnečným žiarením.

Zaujímavá bola aj aktuálna téma - výskyt vírusovej hepatitídy A v minulom roku v okrese Brezno. Záverečná prezentácia bola o komunitnom ošetrovateľstve.

Foto: Štefan Vozár


Folklórny súbor Mostár v sobotu 10. mája v rámci festivalu Poodří Františka Lýska účinkoval v jednej z troch usporiadateľských obcí tohto podujatia - v Starej Vsi nad Ondřejnicí. Umenie breznianskych folkloristov obdivovali na dvoch vystúpeniach - na festivalovom pódiu a v Staroveskom zámku. Ich hostiteľom bol súbor Ondřejnica, ktorý v Brezne vystúpil v roku 1993.

Foto: Peter Berčík

 

 


 Festival Country za mestskou stodolou v druhú májovú sobotu na breznianske námestie prilákal nielen priaznivcov tohto hudobného žánru.

Foto: Štefan Vozár


Cestovný ruch v okrese Brezno

   Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky je v súčasnosti k dispozícii v celom Banskobystrickom kraji 465 ubytovacích zariadení. Najviac z nich sa nachádza v okresoch Banská Bystrica (95) a Brezno (88).

   Služby ubytovacích zariadení využilo v okrese Brezno za rok 2007 viac ako 79 tisíc návštevníkov. Z nich 78 percent tvorili domáci a 22 percent zahraniční návštevníci, ktorí k nám pricestovali prevažne z Českej republiky, Maďarska a Poľska. Najviac návštevníkov sa ubytovalo v hoteloch, moteloch a penziónoch. Priemerná cena za jedno prenocovanie dosiahla v okrese Brezno 556 korún, v tom u domácich návštevníkov 514 korún a u zahraničných návštevníkov 668 korún.
   Ponúkané ubytovacie kapacity v okrese sa v porovnaní s rokom 2006 zvýšili o osem zariadení. Počet návštevníkov, ktorí ich využili, sa však znížil. Pokles nastal u domácich, aj zahraničných návštevníkov. Priemerná cena za ubytovanie sa medziročne zvýšila.

(is)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT