3. JUN  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  

Čitatelia nám píšu


Študenti SOU Brezno boli v Nemecku

   Naši štrnásti študenti dostali príležitosť zúčastniť sa v čase od 25. marca do 30. apríla na odbornej stáži v nemeckej Jene v rámci projektu Celoživotného vzdelávania, podprogramu Leonardo da Vinci.
   Hlavným cieľom projektu s názvom Učíme sa pre život v Európe bolo absolvovať jazykovú a odbornú prípravu v zahraničnom prostredí a spoznať krajinu. Počas piatich týždňov žiaci absolvovali dvadsaťpäť hodín intenzívnej jazykovej prípravy s nemeckou lektorkou. Po úspešných pohovoroch vo firmách začala aj odborná príprava v časovej dotácii stodvadsať hodín. Po začiatočných komunikačných problémoch naši študenti zvládli vysoké pracovné požiadavky  svojich zamestnávateľov, upevnili si nadobudnuté zručnosti, získali nové skúsenosti a hlavne profesionálne a osobnostne podrástli. Výsledkom pôsobenia našich stolárov a čašníkov na jednotlivých pracoviskách sú medzinárodne platné certifikáty od nemeckého partnera Internationaler Bund Jena a Europass - Mobilita v slovenskom a nemeckom jazyku.
   Ale ako sa hovorí, nielen prácou je človek živý. V čase voľna mali možnosť spoznať mesto, nových ľudí a študentov z Nemecka, Maďarska a z Detvy. Počas množstva výletov a exkurzií získali nové zážitky a hlavne stále počúvali a komunikovali v cudzom jazyku. Za pomerne dlhý čas, ktorý prežili v Jene, navštívili hlavné mesto spolkovej republiky Thüringen - Erfurt, Weimar, koncentračný tábor Buchenwald, v mestečku Lichtenstein si prehliadli drevené plastiky z celého sveta a Miniwelt so zmenšeninami divov sveta. Dve soboty venovali turistike na hrad Leuchtenburg a zrúcaninu Lobdeburg spojenú s grilovačkou a absolvovali ešte mnohé iné aktivity.
   Na záver treba povedať aj ostatným študentom, že cudzí jazyk sa oplatí učiť a oplatí sa zúčastniť aj na takejto praxi v zahraničí, napriek všetkým starostiam a začiatočným nemilým chvíľkam. Preto milí študenti, chyťte svoju šancu a smelo vykročte do Európy.

Účastníci stáže Jena 2008 zo SOU Brezno


Hovorili o obnove a modernizácii bytových domov

   V utorok 27. mája sa v Európskom kultúrnom centre v Banskej Bystrici uskutočnil workshop Prvej stavebnej sporiteľne, a. s., pre predsedov spoločenstiev vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Na workshope vystúpil Ing. Róbert Sith z STU v Bratislave s prezentáciou na tému Komplexná obnova bytových domov ako výsledok energetického auditu. Regionálny riaditeľ Prvej stavebnej sporiteľne, a. s., Ing. Juraj Škrko informoval účastníkov workshopu o podmienkach financovania bytových domov zo strany PSS, a. s. Na workshope sa zúčastnili predsedovia spoločenstiev vlastníkov bytov a nebytových priestorov z okresov Banská Bystrica, Brezno, Lučenec, Poltár, Zvolen a Žiar nad Hronom, ktorí sa živo zapájali do diskusie o problematike obnovy a modernizácie bytových domov a získali ďalšie námety, ako túto problematiku riešiť v praxi.

   (cp) 


V Brezne „nadelili“ až štyridsať citrónov

   V rámci tohtoročnej dopravno-bezpečnostnej akcie Jablko - citrón v Banskobystrickom kraji skontrolovali 806 vodičov, z ktorých 509 dodržalo pravidlá bezpečnosti cestnej premávky. Ostatní, t. j. 297 vodičov značne prekročilo maximálnu povolenú rýchlosť jazdy. Jablká rozdelili 83 ženám a 426 mužom. Citróny si so sebou odnieslo 22 žien a 275 mužov. Vodičov hodnotili žiaci základných škôl a podľa ich správania sa za volantom ich odmenili sladkým jablkom alebo naopak nedisciplinovaní vodiči dostali za svoj priestupok kyslý citrón. V Brezne skontrolovali dovedna 92 vodičov, z ktorých jablká dostalo 52 (5 žien a 47 mužov) a citróny 40 (1 žena a 39 mužov). Cieľom tejto akcie bolo pozitívne vplývať nielen na motoristov, ale aj na deti, aby z nich boli v budúcnosti, ale už aj teraz, disciplinovaní a zodpovední účastníci cestnej premávky.

 

mf)


 Súťaž o knihu
Úspešný rok v záhrade

   S prácami na záhradke mnohí z vás určite už dávno začali. Niektorí možno vyčkávali na krajšie a ustálenejšie počasie a v zmysle starých pranostík sa v záhradke naplno začali realizovať až po troch zamrznutých - Pankrácovi, Servácovi a Bonifácovi a po Urbanovi.
   Tak či onak, ponúkame vám dnes šancu vyhrať spoľahlivého sprievodcu pre každého záhradkára. Príručku, z ktorej sa dozviete, čo treba po celý rok, mesiac po mesiaci, v záhrade urobiť. Publikáciu Úspešný rok v záhrade zostavili Angelika Throllová a Jürgen Wolff.
Dočítate sa v nej o všetkom, čo kvitne od jari do zimy, ako udržiavať trávnik, nájdete inšpirácie na kvetinové nádhery na balkóne a terase, aj návod, ako si vo vlastnej záhrade vypestovať čerstvé bylinky. Táto príručka vám každý mesiac poradí, čo treba v záhrade robiť a ponúka prehľad 480 najkrajších záhradných rastlín. V máji a v júni napríklad kvitnú kosatce a pivonky, ktoré patria medzi najobľúbenejšie trvalky na skorých jarných a letných záhonoch. Pivonky obľubujú pôdu bohatú na výživné látky s vysokým podielom humusu. Darí sa im na slnečnom alebo na spola zatienenom stanovišti a na správne zvolenom mieste vydržia aj niekoľko rokov. Pivonky nesaďte hlboko, pretože vtedy spravidla nasadzujú málo kvetov. Vysaďte ich plytko pod povrchom a neprekrývajte ich hrubo vrstvou zeminy. V máji sa začína sezóna aj v záhradnom jazierku. Vodné rastliny začínajú pučať, takže vidno, ktorý druh neprežil zimu, kde porast priveľmi zhustol alebo ktorý druh sa nadmerne rozmohol... Všetky dobré rady, súvisiace so starostlivosťou o záhradné jazierka nájdete v knihe Úspešný rok v záhrade.
V knihe majú svoj priestor aj bylinky. Viete o tom, že mätu piepornú možno ľahko rozmnožiť tak, že koreňový bal rozdelíte rukami alebo rozkrojíte pomocou rýľa a jednotlivé časti vysadíte do skyprenej pôdy? A takto by sme mohli pokračovať, prechádzať z jedného mesiaca do druhého.
   Jednoduchšie však bude, ak sa zapojíte do našej súťaže, v ktorej knihu Úspešný rok v záhrade môžete vyhrať. Do žrebovania vás zaradíme ak do 12. júna do našej redakcie doručíte lístky s kupónom a správnou odpoveďou na otázku. Meno výhercu uverejníme 17. júna.

   Spomedzi tých, ktorí mali záujem o román Na smrť krásna, sme vyžrebovali Mgr. D. Simanovú z Pohorelej. Správna odpoveď znela: Hrdinka románu sa volá Lucky Santangelová.

Otázka: Akú pôdu obľubujú pivonky?  


Reakcia na reklamný článok

Rekordné zvyšovanie ceny tepelnej energie dodávateľom Dalkia Brezno, a. s.

   Ako správcovi šiestich bytových domov v Brezne nedá mi nereagovať na reklamné články publikované Dalkiou Brezno, a. s., v Horehroní v číslach 15 a 16. Dodávateľ tepla v nich podrobne občanov mesta Brezna informoval o metodike tvorby ceny, o úsporách energií, o výhodách centrálneho vykurovania a ako perličku uvádzal príklad jedného domu z Petržalky. Akosi opomenul informovať nás ako občanov o vývoji cien od začiatku roka, o dôvodoch, ktoré ho viedli už po tretíkrát k zvýšeniu ceny tepelnej energie.
   Pre názornosť si dovoľujem predložiť analýzu vývoja cien energií za posledné obdobie firmy Dalkia Brezno, a. s.

 

obdobie

Rozhodnutie URSO

Cena VZ SK/GJ

Cena FZ SK/GJ

K 1.1.2008

00024/2008/T

 457,67

227,29

K 1.3.2008

0388/2008/T

478,97

228,48

Nárast 03/01-2008

 

4,65%

0,05%

K 1.4.2008

0513/2008/T

589,76

228,48

Nárast 04/01-2008

 

28,86%

0,05%

Skutočná cena rok 2007

 

432,80

191,59

Nárast 04-2008/2007

 

36,26%

19,25%

  Z uvedeného prehľadu je zrejmý enormný nárast od 1. apríla 2008 oproti skutočnej cene v roku 2007.
    Rok 2007 bol rekordným i pri výsledkoch za vyúčtovanie služieb za rok 2007, kde naša spoločnosť vracala vlastníkom asi 7 miliónov korún na teple a teplej vode. O to viac ako šok sme zaznamenali Rozhodnutie URSO č. 0513/2008/T, ktorým schválili návrh ceny pre Dalkiu Brezno, a. s. Ako odberatelia tepelnej energie zastupujúci vlastníkov sme boli s týmto Rozhodnutím oboznámení dodávateľom dňa 28. apríla 2008 a tým i po termíne, kedy sme sa ako odberateľ tepelnej energie mohli v 15-dňovej lehote odvolať. Na uvedenom stretnutí sme vyslovili veľkú nespokojnosť s cenotvorbou Dalkie, a. s., ktoré sme si dovolili prezentovať i na stretnutí dňa 20. mája 2008 so zástupcami Dalkie, členov dozornej rady Dalkie, primátora Brezna.
   Plne si uvedomujeme nárast svetových cien ropy, ale v prípade, ak by tak bolo, malo by to platiť i pre ostatných dodávateľov tepelnej energie. Ale skutočnosť je iná. Náš druhý dodávateľ tepelnej energie ŽP, a. s., po prvýkrát avizoval zvýšenie od 1. mája 2008 z dôvodu zvýšenia cien plynu o 4 – 5 %. Rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sú ceny u uvedeného dodávateľa o 123 až 237 Sk/GJ nižšie ako u Dalkie.
   Na základe takto schválenej ceny Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a vykurovaní deväť mesiacov v roku, budú  náklady na vykurovanie a dodávku teplej úžitkovej vody v Brezne patriť v roku 2008 k jedným z najdrahších na Slovensku.
   Na základe takéhoto vývoja cien pri dodávke tepelnej energie z centrálnej výroby sa ukazuje viac pozitív pre výrobu tepelnej energie priamo z domových kotolní. Naše výsledky ukazujú, že tam, kde si vlastníci vyrábajú energiu v domových kotolniach, sa cena ekonomicky oprávnených nákladov pohybuje v rozsahu od 450 až 480 Sk/GJ vr. DPH.  Priaznivé výsledky v cene dosahujú i tie bytové domy, ktoré si rozhodli v predchádzajúcich rokoch realizovať domové kotolne a na jej realizáciu si zobrali úver. Ide o štyri bytové domy v Brezne, kde cena sa pohybuje asi 400,- Sk/GJ vr. DPH. Z dosiahnutých úspor splácajú úver a ich zálohové predpisy sú o1/3 nižšie, ako zálohové predpisy na ÚK a TÚV oproti vlastníkom napojených na centrálnu dodávku tepelnej energie. Doterajší vývoj v cenotvorbe u veľkoodberateľov dáva zelenú pre budovanie domových kotolní.
   Ako správca sme i napriek uvedeným okolnostiam podali odvolanie na URSO proti Rozhodnutiu č. 0513/2008/T-Dalkia, a. s.
   V prípade potvrdenia ceny budeme musieť upraviť našim vlastníkom zálohové predpisy. Úpravu plánujeme od 1. augusta 2008, kde predložíme upravené zálohové predpisy v zmysle platného zákona v mene SK a zároveň i v prepočte na EURO.
   Sme si plne vedomí toho, že pre veľkú skupinu občanov mesta Brezna bude zvýšenie preddavkov na tepelnú energiu neúnosné, čo bude mať dopad na zvyšovanie nedoplatkov za služby, ktoré bude musieť správca riešiť. Ako správca budeme iniciovať odpájanie vlastníkov od centrálneho vykurovania a vybudovania si lokálnych domových kotolní.

Vypracovala: Ing. Věra Buláková - riaditeľka ŽP BYTOS, s. r. o. - správca bytových domov 


 

 

Psychoviny

Keď hlupák začne strácať pamäť, to ako keď žobráka okradnú.

... 

- Videl si, kamarát, ako sa tá kočka na mňa usmiala?
- Nič si z toho nerob, aj ja, keď som ťa prvý raz videl, som sa musel smiať.

... 

Kričíme koruna a ozvena nám odpovedá euro.

... 

- Mami, keď si ťa otec zobral, bol na poľovačke?
- Čo to táraš dcérka?
- No, včera povedal, že keď si ťa zobral, strelil poriadneho capa.

... 

Neodkladajte si robotu, lebo vám začne smrdieť.

 ...

- Tebe neprekáža, že dostávaš anonymné listy?
- Nie, aspoň nemusím na ne odpovedať.

... 

Zákon zachovania peňazí: na jednej strane banka okráda klienta, na druhej strane bohatne.

...

Kňaz napomína ženícha:
- Tu musíte rázne povedať, či áno alebo nie, a nie pre mňa za mňa.

...

Provizórium je systém, kde všetko funguje len provizórne.

...

- Paľko, umy si krk, dnes príde teta Eva.
- A čo, ak nepríde? To mám ako hlupák chodiť s čistým krkom?

... 

Zabezpečím post Ele, prostredníctvom postele.

... 

Šéf sa pýta sekretárky:
- Koľko je hodín?
- Koľko poviete, pán riaditeľ.

... 

- Ja som veľmi rada, že mi manžela vybrali rodičia. Pri pomyslení, že som si takého idiota vybrala sama, by ma porazilo.

 

Poisťovne sa bijú o klientov a chcú len ich dobro - pre seba.

...

Počas vizity kričí primár na pacienta:
- Ako si to predstavujete, vy pijete pivo v posteli?
- Pán doktor, veď je to ležiak!

... 

- My si s manželkou často vymieňame názory.
Prichádzam so svojím názorom a odchádzam s jej.

... 

Novinárka sa pýta ošumelého bezdomovca:
- Naozaj ste celý týždeň nejedli?
- Ani kvapku...

... 

Tie najcudnejšie zatvárajú oči pred holou pravdou. 
                                                                         
...

Uprostred tajgy, asi 2000 km východne
od Moskvy, sedia dvaja drevorubači,
 desiatujú a jeden z nich hovorí:
- Počul som, že v Los Angeles
si drevorubač za mesiac zarobí na auto.
- A kde je Los Angeles?
- Ešte asi 8000 km na východ.
- A čo s autom v takej diere?

... 

Alkohol je jed. Nejeden alkoholik však býva najviac otrávený, keď ho nemá.

...

- Aký je rozdiel medzi mäsiarom a športovcom?
- Mäsiar bohatne od porážky k porážke.

J. Pupiš


Kresba: Pavol M. Kubiš


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT