3. JUN 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Posledný májový utorok sa od roku 2003 nesie v znamení osláv Európskeho dňa susedov. S touto iniciatívou vyšla Európska federácia miestnej občianskej solidarity s cieľom zabrániť samote jednotlivca a posilniť sociálne vzťahy medzi spoluobčanmi. Tradíciu zaviedli v roku 1999 v jednej parížskej štvrti, o rok sa do nej zapojil celý Paríž, neskôr celé Francúzsko a ostatné európske krajiny. Vzájomná pomoc, solidarita, túžba bojovať proti izolácii a snaha zlepšovať medziľudské vzťahy tak našla svojich nasledovníkov. Práve 27. mája - na Deň susedov - sme sa náhodných okoloidúcich v uliciach mesta pýtali na ich susedské vzťahy.


S anketovym mikrofonom


o susedských vzťahoch

Matej Janečka, podnikateľ, Brezno:

- Podľa mňa susedské vzťahy sú dôležité. Ak sme normálni ľudia, mali by sme spolu dobre vychádzať. S mojimi najbližšími susedmi vychádzam veľmi dobre, ale zachovávam pravidlo odtiaľ - potiaľ. Predtým som dlhý čas žil v Bratislave, kde boli vzťahy chladnejšie. Je to asi tým, že tam žije viac ľudí.

Július Starke, dôchodca, Valaská:

- U nás v bytovom dome máme vynikajúce vzťahy. Bývam tam už päťdesiatdva rokov. Poznám všetkých do detailu, žijeme ako jedna rodina. Som predsedom spoločenstva, zveľaďujeme si okolie a každý nám závidí naše pekné priedomie. Tvrdím, že dobré susedské vzťahy sú nad všetko, ešte lepšie ako rodinné.

Zdeno Mutiš, dôchodca, Brezno:

- V našom paneláku máme veľmi dobré spolunažívanie, čo sa týka ľudského prístupu i udržiavania poriadku. Ako by sme patrili do rodiny. Môžeme sa pochváliť tým, že každý rok sa zídeme na guľáši, prídeme na iné myšlienky, zabavíme sa, zaspievame si. Susedské vzťahy sú veľmi dôležité, pretože ak sú susedia zlí, život je veľmi ťažký. Človek si musí určiť hranicu, ako v dobrom, tak aj v zlom.

Veronika Hrošová, dôchodkyňa, Brezno:

- So susedmi máme veľmi dobré vzťahy už takmer tridsať rokov. Hlavne na plošinke máme veľmi dobrých susedov. Sme viac ako rodina, pomáhame si. Bývame v štvorposchodovom činžiaku, ale s každým jedným susedom vychádzame, nemáme problémy. Závisí to od ľudí, treba byť trošku aj tolerantný.

Anna Machyniaková, dôchodkyňa, Hronec:

- Vychádzať so susedmi je veľmi dôležité, aby sa nám ľahšie žilo. Ja sa nemôžem sťažovať, porozprávame sa, posedíme pri kávičke.

Vlasta Takáčová, živnostníčka, Heľpa:

- Mám dobrých susedov, pomôžu nám vždy, keď treba, zvlášť jedna veľmi milá suseda, staršia pani. Čím viac dobrých susedských vzťahov, tým lepšie, či je to činžiak alebo rodinný dom, mesto či dedina.

Petra Štolcová, dílerka, Poprad:

- Moji panelákoví susedia sú protivní. Keby som mohla, všetkých by som zmenila. Podľa mňa je dôležité mať dobrých susedov, inak si robia napriek.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Paroháči  

   Parohy vraj boli od pradávna vzácnym artiklom. Ich všestranné použitie to len potvrdzuje. Zberateľská vášeň, ozdoba príbytkov, výstavných siení, prísada do rôznych medikamentov či výroba predmetov dennej potreby. A to je dôvod, prečo sa stali terčom veľkého dopytu. Najľahšie k nim sa dostanú pracovníci zoologickej záhrady. Stačí vojsť do obory a pozbierať. Lenže to má dva háčiky. Zoologických záhrad je málo a záujemcov veľa. Pytliakom teda nič nezostáva, len zabaliť pár krajcov chleba a vybrať sa po paroháčskych stopách. Vidina kapitálneho úlovku – dvanástoráka je dostatočnou motiváciou prísť k dobrému zárobku.
   Druhým háčikom sú poľovnícke združenia, ktoré si starostlivo strážia svojich paroháčov. Dokonca im nerobí žiadny problém štatisticky podchytiť ich počet. A nielen to. Dokážu presne určiť koridor, ktorým sa prídu nakŕmiť a napiť. Potom je to už iba krok k záverečnej etape. Počkať na skoré jarné mesiace.
   Spomínané spôsoby však nie sú konečné, ako sa dopracovať k parohom. Stačí, že harmóniu v manželstve niektorý z partnerov podcení a výsledok je na svete. O exemplároch dvanástorákov či ešte vyššom bodovom hodnotení už ani netreba ďalej hovoriť. Rozdiel je iba v tom, že pokiaľ jedni pravidelne každý rok parohy zhadzujú, druhí ich zbierajú. Tretí si ich vedome či nevedome nasadzujú.

Karol Prukner

Zachráňme Zem, patrí všetkým

Pod týmto logom sa uskutočnil v utorok 20. mája envirofestival v Materskej škole na Štiavničke pod záštitou Obecného úradu v Podbrezovej. Zúčastnili sa na ňom materské školy patriace pod Obecný úrad Podbrezová - MŠ Štiavnička, Kolkáreň a Lopej so všetkými deťmi a niektorými rodičmi, Občianske združenie Pekný deň z Valaskej, dvaja zamestnanci Odštepného lesného závodu v Slovenskej Ľupči a pozvaní hostia.

   Podujatie sa malo uskutočniť v areáli záhrady materskej školy, ale počasie nám neprialo a celý deň pršalo. Našťastie materská škola má veľké priestory, ktoré sme využili na plnenie environmentálnych aktivít. Jednotlivé MŠ a hostia tvorili z odpadových materiálov, Občianske združenie Pekný deň priblížilo deťom formou pútavého príbehu, hry a rekvizít salašníctvo, lesníci prezentovali lesníctvo a lesné zvieratá, rodičia viedli ekohry. Spestrením dňa boli štyri živé ovečky, ktoré doviezol na vlečke člen ovčiarskeho združenia. Nechýbal ani maskot akcie - živý ihličnatý strom. Malí ochranári zasadili v záhrade MŠ sadenicu stromčeka. Po aktivitách nás kultúrnym programom zabavil Anton Budinský z Očovej so svojimi ľudovými nástrojmi, tradičnými i netradičnými.

Jana Krbylová

Rybári „chytili zlato“

   V nedeľu 11. mája sa v Závadke nad Hronom uskutočnila súťaž v love rýb na udicu, na ktorej sa zúčastnilo aj družstvo rybárskeho krúžku Centra voľného času v Brezne v zložení: Milan Mazanec, René Fabrícius, Adam Šarík, Michal Schőn, Marek Kováčik, Matej Melicher a Mirko Košík. Získali prvé miesto. Putovný pohár tak na celý rok zostáva v CVČ. Som na vás hrdá, chlapci, teším sa spolu s vami.

   Zároveň gratulujem všetkým sedemnástim členom rybárskeho krúžku, ktorí preukázali dostatočnú mieru vedomostí na získanie povolenia na lov rýb pre sezónu 2008.

Mgr. P. Dzurmanová, riaditeľka CVČ



Chmeľoví brigádnici

   Gymnázium je charakterizované ako škola so všeobecným zameraním. No to naše Gymnázium Jána Chalupku v Brezne sa môže pochváliť aj mnohostrannými podujatiami, ktoré vedenie školy dokáže zorganizovať. Medzi ne neodmysliteľne patrí chmeľová brigáda v Českej republike.

   Každý rok totiž tretiaci počas maturít vymenia pohodlné školské stoličky za niekoľkoárové polia s divoko porasteným chmeľom a dostanú tak príležitosť vyskúšať si pocity našich rodičov, pre ktorých však boli takéto brigády samozrejmosťou, zatiaľ čo pre nás jednorazovým dobrodružstvom. Tento rok sme našu manuálnu prácu ukázali v dedinke Janov, ktorá leží na severozápade Čiech. Myslím, že nehovorím len za seba, keď poviem, že nám to pomohlo byť oveľa viac vďačnejšími za jedlo, čisté oblečenie a hlavne za peniaze, ktoré sme si nezarobili len čumením do kníh.
   Musím len pripustiť, že naše gymnázium dáva svojim študentom možnosť získať poučné skúsenosti, a tak prívlastok „všeobecné“ môžeme predsa len obohatiť o slovíčko „výnimočné“.

Katarína Kováčiková

 

Odniesli si nemilú skúsenosť

   Chcem reagovať na sťažnosť v Horehroní č. 19 na nefungujúce verejné záchody na železničnej stanici počas sviatkov. Počas májových sviatkov som mala návštevu zo zahraničia, ktorá si odniesla nemilú skúsenosť. Nikde na námestí nemohli nájsť otvorené WC. V hoteli Ďumbier bola kaviareň zatvorená, tak isto aj WC. Skúsili z druhej strany v recepcii, kde im povedali, že WC je len pre zamestnancov. Odišli rozčarovaní a určite nahnevaní. Sme predsa turistický región, odkiaľ návštevníci musia odchádzať s pocitom nie najlepším. Naša návšteva bola aj v Banskej Bystrici, kde sú verejné záchody otvorené nonstop. V ich krajine takisto. Prečo to u nás tak nie je? Veď sme vlastne bránou do Nízkych a Vysokých Tatier.

(np)

Reaguje riaditeľ Technických služieb mesta Brezno Ing. Tomáš Gaboň:

   Verejné mestské WC v parku na Námestí gen. M. R. Štefánika sú otvorené v pracovných dňoch v pondelok až v piatok v čase od 7. do 18. hodiny, v sobotu od 8. do 11. hodiny, v nedeľu sú zatvorené. Ich prevádzka je približne v rozsahu týždenného pracovného času jedného pracovníka. V prípade požiadavky na jej rozšírenie by bolo potrebné navýšenie mzdových prostriedkov. 

Rubrika pokračuje na 14. strane


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT