3. JUN  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Bez použitia násilia získal v stredu 21. mája bankomatovú kartu a vzápätí ju použil na výber hotovosti na viacerých miestach Breznianskeho okresu šikovný kmín. Majiteľa bankomatovej karty z Jasenia pripravil o 28 000 korún.

  V noci na pondelok 26. mája v Pohronskej Polhore odčerpal zlodej naftu priamo z nádrže červeného motorového vozidla DAS, ktoré parkovalo na Hlavnej ulici. Krádežou 150 litrov nafty spôsobil majiteľovi auta z Liptovskej Kokavy škodu za 6750 korún a zlomením veka na nádrži škodu za 1000 korún.

   Necelú hodinu pred polnocou v pondelok 26. mája telefonovala na mestskú políciu žena, že pred dverami jej bytu na ŠLN leží neznámy muž. Hliadka dezorientovaného muža zobudila, pomýlil si vchod do bytového domu a s jej pomocou sa dostal na správnu adresu. V utorok 27. mája o jednej v noci sa ozvala žena z Ulice ČSA, že jej nejaký muž klope na okno. Mestskí policajti na mieste našli Brezňana, ktorý vraj bol na návšteve a z bytu hostiteľky odišiel bez toho, aby zobral všetky svoje veci. Policajti ho usmernili a incident vyriešili dohovorom.

   Oslava narodenín sa v utorok 27. mája skončila blokovou pokutou, keď mestských policajtov zavolali na Hronskú ulicu. Oslavujúci Brezňan a jeho priateľ z Hronca popíjali, sediac na lavičke v blízkosti dopravného ihriska a vykrikujúc na okoloidúcich. Dopustili sa priestupku porušenia všeobecne záväzného nariadenia mesta tým, že požívali alkohol na verejnosti, za čo im privolaná hliadka vypísala „účet“.

   Anonym oznámil v stredu podvečer 28. mája mestským policajtom, že v byte na Ulici MPČĽ v Brezne chovajú viac mačiek, ako im povolili. K telefonovaniu ho donútil neznesiteľný zápach, ktorý sa z bytu šíril počas horúcich dní v minulom týždni. Hliadka upozornila majiteľa bytu, aby počet štvornohých „podnájomníkov“ zredukoval na množstvo, na ktoré mu mestský úrad vystavil povolenie, najmä preto, že podobnú sťažnosť na neho policajti evidujú z minulého roka.

   Zo zločinov krivého obvinenia, krivej výpovede a krivej prísahy obvinil vyšetrovateľ v piatok 30. mája 32-ročnú Janku P. a zo zločinu krivej výpovede a krivej prísahy 22-ročného Tomáša P. z Brezna. Vo februári Janka podala trestné oznámenie na 43-ročného Šumiačana a jeho 25-ročného syna, polícia začala trestné stíhanie a vzniesla obvinenie pre trestné činy porušovanie domovej slobody, lúpež a krádež, za čo ich sudca Okresného súdu v Brezne vzal do väzby. Z ďalšieho vyšetrovania vyplynulo, že Janka a Tomáš neuviedli pravdu o okolnostiach súvisiacich so spáchaním trestného činu a krivo ich obvinili. Trestné stíhanie prokurátor zastavil a oboch mužov prepustil z väzby. Obvinených Janku a Tomáša stíhajú na slobode, hrozí im trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

   Počas víkendu od 31. mája do 1. júna sa ktosi v Podbrezovej na Šupkovej ulici vlámal do garáže. Ukradol štyri kolesá so zimnými pneumatikami, tri papierové krabice s písomnosťami, daňovými dokladmi a účtenkami za nakúpené veci, šesť súprav detských vecí a lyžiarky, čím spôsobil majiteľovi z Podbrezovej škodu za 19 000 korún.

   V nedeľu 1. júna o pol piatej popoludní došlo k požiaru neobývaného bungalova v Pohorelskej Maši, ktorý je majetkom spoločnosti z Trnavy. Hasiči z Pohorelej a z Brezna ho lokalizovali, nikto sa nezranil a vznikla škoda približne za 1 000 000 korún. Zisťovateľ príčin požiarov nevylúčil cudzie zavinenie, predbežnou príčinou požiaru bola manipulácia s otvoreným ohňom.

(pa, pb)


O putovný pohár primátora Brezna v piatok 30. mája bojovali škôlkari na 11. ročníku Športovej olympiády detí predškolského veku. Na podujatí, ktoré sa uskutočnilo v rámci Dní mesta Brezna, pretekalo 96 detí z 24 materských škôl okresu v chlapčenských a dievčenských disciplínach: hod loptičkou, skok do diaľky, beh na 30 m a štafety. Na malých olympionikov sa prišiel pozrieť aj primátor Brezna, riaditeľ ŽP Šport, a. s, Podbrezová, riaditeľ MŠK Brezno a ďalší, ktorí ich o stošesť povzbudzovali. Na najvyšší stupeň víťazov sa postavili a putovný pohár primátora mesta získali športovci z Materskej školy ŠDC Brezno. Druhé miesto obsadili škôlkari z Telgártu a tretia priečka patrí MŠ Hradby Brezno. Z chlapcov bol najúspešnejší Dávid Federič (MŠ Hradby) a medzi dievčatami Monika Kuňáková (MŠ Telgárt).

Foto: Štefan Vozár


Heľpiansky prírodný amfiteáter v novom šate v sobotu a v nedeľu na prelome mája a júna otvoril svoju náruč 9. ročníku detského folklórneho festivalu Kolovrátok. Slnkom zaliata nedeľa privítala bezmála tristo účinkujúcich a tisícku divákov. Festival poctili svojou návštevou aj poslankyňa NR SR Iveta Radičová a rodák z Heľpy Ján Riapoš. Prvý deň podujatia patril športovej súťaži Na kolesách proti rakovine poriadanej v spolupráci s paralympijským výborom.

 

 

Foto: Jozef Murín 


Otvorenie letnej turistickej sezóny 2008

   Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja otváral tohtoročnú letnú turistickú sezónu v piatok a v sobotu 30. a 31. mája sériou kultúrnych a športových podujatí spojených s prezentáciou atraktívnych subjektov a zariadení cestovného ruchu. K výzve kraja sa zapojilo svojimi aktivitami aj mesto Brezno, v rámci prezentácie múzeí z regiónu sa predstavilo v Banskej Bystrici i Horehronské múzeum. Turisticko-informačná kancelária Brezno priblížila Horehronie ponukou propagačných a prezentačných materiálov a predajom suvenírov so symbolmi mesta a regiónu.
   Súčasťou podujatí v rámci výzvy Otvorenie letnej turistickej sezóny 2008 v Brezne bol aj sobotňajší výstup na Skalku a tradičné podujatie pre deti Cesta rozprávkovým lesom v prvú júnovú nedeľu. K organizátorom podujatia sa pripojilo aj centrum voľného času, základná umelecká škola a mestské lesy.

(aš)

Mimoriadne zasadli poslanci mestského zastupiteľstva

   V utorok 27. mája mimoriadne zasadli poslanci mestského zastupiteľstva, aby splnili podmienku Zákona SNR č. 346/1990 Zb. o voľbách do orgánov samosprávy obcí v platnom znení, ktorá prikazuje do pätnástich dní po tom, čo sa uprázdni mandát, vyhlásiť nastúpenie náhradníka.
   V úvode zasadnutia si všetci prítomní minútou ticha uctili pamiatku zosnulého zástupcu primátora a poslanca mestského zastupiteľstva Ing. Jána Medveďa, s ktorým sme sa naposledy rozlúčili 16. mája.
   Primátor mesta potom oficiálne informoval poslancov o zániku mandátu vo volebnom obvode č. 2 a vyzval prednostu mestského úradu Ing. Antona Juršu, ktorý pre volebné obdobie 2006 - 2010 vykonáva funkciu zapisovateľa Mestskej volebnej komisie, aby podal informáciu o výsledkoch volieb do orgánov samosprávy obcí, konaných v Brezne dňa 2. decembra 2006. Ten skonštatoval, že vo voľbách do orgánov samosprávy obcí získal kandidát na poslanca Milan Palovčík (bytom Brezno, Nálepkova 7) najväčší počet hlasov vo volebnom obvode č. 2, v ktorom sa uprázdnil mandát, ale nebol zvolený za poslanca. Poslanci vzali informácie na vedomie a v súlade s § 51, ods. 2 zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí mestské zastupiteľstvo vyhlásilo nastúpenie náhradníka Milana Palovčíka za poslanca Mestského zastupiteľstva mesta Brezna vo volebnom obvode č. 2. Po tomto kroku Milan Palovčík predstúpil pred prítomných, slávnostným spôsobom zložil zákonom predpísaný sľub poslanca, potvrdil ho svojím podpisom a z rúk primátora mesta prevzal osvedčenie mestského zastupiteľstva o tom, že sa stal dňa 27. mája 2008 poslancom Mestského zastupiteľstva mesta Brezna vo volebnom období 2006 - 2010. Poslanec M. Palovčík zaujal za potlesku prítomných svoje miesto.
   Rokovanie pokračovalo v pracovnom duchu. Poslanci sa zaoberali návrhom Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Brezna na roky 2008 - 2013 (PHSR). Za účasti odborných pracovníkov mestského úradu a zástupcov spoločnosti Fond Consult, s. r. o., Bratislava (spracovateľ materiálu) boli zodpovedané pripomienky poslancov. Po skončení diskusie poslanci PHSR schválili s pripomienkami.

(ip)

Nový prednosta Obvodného úradu v Brezne

   Z dôvodu úmrtia prednostu Obvodného úradu v Brezne Ing. Jána Medveďa vláda na svojom rokovaní vo štvrtok 22. mája prerokovala a schválila návrh na odvolanie riaditeľa Obvodného pozemkového úradu v Brezne Ing. Pavla Harňáka a dňom 23. máj ho vymenovala za prednostu Obvodného úradu v Brezne.

(r)

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT