3. JUN 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Odovzdali Strieborný tanier

   V roku 2006 bola v Brezne medzinárodná konferencia Cestovný ruch v 21. storočí, ktorú organizovala anglická poradenská firma L & R consulting a Katedra cestovného ruchu a spoločného stravovania Ekonomickej fakulty UMB v Banskej Bystrici. Na konferencii po prvýkrát udelili cenu za čin roka v cestovnom ruchu. Prvým držiteľom ceny - Strieborného taniera sa stal podnikateľ Ľubomír Hríbik s manželkou z Telgártu - majiteľ Penziónu U Hanky. Vznikla tradícia, a tak sa táto putovná cena udeľuje v našom regióne každý rok.

   Tohto roku ju doterajší vlastník, riaditeľ Čiernohronskej železnice v Čiernom Balogu Ing. Aleš Bílek odovzdal na stretnutí vo štvrtok 29. mája v hoteli Ďumbier Eve Grénerovej, výkonnej riaditeľke Fantázie Brezno, s. r. o., ktorá spravuje hotel Rohozná a eurosalaš Brest Michalová. Cenu prevzala z rúk riaditeľa anglickej firmy L & R International Management Development Ltd Gerry Carvera (rozhovor s ňou prinesieme nabudúce).
   Podujatie malo aj pracovný charakter. Hovorilo sa o nutnej spolupráci pri presadzovaní územia na trhu cestovného ruchu, o obnovení činnosti PRVA. Členovia Združenia turizmu Brezno, ktoré svoju činnosť v Brezne a regióne rozvíja už tretí rok, hodnotili súčasnú situáciu na Horehroní v cestovnom ruchu. Konštatovali, že aj napriek zvýšenému počtu ubytovacích zariadení poklesla v porovnaní s rokom 2006 návštevnosť turistov aj počet prenocovaní.
   „V priemere sa v našom okrese zdržia návštevníci len 2,7 dňa. Najvyššiu v kraji máme v súčasnosti priemernú cenu za ubytovanie (589 korún), v roku 2007 náš okres dosiahol aj najvyššie tržby za ubytovanie. Nezaznamenali sme prírastok nových produktov; v úrovni lyžiarskych stredísk nás už predbehli iné regióny, počas letnej sezóny turisti u nás márne hľadajú termálne kúpaliská a aquaparky, ktorých na Slovensku každým rokom pribúda. Organizuje sa tu množstvo podujatí, väčšina z nich má však miestny alebo regionálny charakter a priláka k nám väčšinou len domácich návštevníkov. Aj keď náš región sa stal aj vo svete známym i vďaka Čiernohronskej železničke a v poslednom čase i aktivitám Lesníckeho skanzenu v Čiernom Balogu, pre náročných turistov očakávajúcich počas týždenného pobytu viacej zážitkov, je to naozaj málo,“ uviedla vedúca Turisticko-informačnej kancelárie v Brezne PhDr. Anna Štulrajterová.

(aš)
Foto: Štefan Vozár


 

Čo je nové v obciach
 

   Ako väčšina obcí, aj Michalová sa v programovacom období 2008 - 2013 pripravuje na čerpanie prostriedkov zo štrukturálnych fondov, o čom nám starosta Mgr. Jaroslav Berčík povedal: „Zabezpečujeme predovšetkým projektovú dokumentáciu na dve hlavné činnosti: jeden projekt na renováciu a rekonštrukciu miestnych komunikácií v obci, pretože sú v dosť zlom stave, a druhý na modernizáciu kultúrneho domu. Projekty sú pred dokončením a po ich dohotovení budeme vybavovať stavebné povolenie a pripravovať sa na podanie projektov na štrukturálne fondy.“

    Vzhľadom na dobré ratingové hodnotenie je Michalová zaradená do kohézneho pólu rastu. Jej ekonomika a financovanie sú priaznivé, preto nie je zadĺžená a nemá žiadne záväzky voči organizáciám a dodávateľom. „Takže môžeme čerpať prostriedky z Regionálneho operačného programu práve na dve hlavné činnosti, ktoré som spomenul,“ pochválil sa starosta.

   Z menších činností uviedol dokončenie oplotenia cintorína, na čo z rozpočtu vyčlenili 100 000 korún, a v súčasnosti sa sústreďujú už len na menšie úpravy priestranstva. „Chceli by sme urobiť chodník popred kultúrny dom a skrášliť verejné priestory, aby boli kultivovanejšie, s kvetinovou výzdobou, aby sa u nás cítili príjemne nielen Michalovčania, ale aj turisti a návštevníci našej obce,“ dodal.

(r)


 Krokom rokov sa k maturite dostali...

   „A predsa je to tu, a predsa prišiel koniec, vytúžená chvíľa, s ktorou sa snúbi mladosť...“

   Týmito slovami riaditeľka Hotelovej a Obchodnej akadémie v Brezne Mgr. Eva Dočekalová v utorok 27. mája a v stredu 28. mája v hoteli Ďumbier oslovila rodičov a ich deti - čerstvých maturantov. Vedenie školy sa totiž rozhodlo pre netradičnú formu slávnostného odovzdávania maturitných vysvedčení a vyprevádzania do života. Dojatie na tvárach prítomných svedčilo o tom, že zámer sa vydaril. Primátor Brezna Ing. Jaroslav Demian absolventom, ktorí urobili dôležitý krok vo svojom živote, zaželal veľa úspechov na ďalšej ceste.

Foto: Drahoslav Csala, Štefan Vozár


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT