13. MAJ 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 Štyri roky po našom vstupe do Európskej únie je už isté, že „Slovensko má euro vo vrecku“. Európska komisia totiž v stredu 7. mája odporučila vstup Slovenska do eurozóny, pretože splnilo všetky kritériá potrebné na zavedenie eura. Slovensko sa tak 1. januára 2009 stane šestnástym členom eurozóny. Konečný kurz koruny a eura určí, koľko budeme zarábať a aké budú ceny v eurách. V tejto súvislosti sme sa v našej ankete pýtali: Bojíte sa prechodu na euro?


S anketovym mikrofonom


o prechode na euro

  Zdeno Šándor, úradník, Bacúch:
- Priznám sa, že som o tom ešte nepremýšľal. Ale myslím si, že problémy hádam nebudú. Neuvažoval som o tom, ako to bude napríklad s úvermi a pôžičkami v bankách. Koľko bude, toľko budeme môcť minúť. Myslím si, že ceny už teraz sú porovnateľné s cenami na západe, akurát sa zmení koruna na euro. Jasné, že starší ľudia budú mať problémy prepočítať si to. Mladší na to skôr naskočia. Napríklad aj v Nemecku si ľudia zvykli.

Bohumila Medveďová, čiastočná invalidná dôchodkyňa, Podbrezová:
- Euro sme mali prijať až vtedy, keď štát bude na to duševne a finančne pripravený. Ale my vlastne prechádzame na euro s holým zadkom. Keby sme aspoň mali trenírky!

Jana Hlaváčiková, na materskej dovolenke, Valaská:
- Bojím sa prechodu na euro, pretože určite prinesie zdražovanie. Neviem, či to bol ten najlepší nápad. Myslím si, že ešte nie sme na to pripravení. Okrem toho sa bojím aj drobných mincí, ktoré nám budú hrkať po vreckách.

Jozef Slivka, elektromechanik, Nemecká:
- Zo skúseností zo Slovinska a zo štátov, kde euro už zaviedli, si myslím, že zdraženie príde, aj napriek uspokojovaniam zo strany kompetentných. Určite pôjdu hore ceny potravín, ktoré rastú už aj teraz. Obavy sú, ako vždy. Hlavne starší ľudia budú mať problémy, určite budú potrebovať pomoc mladších. Ale ja osobne sa toho nebojím.

Tomáš Kovařík, obchodný zástupca, Tatranská Štrba:
- Chvíľku som žil v Taliansku a keď som porovnal ceny potravín, vychádzali v prepočte zhruba rovnako, ako u nás na Slovensku v korunách. Len s tým rozdielom, že tam zarobia podstatne viac, keď som si prerátal slovenské platy na euro. Myslím si, že sa budeme mať zhruba tak isto, ako sa máme, len budeme neporovnateľne ďalej od európskych krajín. Uvidíme. Dúfam, že sa to časom nejako spraví. Je to vo vývoji.

Ida Zajaková, dôchodkyňa, Michalová:
- Ja sa prechodu na euro bojím. Trápi ma, že s novou menou nebudem vedieť narábať, som už na to stará. Mám strach hlavne z mincí, ani teraz na drobné nedovidím a mýlim sa. No musíme sa prispôsobiť tomu, čo príde. Mladí sa zorientujú a my starí musíme už len dáko dožiť.

(ng, pl)

  hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Máj, máj, máj zelený...

   Stredu 30. apríla mali klienti v Domove dôchodcov a domove sociálnych služieb Hronec obohatenú o aktivitu, ktorej korene siahajú do obdobia antiky - stavanie mája na dvore zariadenia.
   Staroveké národy dávali pred 1. májom na domy a hospodárske budovy stromčeky na ochranu pred chorobami a zlými duchmi. Májová zeleň vyjadrovala prianie hospodárov, aby úroda mala silu a dobrý rast. Na Slovensku bolo stavanie májov sprevádzané muzikou, tancom a zapíjaním. Máj bol symbolom lásky.
   Klienti zariadenia strávili veselé predpoludnie pri znovu objavení tohto zvyku za prítomnosti detí z Materskej školy Valaská a harmonikára pána Datka.

DD a DSS Hronec

Lesnícky deň

   Slovensko sa môže pýšiť krásnou prírodou. Preto si každý z nás môže uvedomiť nenahraditeľnosť tohto bohatstva. Krok za krokom - rôznymi formami treba aj našich najmenších oboznamovať s poznaním vplyvu človeka na prírodu a so spätosťou človeka s prírodou.
   V našej materskej škole sme už minulý rok počas Lesníckych dní zasadili na školskom dvore päť sadeníc ihličnatých a listnatých stromov. Akcia sa zapáčila deťom aj rodičom. Preto sme uvítali ponuku Ing. Michala Kofiru, ktorý navrhol, aby sme si aj tento rok počas „týždňa lesov“ akciu zopakovali. Pán Kofira a pani Machyniaková priniesli sadeničky aj s tabuľkami, na ktorých boli názvy stromčekov. Rodičia, za výdatnej pomoci detí, stromčeky posadili, označili tabuľkami a ochránili drevenými stojkami, aby sme náhodou žiadny stromček nezlomili.
   Vďaka patrí všetkým rodičom, ktorí sa aktívne podieľali na skrášlení školského dvora. Po zasadení stromčekov sa dali do práce a hrabali, zametali, pílili a opravovali. Výsledkom sú farebné hojdačky a vláčik, opravené lavičky a stolíky i nové sedačky na pieskovisku.

   Ešte raz vďaka!

Lenka Fačková, riaditeľka Materskej školy v Hronci

 

Žiaci SOU obhájili vlaňajšie víťazstvo

   V týchto dňoch žiaci SOU v Brezne opäť zažili príjemné prekvapenie, keď ministerstvo školstva zverejnilo vyhodnotenie 55. ročníka projektu Európa v škole. Gestormi tohto medzinárodného projektu sú: Rada Európy, Európsky parlament, Komisia Európskej únie a Európsky kultúrny fond. Keďže rok 2008 bol Európskou komisiou v Bruseli vyhlásený za Európsky rok interkultúrneho dialógu, aj témou tohto ročníka súťaže bol Interkultúrny dialóg. Hlavnú cenu v sekcii výtvarnej a multimediálnej tvorby vo štvrtej vekovej kategórii (16- až 19-roční) získali žiačky 3. C triedy odboru hostinský Zuzana Mullnerová a Petra Kováčiková s multimediálnym projektom Strom života a čestné uznanie bolo udelené žiakovi 3. D Jakubovi Aschenbrierovi za projekt Dialóg kultúr - Extrémizmus medzi nami.
   Odmenou pre víťazov, okrem cien a diplomov, je aj účasť na medzinárodnom seminári v dňoch 11. - 14. mája v Senci a vycestovanie do niektorého z európskych mládežníckych táborov Európa v škole počas letných mesiacov.
   V rámci projektu sú ministerstvom školstva každoročne oceňovaní aj učitelia, ktorí sa svojou svedomitou prácou podieľajú na príprave súťažiacich. V tomto ročníku projektu bola jednou z troch ocenených aj vyučujúca zo SOU Mgr. Monika Ďurajdová.
   Žiaci a učitelia SOU opäť raz dokázali, že pri troche snahy a svedomitom prístupe k práci sa vedia presadiť aj v oblasti teoretického vyučovania na celoslovenskej úrovni. Vedenie školy blahoželá žiakom aj vyučujúcej k výraznému úspechu a ďakuje im za šírenie dobrého mena školy na verejnosti.

(az)

 Hrdinovia knižiek Kláry Jarunkovej opäť ožili

   V pondelok 28. apríla sme si pripomenuli nedožité 86. narodeniny našej rodáčky, spisovateľky Kláry Jarunkovej. V slávnostne vyzdobenej Základnej škole v Šumiaci bol v stredu 30. apríla už piaty ročník regionálnej súťaže Jarunkovej jar v Šumiaci.
   Toto krásne podujatie, ktoré pestuje v deťoch lásku k literatúre a knihám, navštívila aj dcéra Kláry Jarunkovej, akademická maliarka Daniela Zacharová. Pricestovala k nám až z Bratislavy. Pani Zacharová bola šťastná a milo prekvapená podujatím, venovaným jej mame. Vyslovila nádej, že na takej peknej akcii jej mama naďalej žije a navždy zostane v srdciach ľudí, ktorí majú radi jej knižky. Ako poďakovanie venovala deťom svoju kresbu.
   O krásne knihy a vecné ceny súťažilo päťdesiatdva žiakov zo základných škôl v Šumiaci, Telgárte, Pohorelej, Heľpe, Závadke nad Hronom, Polomke, Beňuši, Podbrezovej, Čiernom Balogu a v Brezne (Pionierska 4).        
   Dúfam, že súťažiacim a ich učiteľom sa v našej škole páčilo a verím, že prijmú naše pozvanie aj na budúci rok.                                 

Mgr. Miroslava Hrabovská


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT