3.JUN 2008 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

  

Atletické súťaže v plnom prúde 

   V nedeľu 1. júna sa v Dubnici nad Váhom uskutočnilo 3. kolo Majstrovstiev kraja družstiev dorastu. Dorastenci AK Mostáreň MŠK Brezno obsadili 5. miesto spomedzi jedenástich družstiev, dorastenky obsadili 6. miesto. Preteky boli vhodnou príležitosťou na otestovanie výkonnosti jednotlivých pretekárov pred nastávajúcimi Majstrovstvami SR v kategórii dorastu a juniorov.
   Umiestnenia pretekárov z Brezna na medailových priečkach: Janka Červienková – 1. diaľka 525 cm, 2. oštep 28,63 m, 2. 100 m s prekážkami 15,47 s; Maroš Póč – 1. 110 m cez prekážky 16,03 s, 2. oštep 45,60 m, 2. disk 36,72 m; Klára Ábelová – 1. výška 170 cm; Rober Žiak – 2. 1500 m 4:33,08 min.; Lukáš Kaco – 2. diaľka 604 cm; Tomáš Štulajter – 2. 300 m cez prekážky 48,25 s; Juraj Kubove – 3. guľa 11,57 m.

M.    Černák

    Lesný beh na Zbojskách

   Za pekného slnečného počasia sa v sobotu 31. mája uskutočnil druhý ročník lesného behu spojený s behom zdravia na Zbojskách. Na pretekoch sa zúčastnilo šesťdesiat štartujúcich, ktorých povzbudzovalo v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom niekoľkonásobne väčšie množstvo divákov. Najrýchlejšie časy dosiahli: mladšie žiačky (1 km): Simona Blaženiaková (Michalová), mladší žiaci: Richard Knotek (Revúca), staršie žiačky (2 km): Ľubica Supková (Tisovec), starší žiaci: Radoslav Smugala (P. Polhora), dorastenky (5 km): Petra Hyriaková (Hnúšťa), dorastenci: Tomáš Kubej (Revúca), ženy: 18 – 29 r.: Martina Merková (Skalica), 30 – 39: Diana Grexová (H. Lehota), 40 – 49: Jarmila Slobodová (P. Polhora), nad 50: Táňa Chochlíková (Trenčín), muži (10 km): 18 – 39: Ján Pocklan (Hrachovo), 40 – 49: Mikuláš Vrábel (Dubník), 50 – 59: Peter Mikovíny (Podbrezová), 60 – 69 (5 km): Július Roško (Brezno), nad 70: Vojtech Ridzoň (P. Polhora).

(vr)

Zo sveta cyklistiky

Jozef Palčák tretí na 64. ročníku cyklistických pretekov Košice - Tatry - Košice  

   Od štvrtka 29. mája do nedele 1. júna sa uskutočnil 64. ročník jedného z najstarších športových podujatí na Slovensku – preteky Košice - Tatry - Košice. Na štarte sa zišli cyklisti zo štyroch krajín a celková dĺžka pretekov v štyroch  etapách presiahla 500 km. Krátka časť prvej etapy so štartom a cieľom v Košiciach viedla netradične aj územím Maďarska. Už na začiatku tejto etapy, približne na tridsiatom kilometri došlo k rozdeleniu pelotónu na dve skupiny, medzi ktorými sa rýchlo vytvoril značný časový rozdiel. Vo vedúcej skupine mali najpočetnejšie zastúpenie cyklisti AC Sparta Praha, z podbrezovských cyklistov boli prítomní Marek Čanecký a Jozef Palčák, ktorý sa približne 10 km pred cieľom v poslednom stúpaní oddelil z vedúcej skupiny a získal etapové víťazstvo. ruhá etapa z Košíc do Tatier  sa niesla v znamení dlhého úniku maďarského reprezentatnta Szorádiho, ktorý do cieľa v Starom Smokovci prišiel ako prvý, keď cyklisti na predných priečkach v celkovej klasifikácii sa strážili navzájom a až 300 metrov pred cieľom sa rozhodlo o ďalšom poradí. Jozef Palčák obsadil  piate miesto, čo znamenalo, že v celkovej klasifikácii bol druhý len s 5-sekundovou stratou za Rostilavom Krotkým z AC Sparta Praha. O všetkom sa rozhodovalo v náročnej, 26 km dlhej časovke zo Spišskej Belej do Starého Smokovca. Svoju suverenitu potvrdili pražskí cyklisti, keď obsadili prvé dve miesta a odsunuli Palčáka na tretie miesto, v časovke bol najlepší z podbrezovských cyklistov Marek Čanecký, ktorý bol klasifikovaný ako piaty. Záverečné etapa už žiadne zmeny nepriniesla, Palčák si udržal tretie miesto a Marek Čanecký skončil šiesty.

(mm)

 

Z kolkárskej dráhy

Tri majstrovské tituly v šprinte pre Podbrezovú 

   V sobotu 31. mája sa v Dome športu v Podbrezovej uskutočnil finálový turnaj seriálu Majstrovstiev Slovenska v šprinte v kategóriách dorastenky, dorastenci, ženy a muži.
   Do finále sa prebojovalo osem dorasteniek a žien a šestnásť dorastencov a mužov z kvalifikačných pretekov, ktoré sa uskutočnili počas celého ročníka. Pre Podbrezovú dopadol finálový turnaj nadmieru úspešne, keď až tri tituly majstrov Slovenska v šprinte zostali doma. V kategórii dorastencov si prvenstvo vybojoval Marek Mihok, u žien Jana Turčanová a u mužov Ondrej Kyselica. V kategórii dorasteniek obsadila Ivana Makovníková zo ŽP Šport Podbrezová tretiu priečku. Výsledky železiarov v jednotlivých kategóriách:

   dorastenky: 3. Ivana Makovníková, 5. Dominika Kyselicová, 6. Nikola Kurpašová; dorastenci: 1. Marek Mihok, 5. Ľuboš Svitek, 10. Michal Svitek; ženy: 1. Jana Turčanová, 2. Iveta Vaňková, 4. Katarína Valigurová, 5. Dagmar Kyselicová, 6. Gabriela Kuchárová, 7. Edita Hiadlovská, 8. Eva Bábelová; muži:
1. Ondrej Kyselica,
3. Ľuboš Figura, 4. Tomáš Pašiak, 5. Peter Šibal, 6. Radoslav Foltín, 7. Pavol Jakubec, 9. Milan Tomka, 11. Matej Sršeň, 14. Radoslav Kürty.

(ks)

Šípkarska a stolno-futbalová liga

   O umiestnenie budú bojovať do posledného kola

   Cez víkend finišovali šípkarské a stolno-futbalové súťaže, pretože do konca sezóny zostali dve kolá a každý naháňa body, kde sa dá.
   V šípkarskej lige to ešte ani v jednom ročníku nebolo také tesné ako tento rok. Momentálne je na prvom mieste Pavel Melicher so ziskom 1970 bodov, druhý je Zdenko Pampurík (1910), tretie miesto zatiaľ okupuje Jaro Kostelný (1880) a štvrtý je v tesnom závese Peter Pocklan, ktorému chýba 10 bodov, stačí mu jeden vyhratý zápas v mestskej lige.
   Rébus, kto bude majster, nerozlúštil ani tento piatok, keď z prvej štvorice hráčov sa na pódiové umiestnenie nepredral nikto. Víťazom sa stal Maroš Kováčik pred Dušanom Belkom a treťou Evou Sitarčíkovou.
   V sobotu sa v Bratislave víťazom Starohájskeho pohára stal Ľubo Gogola zo Solčian, Andrej Škantár z Brezna obsadil 17. miesto.
   Predposledné kolo mestskej ligy sa odohrá v piatok 6. júna o 19. hodine v dart clube. Počas týždňa sú na programe semifinálové zápasy premier ligy medzi Jarom Kostelným a Zdenkom Pampuríkom, Matejom Putnokom a Petrom Pocklanom, hrá sa na dva víťazné zápasy do osem s rozdielom o dva.
   Stolným futbalistom končí sezóna navlas rovnako ako šípkarom, no v týchto súťažiach je otáznikov oveľa menej. V jednotkách je už jasné, že najlepším v tejto sezóne bude Michal Baník, bojuje sa ešte o druhé miesto, kde sú v hre Jano Ambrós, pred tretím Lukášom Porhajašom má náskok 72 bodov, a štvrtý Martin Ciesar na Jana stráca 140 bodov. Tento piatok boj o druhé miesto najlepšie zvládol Jano Ambrós, ktorý turnaj vyhral pred svojimi prenasledovateľmi, druhý bol Lukáš Porhajaš a tretí skončil Martin Ciesar.
   V kategórii dvojíc je situácia na prvých dvoch miestach rovnaká ako v jednotkách, no s rozdielom len 155 bodov. V sobotnom turnaji dvojíc vyhral Jano Ambrós, ktorý si zahral s Mirkou Kolesárovou, na druhom mieste skončil Mišo Šperka s Lukášom Porhajašom a prvú trojku uzavrela Miroslava Giertlová s Martinom Šulekom.
   Na stolných futbalistov čaká v piatok 6. júna o 18. hodine záverečné kolo Slovenského pohára v Bratislave, na programe sú žrebované dvojice. V sobotu a v nedeľu je štart naplánovaný na 10. hodinu, podrobný program nájdete na www.1dartclub.sk.

(pp)

Hokejbalová liga

   Výsledky 6. kola: Piccolo - Bruins 17:1, Riders - Dead Rabbits 5:0 kontumačne, Victors - Rolta 1:2, Tisovec - Damix 2:23, Wanderers - Winners - odložené, Wizards - Drink team 8:7, Wikings - Axes 7:6 ts. Dohrávka 4. kola: Damix - Piccolo 19:6. Dohrávka 5. kola: Dead Rabbits - Wanderers 3:12. Predohrávka 11. kola: Damix - Axes 12:7.

Peter Michalík

Pohorelskí gadi majstrami Oravy

   V sobotu 31. mája sa uskutočnilo prvé podujatie Slovenskej koseckej ligy v Hruštíne. Za medzinárodnej účasti 99 pretekárov sa súťažilo v šiestich kategóriách. Umiestnenie Horehroncov: 1. družstvo Pohorelskí gadi (2 áre za 2:18,4 min), Nosiči vody - 3. Marek Haluška (25 m˛ za 2:54,0 min), Chlopi do 60 rokov - 2. Marek Maťúš (2:08,8 min), 3. Dr. Lukáš Janoška (2:22,0 min), všetci z Pohorelej, 4. Ján Mešťan (2:29,0 min), Heľpa, Chlopi nad 60 rokov - 2. Mgr. Jozef Horský (2:56,3 min), Bacúch.
   V ligovej tabuľke štrnástich bodujúcich obcí je Pohorelá na 2. mieste s 35 bodmi, Bacúch na 7. mieste (15), Heľpa na 9. - 10. mieste (9).

(lj)
 

Príjemné počasie vydržalo

   Na základe výzvy predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Milana Murgaša aj mesto Brezno pod záštitou primátora Ing. Jaroslava Demiana v spolupráci s občianskym združením Klub slovenských turistov zorganizovalo Otvorenie letnej turistickej sezóny dvoma vydarenými podujatiami. V sobotu 31. mája to bol výstup na Skalku a v nedeľu 1. júna Cesta rozprávkovým lesom.
   Výstup na Skalku (936 m n. m.) začínal v slnečnom sparnom počasí. Z oparu nad horami vystupovali len kontúry Nízkych Tatier a Slovenského rudohoria. Aj keď bola veľká spara, účastníkom neprekážala, lebo viac ako päť kilometrov výstupovej trasy absolvovali v tieni bukov a dubov. Najkrajší a najcharakteristickejší pohľad na mesto sa im naskytol zo skaly týčiacej sa na predvrchole Skalky. Brezno vyzerá odtiaľ ako na leteckej snímke.
   Výstup však bol poznačený prípravami a úvahami na nasledujúce podujatie Cesta rozprávkovým lesom. Keď sa v nedeľu ráno o pol šiestej schádzali organizátori, aby šli stavať trať, nad Osrblím začala poriadna hrmavica, ktorá pokračovala až do pol siedmej. Tony materiálu rozvážali a pripravovali na štrnásť stanovíšť s očami upretými na oblohu s otázkou: „Vydrží?“ A vydržalo! O 9. hodine postavičky Maťka a Kubka z rozprávky Pásli ovce valasi otvorili Cestu rozprávkovým lesom. Striekanie z injekcií do pingpongových loptičiek, chytanie rýb a vedomostné otázky z rozprávok boli v úvodnej časti. Nasledovala prekážková dráha s lavičkami, žinenkami a tunelom a ďalšie zaujímavé disciplíny, ktoré sa všetky deti snažili splniť. Ich prekonanie im značili na visačku, ktorú si niesli na krku. Ersofťácka strelnica zaujala detičky replikami moderných ručných strelných zbraní. Aj ockovia si radi zastrieľali. O niekoľko sto metrov ďalej mladíci zo šermiarskeho združenia Berezun ukazovali zbrane o niekoľko sto rokov staršie. Detičky poťažkali meče, sekery, pribíjali klince, preskakovali ohník a strieľali z gumipušiek. Okrem pečiatky dostali aj po dva čokoládové dukáty. Nasledovalo stanovište, kde strieľali z lukov, mečom zrážali drakom hlavy a hádzali podkovami na cieľ. Ešte ich čakali levia a medvedia hlava, kde triafali zvieratkám do úst a konečne cieľ. Vozenie na horolezeckej lanovke, kreslenie dojmov v galérii a aj špekáčik s chlebíkom a balíček dobrôt dávajú bodku za cestou. Upiecť špekáčik na pripravenom ohnisku a spapať ho, je bonusom podujatia.
   Organizátori sa tešia z toho, že príjemné počasie vydržalo a štyristo detičiek s rodičmi mohlo stráviť zmysluplne deň detí. Ešte jedna pozoruhodnosť. Najmladšia účastníčka mala jeden týždeň! Rozosmiate očká detičiek a spokojnosť rodičov a starých rodičov sú najkrajšou odmenou pre organizátorov tohto podujatia pre deti k MDD. Najbližšie pripravujú: na sobotu 7. júna brigádu a o týždeň 14. júna túru Čertovica – Bacúch (informácie: Elena Slavkovská na č. tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) 

Foto: Ing. Anton Jurša

O pohár generálneho riaditeľa

   Futbalové nádeje Podbrezovej, žiaci Základnej školy s materskou školou Karola Rapoša na Pionierskej 4 v Brezne, sa stali v sobotu 31. mája celkovými víťazmi 11. ročníka futbalového turnaja O pohár generálneho riaditeľa Železiarní Podbrezová, a. s. Ten vyvrcholil finálovým zápasom na štadióne v Brezne.
   Futbalové nádeje ŽP Šport prešli finálovým turnajom hladko. V prvom súboji zdolali Nemeckú 5:0 a rovnakým výsledkom sa skončil aj finálový duel so Slovenskou Ľupčou. V ňom zabezpečil pohodu do tímu modro-čiernych prvými dvoma gólmi Sokol. Neskôr sa pridali aj ďalší hráči a na svete boli strelecké hody. Tretie miesto obsadila po napínavom súboji po penaltovom rozostrele Závadka nad Hronom. Najlepším hráčom turnaja sa stal Róbert Košičiar, za najlepšieho brankára organizátori podujatia - ŽP Šport, a. s., Podbrezová pod záštitou predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Železiarní Podbrezová, a. s., Ing. Vladimíra Sotáka vyhlásili Filipa Šťavinu. Najlepších dekorovali predstavitelia futbalového oddielu ŽP Šport podbrezová - viceprezident Ing. Vladimír Soták ml., manažér FO Vladimír Vaník a riaditeľ ŽP Šport, a. s., Ján Daučík.
   Žiaci ZŠ s MŠ Karola Rapoša Pionierska 4 obhájili vlaňajšie prvenstvo, aj keď tohto roku sa o to postarala iná garnitúra žiakov. „Naše výsledky ma milo prekvapili. Mužstvá na turnaji boli približne na rovnakej úrovni. Rozhodlo možno aj kus šťastia, ale určite aj kvalita, veď chlapci sa venujú tréningovému procesu už päť - šesť rokov,” skonštatoval učiteľ víťazného výberu zo ZŠ s MŠ Karola Rapoša Mgr. Richard Smékal.
   Výsledky: ZŠ s MŠ K. Rapoša P 4  - Nemecká 5:0 (4:0), góly: Sokol 2, Košičiar, Gemzický, Botoš; Závadka - Sl. Ľupča 0:2 (0:0); o 3. miesto: Nemecká - Závadka 2:2 (1:2), na pokutové kopy 2:3; finále: ZŠ s MŠ K. Rapoša P 4 - Sl. Ľupča 5:0 (2:0), góly: Sokol 3, Cerovský, Bauko.

(rk) 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT